PSD vrea ca și România să-și închidă urgent granițele pentru cerealele Ucrainei. Cioloș: Ciolacu e în opoziție cu el însuși

PSD vrea ca și România să-și închidă urgent granițele pentru cerealele Ucrainei. Cioloș: Ciolacu e în opoziție cu el însuși

Cu România rămasă singurul vecin care mai permite importul de produse agro-alimentare din Ucraina, PSD anunţă marţi că va cere în coaliţie ca Guvernul să emită în regim de urgenţă un act normativ pentru suspendarea importurilor de produse agro-alimentare din Ucraina, la fel cum s-a întâmplat în celelalte state care au graniţă comună cu această ţară.

„PSD va solicita în coaliţia de guvernare adoptarea unei decizii politice care să dispună Guvernului României să emită în regim de urgenţă un act normativ pentru suspendarea temporară a importurilor de produse agro-alimentare din Ucraina, la fel cum s-a întâmplat în celelalte state care au graniţă comună cu această ţară. O astfel de măsură este necesară pentru protejarea fermierilor români, în contextul în care compensările primite din partea Comisiei Europene nu pot acoperi valoarea totală a daunelor suferite de aceştia”, transmite marți PSD, într-un comunicat. 

ADVERTISING

PSD susţine ca „statele din estul Europei care au fost afectate de exporturile din Ucraina să poarte o negociere comună cu reprezentanţii Comisiei Europene şi cu partea ucraineană, astfel încât măsurile de sprijin destinate agriculturii Ucrainei să nu afecteze interesele fermierilor din statele învecinate”. 

„În acelaşi timp, PSD consideră că România trebuie să sprijine în continuare Ucraina prin facilitarea tranzitului de produse agro-alimentare din această ţară, către alte state din Uniunea Europeană sau către rutele comerciale de la Marea Neagră”, mai precizează formaţiunea. 

Comunicatul PSD vine după ce, luni, ministrul social-democrat al Agriculturii Petre Daea anunțase că România nu se opune tranzitului de cereale din Ucraina, însă vrea introducerea unor taxe vamale pentru marfa importată, grâne şi produse alimentare din țara răvășită de război.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

„Permitem ca toate cantităţile de produse agro-alimentare să ajungă unde este necesar şi să oprim importul de cereale în România în aşa fel încât să dăm posibilitatea fermierilor noştri să îşi golească magaziile, să le pregătească pentru noua recoltă”.

Totodată, amintim că luni Slovacia a oprit în mod unilateral, după Polonia şi Ungaria, importurile de cereale şi produse alimentare din Ucraina, cu scopul de a-şi proteja agricultorii, decizii pe care Kievul şi Comisia Europeană (CE) le denunţă drept „inacceptabile”.

„Ciolacu e în opoziție cu el însuși”

O replică ironică a venit de la liderul REPER Dacian Cioloş, care a spus că Marcel Ciolacu e în opoziţie cu el însuşi.

„Marcel Ciolacu e în opoziție cu el însuși. Președintele PSD Ciolacu îi trimite o scrisoare co-premierului Ciolacu de la coaliția de guvernare, cerând ca Guvernul să ia măsuri urgente pentru a ajuta fermierii pe care ministrul pus de Ciolacu la Agricultură i-a lăsat baltă.

ADVERTISING

Din păcate pentru fermierii şi cetăţenii români, acesta este modul ipocrit în care şeful PSD tratează probleme grave ale României, doar ca să nu piardă capital electoral. De fapt, lipsa de soluţii reale pentru agricultorii români îşi are originea în numirea domnului Daea la Minister şi apoi în încăpăţânarea cu care Marcel Ciolacu îl ţine în funcţie, în ciuda tuturor dovezilor de incompetenţă. 

Criza cerealelor este o problemă complexă pentru a cărei rezolvare un ministru al Agriculturii ar trebui să lucreze cu fermierii români, să vorbească cu traderii, să aibă contacte la nivel european şi internaţional şi o înţelegere a mecanismelor UE, să le explice ucrainenilor care sunt limitele tranzitului pe teritoriul naţional şi să fie capabil să propună şi să susţină soluţii. 

Aşa că Marcel Ciolacu, în loc să îşi trimită scrisori sie însuşi, ar face bine să caute rapid un nou ministru, de data asta competent. Şi să clarifice dacă pe această speţă, dar şi pe altele din ultimele săptămâni, PSD pe care-l conduce e în opoziţie sau la guvernare. Cred că acest lucru nu-i e clar nici dumnealui, cu atât mai puţin nouă, celor care urmărim din afară cum funcţionează sau nu funcţionează coaliţia de guvernare. Iar victime sunt cetăţenii români care aşteaptă soluţii şi nu contorsiuni politice”, explică europarlamentarul Dacian Cioloş, fost comisar european pentru agricultură.

Europarlamentarul s-a întâlnit marţi cu şefa Parlamentului European, Roberta Metsola, cu care a discutat despre cum pot fi folosite în sprijinul fermierilor europeni şi ucraineni toate pârghiile instituţionale şi legale pe care UE le are la dispoziţie.

„Este important ca, la cel mai înalt nivel, Parlamentul European să ceară Comisiei Europene să pună în aplicare, pe termen scurt şi mediu, măsuri care să meargă dincolo de despăgubirile financiare, prea puţine şi venite prea târziu. 

Soluţii există, fie că vorbim de modalităţi de a ne asigura că cerealele exportate de Ucraina nu sunt descărcate decât acolo de unde pleacă la export extracomunitar sau în statele membre unde chiar este nevoie de ele, evitând statele UE de la frontiera cu Ucraina unde pieţele sunt perturbate, fie că vorbim de certificate de calitate.

Lipsa de acţiune a Comisiei Europene împinge unele state membre spre acţiuni unilaterale de interzicere a importurilor de cereale din Ucraina şi, chiar mai grav, alimentează discursurile populiste şi antieuropene ale celor care cântă partitura Rusiei”, a explicat Cioloş, conform sursei citate.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇