Și Bulgaria interzice temporar importul de cereale din Ucraina

Și Bulgaria interzice temporar importul de cereale din Ucraina

Bulgaria a devenit a patra țară care a introdus o interdicție temporară la importurile de cereale din Ucraina, cu excepția celor aflate în tranzit, a declarat miercuri premierul interimar Galab Donev.

El a spus că măsura a fost luată ca urmare a cantităților mari de cereale și produse agricole care au sosit și au rămas în țară în ultimul an, cauzând probleme pentru producătorii locali, potrivit CNBC.

„În ultimul an, o cantitate semnificativă de alimente a rămas în țară și a perturbat lanțurile alimentare. Suntem obligați să adoptăm această măsură”, a explicat Donev.

ADVERTISING

Totodată, un purtător de cuvânt al Executivului comunitar a anunțat azi că Uniunea Europeană pregăteşte compensaţii de 100 de milioane de euro pentru fermierii din ţările aflate la graniţa cu Ucraina şi intenţionează să introducă restricţii la importurile de cereale ucrainene.

Până acum, Polonia, Ungaria, Slovacia şi Bulgaria au interzis importurile de cereale din Ucraina, în încercarea de a-şi proteja pieţele de un aflux de cereale ieftine.

Țările occidentale au încercat să ajute Ucraina să-și mențină exporturile vitale de cereale și produse agricole de la începutul războiului cu Rusia, dar problemele au apărut recent în Europa de Est.

ADVERTISING

Ucraina este unul dintre cei mai mari exportatori mondiali de grâu, porumb și produse din floarea soarelui, iar o blocare a porturilor sale de către Rusia anul trecut a dus la creșterea prețurilor la alimente la nivel mondial și la lipsa unor produse de bază, lovind puternic țările mai sărace.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇