Între ciocan și nicovală: Tensiuni în UE, după ce două țări au decis unilateral interzicerea importurilor de cereale și alimente din Ucraina

Între ciocan și nicovală: Tensiuni în UE, după ce două țări au decis unilateral interzicerea importurilor de cereale și alimente din Ucraina

Polonia a provocat surprindere sâmbătă, când a anunțat brusc că a decis să interzică importurile de cereale şi alte alimente din Ucraina, pentru a proteja sectorul agricol local. La scurt timp, Poloniei i s-a alăturat și Ungaria, care a anunțat și ea că va interzice importurile de cereale și alimente, fără să dea mai multe detalii.

Kievul a reacționat apreciind că astfel de acțiuni unilaterale nu ajută și a anunțat că, luni, ministrul ucrainean pentru Politică Agricolă şi Alimentaţie, Mykola Solski, va merge în Polonia și ia în calcul chiar și semnarea unui acord bilateral pentru rezolvarea situației.

Reacția Comisiei Europene nu a întârziat să apară, dar pare că executivul european a fost luat prin surprindere de cele două anunțuri. „Politica comercială este o competenţă exclusivă a UE şi, prin urmare, acţiunile unilaterale sunt inacceptabile”, a spus un purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

Situația este una complicată, care ar putea aduce o problemă în plus pentru Comisia Europeană, dar și tensiuni în relația UE-Ucraina. În plus, felul în care va fi rezolvată această problemă va influența și modul în care vor alege să reacționeze statele UE în situații similare - individual sau respectând logica apartenenței și funcționării UE.

ADVERTISING

Cum a evoluat conflictul

În data de 7 aprilie, Ucraina a anunțat că a decis să suspende exporturile de cereale spre Polonia, printr-un acord cu Guvernul de la Varşovia, pentru evitarea destabilizării pieţei locale. Decizia a venit pe fondul unor puternice proteste ale fermierilor polonezi, care au culminat cu demisia ministrului Agriculturii, care și-a reproșat că nu a reușit să convingă UE să ia măsuri pentru a apăra piața poloneză.

Convenția dintre cele două țări prevedea suspendarea exporturilor de cereale din Ucraina spre Polonia, în timp ce tranzitul era permis, cu monitorizarea atentă din partea ambelor țări, astfel încât cerealele să nu rămână în Polonia.

Cu atât mai mult a surprins decizia anunțată sâmbătă de guvernul de la Varșovia.

Guvernul polonez a decis să interzică importurile de cereale şi alte alimente din Ucraina, pentru a proteja sectorul agricol polonez, a anunțat liderul Partidului Lege şi Justiţie (PiS), Jaroslaw Kaczyński.

”Astăzi, guvernul a decis asupra unui regulament care interzice intrarea, importul de cereale în Polonia, dar şi zeci de alte tipuri de alimente (din Ucraina)”, a spus Kaczyński în cadrul convenţiei partidului PiS.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Lista acestor mărfuri va fi inclusă în regulamentul guvernamental şi există mărfuri ”de la cereale la produse cu miere, foarte, foarte multe lucruri”, a adăugat el.

Deci guvernul polonez a anunţat că interzice inclusiv tranzitul acestor produse prin Polonia, până când vor fi convenite cu Ucraina măsuri care să asigure că aceste produse destinate ţărilor terţe doar tranzitează Polonia şi nu rămân în această ţară.

Guvernul polonez s-a referit aici la aşa-numitele "coridoare de solidaritate" pentru exportul cerealelor ucrainene pe căi terestre, coridoare convenite tot în cadrul UE pentru a ajuta Ucraina să-şi exporte cerealele către statele terţe. Însă până acum mari cantităţi de cereale ucrainene destinate iniţial statelor terţe şi transportate prin aceste coridoare au rămas pe pieţele ţărilor central şi est-europene.

”Suntem şi rămânem prieteni şi aliaţi neschimbaţi ai Ucrainei. O vom sprijini şi o susţinem... Dar este datoria fiecărui stat, fiecărei autorităţi, autorităţi bune, în orice caz, să protejeze interesele cetăţenilor săi", a afirmat Kaczyński.

Kaczyński a mai spus că partea ucraineană a fost informată despre această decizie și că guvernul polonez este pregătit să înceapă negocieri cu Ucraina pe această temă.

Ce a dus la decizia drastică luată destul de abrupt?

ADVERTISING

Cu certitudine a contribuit și faptul că Partidul Lege şi Justiţie (PiS) din Polonia, aflat la guvernare, este într-un an electoral şi cu o economie împotmolită în stagflaţie. Iar cantităţile mari de cereale ucrainene, care sunt mai ieftine decât cele produse în Uniunea Europeană și care au lovit preţurile şi vânzările pentru fermierii locali, au creat o mare problemă politică.

Cheia politică a fost, de altfel, subliniată și de Kaczynski. Chiar dacă a reiterat sprijinul pentru Ucraina în contextul invaziei ruse, el a semnalat și necesitatea apărării intereselor din sectorul agricol polonez. Ceea ce este benefic şi pentru Kiev, a argumentat el, deoarece astfel se va evita ca în urma alegerilor legislative ce vor avea loc anul acesta să iasă un Guvern mai puţin solidar cu Ucraina, mai scrie EFE.

În plus, Polonia este considerată unul dintre cei mai loiali și puternici susținători ai Ucrainei, ceea ce îi oferă și posibilitatea, dacă vrea, să adopte o poziție de forță în anumite chestiuni.

Hop și Ungaria

La câteva ore distanță de anunțul Poloniei, guvernul premierului naţionalist ungar Viktor Orban s-a alăturat interdicţiei.

Ungaria nu a oferit detalii despre momentul în care interzicerea importurilor de cereale şi alte alimente va intra în vigoare, dar a spus că interdicția va expira la sfârşitul lunii iunie.

Guvernul de la Budapesta a mai spus că speră la schimbări în reglementări la nivelul UE, inclusiv privind o regândire a eliminării taxelor de import pentru produsele ucrainene.

UE, luată prin surprindere?

Duminică a venit și prima reacție de la UE. Acţiunile comerciale unilaterale ale statelor UE sunt "inacceptabile", a transmis duminică un purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

"Avem cunoştinţă de anunţurile Poloniei şi Ungariei privind interzicerea importurilor de cereale şi alte produse agricole. În acest context, este important să subliniem că politica comercială este o competenţă exclusivă a UE şi, prin urmare, acţiunile unilaterale sunt inacceptabile", a indicat purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, citat de Reuters.

Pentru a ajuta Ucraina după războiul pornit de Rusia contra acestei ţări în februarie anul trecut, UE a suspendat taxele vamale şi celelalte măsuri de apărare comercială aplicate importurilor de cereale şi altor produse alimentare ucrainene.

Distorsiunile provocate pe piețele interne de această decizie au fost majore, iar agricultorii din statele UE au protestat.

Cei mai vocali au fost polonezii. Grupuri de agricultori polonezi au recurs la acţiuni de protest faţă de intrarea în ţară a cerealelor ucrainene mai ieftine, dar care "nu au densitatea şi calitatea" cerute producătorilor locali. Ei au cerut aplicarea unei taxe vamale de 50% asupra cerealelor ucrainene, în condiţiile în care, potrivit agricultorilor polonezi, circa 2,5 milioane de tone de astfel de cereale sunt în prezent stocate în Polonia.

Mai mult, într-o scrisoare adresată Comisiei Europene luna trecută, prim-miniştrii din cinci ţări est-europene au informat despre o creştere fără precedent a produselor precum cereale, seminţe oleaginoase, ouă, carne de pasăre şi zahăr şi au spus că ar trebui luate în considerare tarife la importurile agricole ucrainene.

Pe lângă protestele agricultorilor, în acest peisaj, România s-a „remarcat” și printr-un demers populist. PSD, deținătoarea portofoliului Agriculturii, prin ministrul Petre Daea, a cerut MAE să negocieze și pentru România suspendarea exporturilor de cereale din Ucraina. ”Ministerul Agriculturii din România este pregătit să asigure sprijinul tehnic reprezentanţilor MAE în cadrul discuţiilor diplomatice cu partea ucraineană”, a mai zis PSD.

Totuși, deşi statele central şi est-europene au sesizat Comisiei Europene distorsiunile provocate astfel pe pieţele lor, instituţia comunitară a prelungit recent liberalizarea acestor importuri ucrainene până în iunie 2024.

Ucraina reacționează prudent și se grăbește să negocieze

Inițial, după anunțul de sâmbătă al Poloniei, Ucraina şi-a exprimat regretul faţă de decizie, spunând că „rezolvarea diferitelor probleme prin acţiuni unilaterale drastice nu va accelera o soluţionare pozitivă a situaţiei”.

În plus, Ministerul Politicii Agrare şi Alimentaţiei din Ucraina a declarat că interdicţia poloneză contrazice acordurile bilaterale existente privind exporturile şi a cerut discuţii pentru a rezolva problema.

Duminică, ministrul ucrainean al Agriculturii, a anunțat că speră "să rezolve săptămâna viitoare" problema suspendării exporturilor de produse agricole în Polonia.

"Înţelegem această dură competiţie, ca şi consecinţă a blocajului porturilor ucrainene. Dar este evident- pentru lumea întreagă şi pentru orice persoană din lume - că agricultorul ucrainean este cel care se află în această situaţie mai dificilă. Şi cerem părţii poloneze să ţină cont de asta", a spus Mykola Solskyi, citat de EFE.

El a spus că luni va merge în Polonia pentru a se întâlni cu omologul său, Robert Telus. El speră să poată negocia deblocarea importurilor şi să ajungă, dacă este nevoie, la un acord bilateral care să permită redeschiderea tranzitului produselor provenite din Ucraina.

Rămâne de văzut care va fi poziția Comisiei Europene față de acest demers.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇