Trei copii au fost preluați de autoritățile din Suedia după ce părinții i-au ținut în casă patru luni, de teama pandemiei

Trei copii au fost preluați de autoritățile din Suedia după ce părinții i-au ținut în casă patru luni, de teama pandemiei

Trei copii cu vârste cuprinse între 10 şi 17 ani au fost preluaţi din familia lor de autorităţile din Suedia, după ce au fost închişi într-un apartament timp de patru luni de părinţii lor, „speriaţi” de epidemia cauzată de noul coronavirus, a anunţat miercuri un avocat.

Între martie şi începutul lunii iulie, „copiii şi întreaga familie nu au avut dreptul să iasă din apartament (…), deoarece părinţii erau extrem de speriaţi de pandemie”, a spus Mikael Svegfors, avocatul copiilor, contactat de AFP.

Faptele s-au produs în regiunea Jonkoping din sudul Suediei.

ADVERTISING

Nimeni nu ieșea din apartament

Potrivit verdictului pronunţat de Tribunalul administrativ din Jonkoping, cei trei copii au rămas închişi în camera lor şi nu aveau voie să socializeze nici măcar în interiorul apartamentului.

În plus, uşa domiciliului era încuiată, pentru ca nimeni să nu poată ieşi din apartament. Această versiune prezentată în presă este contestată de părinţi prin vocea avocatului lor, citat de un post radio local.

Abordarea suedeză, diferită de restul Europei

Spre deosebire de măsurile impuse în restul Europei, Suedia nu şi-a izolat populaţia la domiciliu şi a păstrat deschise şcolile pentru elevii cu vârsta de sub 16 ani, cerând fiecărui cetăţean "să dea dovadă de responsabilitate".

ADVERTISING

Suedia a înregistrat, în plină epidemie, cel mai mare număr de morţi din ultimii 150 de ani

Bilanţul acestei decizii este unul contestabil: cu peste 5.800 de morţi şi 84.000 de infectări, Suedia se numără printre ţările cele mai afectate de pandemia de coronavirus, în raport cu populaţia sa.

Familia urmărea știrile din țara natală

Părinţii care şi-au închis copiii în acel apartament provin "dintr-o altă parte a lumii" şi nu vorbesc fluent limba suedeză, a precizat avocatul Mikael Svegfors.

"Au continuat să urmărească pe Internet ştirile din ţara lor de origine, o ţară (al cărei nume nu a fost dezvăluit - n.red.) care a impus măsuri mai stricte de izolare", a adăugat acelaşi avocat.

ADVERTISING

Citește și:

În Suedia s-au deschis școlile de aproape două săptămâni: Ce învățăm din experiența lor și cum îngrijești acasă un bolnav de Covid-19 – Interviu

Suedia creşte limita de participanți la evenimente mari de la 50 la 500


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇