Scandalul cerealelor. Negocieri la Varșovia, dar și la București. A treia țară UE care interzice importurile din Ucraina

Scandalul cerealelor. Negocieri la Varșovia, dar și la București. A treia țară UE care interzice importurile din Ucraina

Ucraina va încerca să asigure redeschiderea tranzitului de cereale prin Polonia, ca un „prim pas”. Acesta va fi subiectul discuțiilor de luni de la Varșovia, după ce Polonia și Ungaria au anunțat în weekend interdicții asupra acestor importuri din Ucraina.

Ministrul Agriculturii, Mykola Solsky, a declarat că vor avea loc discuții suplimentare în această săptămână în România, miercuri, și în Slovacia, joi.

Potrivit Reuters citat de The Guardian, comentariile ministrului au fost publicate pe aplicația de mesagerie Telegram de către Ministerul Agriculturii.

ADVERTISING

Slovacia a anunţat luni că va opri şi ea temporar importurile de cereale și alte produse selectate din Ucraina, a declarat un purtător de cuvânt al Guvernului.

Polonia a fost prima care a provocat surprindere sâmbătă, când a anunțat brusc că a decis să interzică importurile de cereale şi alte alimente din Ucraina, pentru a proteja sectorul agricol local. La scurt timp, Poloniei i s-a alăturat și Ungaria, care a anunțat și ea că va interzice importurile de cereale și alimente.

Ulterior, luni, Ungaria a precizat că ar putea extinde interdicția de import dincolo de termenul limită iniţial anunţat - 30 iunie, dacă UE nu ia măsuri suficiente pentru a proteja fermierii maghiari. Informaţia a venit de la secretarul de stat în Ministerului Agriculturii din Ungaria, Sándor Farkas.

ADVERTISING

Iar Bulgaria a spus şi ea că are în vedere să ia măsuri împotriva importurilor de cereale ucrainene.

Reacția Comisiei Europene nu a întârziat să apară, dar pare că executivul european a fost luat prin surprindere de anunțuri. „Politica comercială este o competenţă exclusivă a UE şi, prin urmare, acţiunile unilaterale sunt inacceptabile”, a spus duminică un purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

Ziua 418: Moscova schimbă strategia de luptă și așteaptă un verdict important acasă. Iranieni și kazahi condamnați (Video)

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇