Imunitatea de turmă nu mai poate fi atinsă din cauza Covid-Delta, spune un expert de la Oxford. De ce e totuși esențială vaccinarea

Imunitatea de turmă nu mai poate fi atinsă din cauza Covid-Delta, spune un expert de la Oxford. De ce e totuși esențială vaccinarea

Imunitatea de turmă nu mai este o posibilitate în acest moment al pandemiei, marcat de răspândirea rapidă a tulpinii Delta, care afectează inclusiv persoanele vaccinate, spune Andrew Pollard, șeful grupului de vaccinologie din cadrul Oxford.

Pollard, care a fost în echipa care a dezvoltat vaccinul Oxford/AstraZeneca, a explicat în grupul parlamentar britanic pentru COVID că, spre deosebire de rujeolă, unde vaccinarea a 95% din populație oprește transmiterea virusului, în cazul variantei Delta nu se poate spune același lucru, potrivit Politico.

ADVERTISING

”Asta înseamnă că toate persoanele încă nevaccinate la un moment dat se vor întâlni cu virusul”, a avertizat Pollard, care a subliniat că vaccinul e important pentru că încetinește transmiterea.

Există la acest moment date științifice care arată că persoanele vaccinate, pe lângă faptul că au simptome mai ușoare, transmit virusul pentru o perioadă mai scurtă decât cele nevaccinate.

Însă având în vedere rata mare de transmisibilitate a variantei Delta, vaccinarea nu poate opri de tot răspândirea virusului.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

”Această tulpină ne-a adus în situația în care imunitatea de turmă nu e posibilă pentru că infectează și oamenii vaccinați. Cred că ceea ce urmează e ca virusul să dezvolte o nouă tulpină care să fie și mai transmisibilă printre cei vaccinați. De aceea, e important ca programele de vaccinare să nu fie construite în jurul ideii atingerii imunității de turmă”, a spus Pollard.

Iar ceea ce spune e susținut de faptul că Israelul, deși e prima țară care a anunțat că a obținut imunitatea de turmă, cu 56% dintre cetățeni vaccinați și alți 15% declarați vindecați după boală, ia în calcul să impună o nouă carantină, din cauza creșterii cazurilor.

ADVERTISING

Legat de discuția privind vaccinarea copiilor, specialistul a explicat că principalul argument este protejarea adulților. Însă cum asta nu va opri de tot transmiterea virusului, este foarte important ca autoritățile să se asigure că adulții din toată lumea sunt vaccinați.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇