Guvernul construiește un spital în Sinaia și un cămin la Politehnică, la același cost. Cîțu dă și 50 de miliarde de lei pentru stradă, apă și canal, dar respinge comparația cu PSD (Video)

Guvernul construiește un spital în Sinaia și un cămin la Politehnică, la același cost. Cîțu dă și 50 de miliarde de lei pentru stradă, apă și canal, dar respinge comparația cu PSD (Video)

Premierul Florin Cîțu a anunțat, miercuri, care au fost actele normative adoptate în ședința de guvern. Șeful Executivului s-a lăudat cu un program de 50 de miliarde de lei pe 6 ani pentru apă, drumuri și canal, dar și o ordonanță unică în UE, pentru actualizarea prețurilor la contractele publice.

”Am avut o ordonanță de urgență pentru actualizarea prețurilor pentru contracte publice. Cred că e primul exemplu în Uniunea Europeană unde există o astfel de OUG. Și de ce este diferit și este important? Pentru că am ținut foarte tare ca această OUG să aibă criterii clare pentru creșterea, dar și scăderea prețurilor.

ADVERTISING

Deci dacă vor crește prețurile, să fie contracte modificate. Dacă scad prețurile, să fie contracte modificate. Deci în ambele sensuri mergem, nu doar într-o direcție, pentru că prețurile se schimbă și în sus, și în jos”, a anunțat Cîțu, fără a da alte detalii.

Premierul a mai spus că au fost aprobate și două proiecte mari - un spital la Sinaia și un cămin studențesc lângă Universitatea Politehnică din București. Iar costurile sunt aproape egale, chiar statul va da puțin mai mult către cămin.

”Am spus că prin PNRR vom face spitale, astăzi în ședința de guvern am aprobat un document prin care vom face un spital la Sinaia, prin Ministerul Dezvoltării. E început mai demult, dar au lipsit și resursele, și voința politică. Astăzi le-am găsit pe amândouă.

ADVERTISING

E o investiție de 121 de milioane de lei, Primăria Sinaia participă cu o cofinanțare de 12 milioane de lei. Spitalul va avea 6 secții, cu 138 de paturi”, a spus Cîțu, precizând că durata de realizare e de 60 de luni, adică 5 ani.

Despre căminul ce va fi construit la Politehnică a menţionat doar că va costa 120 de milioane de lei. Statul, prin Ministerul Dezvoltării, va suporta 116,2 milioane de lei, iar restul Universitatea Politehnică.

50 de miliarde pentru autoritățile locale. Cîțu respinge comparația cu PSD

Despre programul de investiții Anghel Saligny, Cîțu a spus că este unul care va aduce România în secolul prezent.

ADVERTISING

”Am adopat OUG pentru aprobarea programului național de investiții Anghel Saligny, pentru drumuri, canalizare și apă. E un program pe minim 6 ani de zile, cu buget de 50 de miliarde de lei.

E inadmisibil ca în 2021 să nu avem drumuri asfaltate în toate localitățile, canalizare sau apă. Lucruri de bază pe care trebuia să le facem sau puteam să le avem și până acum făcute..., care trebuiau făcute acum 10-20 de ani de zile, le facem în acest moment”, a prezentat premierul programul.

Jurnaliștii l-au întrebat însă de criticile de la partenerii de coaliție de la USR PLUS, care spun că e aceeași mită către primari pe care o practica și PSD.

”Nu e același program, mi-ar fi plăcut ca cine comentează un program să-l citească înainte. De aici au fost scoase săli de sport și alte obiective care nu aduceau dezvoltare. Au rămas lucrurile de bază pentru toți românii, pe care le dorim cu toții: canalizare, apă și asfaltare.

Atât, nu altceva! E un program care aduce România la zi, cel puțin. Și ar trebui să terminăm cu această ipocrizie, ca nu sunt două Românii, e o singură Românie și toți românii ar trebui să aibă acces la drumuri, apă și canalizare”, a răspuns Cîțu.

Jurnaliștii au vrut să știe și care vor fi criteriile de alocare, iar premierul a ocolit răspunsul, trimițând în schimb săgeți către miniștrii USR, după ce de la acest partid au venit acuzațiile că banii vor urma culoarea politică.

”Criteriile sunt foarte simple, vor fi cele din OUG. Un criteriu foarte clar va fi că acolo unde nu avem canalizare și apă e complicat să începi să justifici că vrei să-ți asfaltezi drumul, pentru că apoi va însemna să spargi iar drumul să bagi canalizare și apă.

Criteriile sunt foarte simple, nu sunt politice: toată România are nevoie de dezvoltare. Noi nu împărțim în două România. Sunt aceleași criterii pe care le folosesc în evaluarea tuturor miniștrilor și a reformelor pe care le fac miniștriii și mi-ar plăcea mai mult o discuție despre ce reforme facem în Guvern și așa mai departe”, a fost răspunsul lui Cîțu.

Briefing de presă la finalul ședinței de guvern din 11 august

Briefing de presă la finalul ședinței de guvern din 11 august, susținut de premierul Florin Cîţu și ministrul mediului, apelor și pădurilor, Tánczos Barna#SedintaDeGuvern #FlorinCitu #TánczosBarna #PalatulVictoria

Publicată de Guvernul României pe Miercuri, 11 august 2021


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇