Imunitatea de turmă, o altă victimă a epidemiei. Suedia, adepta soluției, înregistrează un eșec tragic și anunță primele interdicții

Imunitatea de turmă, o altă victimă a epidemiei. Suedia, adepta soluției, înregistrează un eșec tragic și anunță primele interdicții

Cu 633 de decese la un milion de locuitori – pentru comparație, România are 508 -, guvernul suedez a pus capăt politicii de imunitate de turmă, luând primele măsuri de impunere a unor reguli de distanțare socială.

  • Prim-ministrul acestei țări a anunțat închiderea restaurantelor, interzicerea petrecerilor și a adunărilor mai mari de opt persoane.
  • Epidemiologul șef al Suediei e criticat intens de oamenii de știință pentru adoptarea imunității de turmă, o strategie care a provocat pierdere de vieți omenești în mod inutil.
  • Autoritățile din Suedia sperau ca al doilea val al epidemiei să le găsească cu o mare parte din populație imunizată în mod natural. Dar e mai rău ca-n primăvară.
  • Al doilea val al epidemiei a lovit țara nordică mai brutal ca primul. Rata zilnică a infectărilor e mai mare de patru ori decât maximul atins în luna aprilie.
  • Dintre toate țările nordice, Suedia are cea mai mare rată de mortalitate și una dintre cele mai ridicate din Europa.

Epidemiologul vedetă, criticat de experții din întreaga lume

Săptămâna trecută, experimentul promovat de Anders Tegnell, epidemiologul șef al Suediei, medicul care a devenit o somitate mondială în timpul pandemiei, și care a susținut că răspândirea liberă a virusului creează imunitate de turmă, a devenit ținta colegilor săi, care-l acuză că politica sa relaxată a curmat mii de vieți în mod inutil.

ADVERTISING

Suedia are 10.123.000 de locuitori, cea mai mare populație dintre țările nordice. Până acum, din cauza epidemiei de coronavirus și-au pierdut viața 6.406 oameni.

Pentru comparație, în Danemarca și Norvegia împreună au murit 1.078 de oameni de la începutul pandemiei. Populația Danemarcei, 5,8 milioane, și cea a Norvegiei, 5,4 milioane, adunate o depășesc pe cea a Suediei, dar numărul de decese în cele două țări nordice a fost de șase ori mai mic.

Suedia a înregistrat, în plină epidemie, cel mai mare număr de morţi din ultimii 150 de ani

În România, de la începutul pandemiei au murit 9.756 de oameni, la o populație de aproape 20 de milioane de locuitori. 

Pe cifre, țara noastră stă mai bine ca Suedia, deși sistemul nostru medical este cu mult mai puțin performant decât cel din țara nordică.

“Acesta este un semnal de alarmă clar pentru fiecare persoană din țara noastră cu privire la ceea ce trebuie să aplice în viitor: nu mai intrați în sălile de sport, nu mai mergeți la bibliotecă, nu mai mergeți la restaurante, nu mergeți la petreceri. Toate aceste activități se anulează”, a anunțat prim-ministrul Suediei Stefan Lofven. 

Abandonul în fața virusului nu e un plan de apărare

Și astfel, de luni, 23 noiembrie, Suedia va accepta măsurile promovate de Organizația Mondială a Sănătății și aplicate de majoritatea statelor în încercarea de a limita răspândirea epidemiei.

Politica sanitară a lui Anders Tegnell, epidemiologul șef al Suediei, s-a bazat pe două strategii care, mergând în paralel, susținea el, ar fi dus la un impact minor al epidemiei asupra populației, țara sa evitând luarea unor măsuri dure de protejare a cetățenilor care ar fi creat disconfort și stagnare economică.

1. Prima strategie se referă la realizarea imunității de turmă, adică în lipsa unor măsuri cum ar fi obligativitatea purtării măștii de protecție, distanțarea socială, munca de acasă și stoparea unor activități economice, virusul se răspândește, iar persoanele tinere și sănătoase fac forme ușoare ale bolii și se imunizează, iar persoanele vulnerabile vor fi tratate și “salvate” de un sistem de sănătate performant.

2. A doua strategie a fost aceea ca Guvernul să încurajeze publicul ca în mod voluntar să respecte reguli de igienă și distanțare fără a obliga pe nimeni să facă acest lucru într-un anumit fel.

Ambele strategii au dat faliment în cele 10 luni de când Europa e afectată de epidemie.

Sport News - March 17, 2020
Anders Tegnell, epidemiologul șef al Suediei, din erou național a ajuns să fie cel mai criticat oficial suedez din cauza politicii sale relaxate în ce privește combaterea epidemiei de coronavirus - Foto: Hepta.ro

Obținerea imunității de turmă e un proces mult mai încet și mult mai îndelungat care presupune infectarea a peste 60% din populație. În timpul acestui proces natural de imunizare, pierderile de vieți omenești sunt la un nivel foarte ridicat, producând neliniște și convulsii sociale.

„Abandonul în fața virusului nu este un plan de apărare. O astfel de abordare ar duce la pierderi catastrofale de vieți omenești fără a accelera neapărat revenirea societății la normal. Nu am reușit niciodată acest lucru până acum și planul va duce la moarte și suferințe umane inacceptabile și inutile”, spune Kristian Andersen, imunolog la Scripps Research Institute din La Jolla, California, citat de revista “Nature”. 

Imunitatea de turmă, un proces îndelungat, tragic și nesigur

Slovacia, o țară cu 5 milioane de locuitori, a realizat o testare în masă a peste jumătate din populație. Rezultatul a fost că doar 1% din cele 3 milioane de teste au fost pozitivi. Distanța până la imunizarea în masă e foarte lungă în această țară.

Dezbaterea cu privire la acest tip de soluție pentru combaterea epidemiei a fost extrem de intensă la începutul crizei. Atunci, autoritățile din Marea Britanie și Germania au dat semnale că vor să meargă pe această cale, dar la scurt timp au abandonat-o, după ce mai multe studii de impact au fost publicate și arătau că numărul deceselor în cazul aplicării unei astfel de strategii va fi uriaș.

În SUA, Donald Trump, președintele în funcție, a minimalizat constant impactul epidemiei și a refuzat să impună măsuri de protejare a populației. Pentru el, Suedia a fost exemplul de urmat multă vreme.

Trump spune că 99% din contaminările cu COVID-19 sunt ”inofensive”

“Unul dintre cei mai importanți consilieri medicali ai președintelui Trump îndeamnă Casa Albă să adopte o strategie controversată, cea de imunitate de turmă pentru combaterea pandemiei, care ar presupune permiterea răspândirii libere a coronavirusului pentru a construi rapid rezistență la infectare pentru majoritatea oamenilor, în timp ce se iau măsuri pentru a-i proteja pe cei din căminele de bătrâni și alte persoane vulnerabile”, anunța Washington Post în data de 31 august 2020.

Strategia Suediei s-a dovedit a fi un eșec memorabil

Strategia lui Tegnell de a evita valul doi al pandemiei prin imunizarea în masă a fost criticată în toată această perioadă de mulți experți din Suedia, dar și din întreaga lume. 

„Am sperat că are dreptate. Ar fi fost grozav. Dar nu a fost așa. Acum avem o rată a mortalității foarte ridicată și nu am scăpat de al doilea val al pandemiei: imunitatea nu a făcut nicio diferență”, a declarat Annika Linde, predecesoarea lui Tegnell, citată de Daily Telegraph.

Dezbaterile din Suedia pe marginea epidemiei sunt extrem de intense în ultima perioadă, iar criticile la adresa celui care propune măsurile de combatere a epidemiei s-au înmulțit foarte mult. Intervenția prim-ministrului a fost o încercare de a evita o criză politică generată de nemulțumirile legate de modul în care a fost administrată această criză.

"Până în prezent, strategia Suediei s-a dovedit a fi un eșec memorabil. Acum patru zile am avut de opt ori mai multe cazuri raportat la numărul de locuitori decât Finlanda și de trei ori și jumătate mai multe decât Norvegia. Conform strategiei noastre, cele două țări ar fi trebuit ca în această toamnă să fie într-o situație mult mai gravă decât decât a noastră, pentru că aveam deja imunitate”, a declarat Lena Einhorn, un virusolog suedez, opozant vocal al strategiei lui Tegnell.

Astfel, prin intervenția premierului suedez care a anunțat primele interdicții sociale pentru combaterea epidemiei, strategia imunității în masă rămâne fără susținere, intrând în istorie ca fiind o soluție greșită, care a dus la pierderea a mii de vieți omenești fără niciun rezultat.

Citiți și alte articole interesante despre modul unic în care Suedia combate epidemia de coronavirus:

Trei copii au fost preluați de autoritățile din Suedia după ce părinții i-au ținut în casă patru luni, de teama pandemiei

Mii de persoane din Suedia au primit rezultate greşite la testele pentru COVID

Suedia se aşteaptă la peste 3.000 de noi decese din cauza coronavirusului


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇