Ziua 418 de război: Sentință revoltătoare la Moscova, Zelenski se pregătește pentru noul Ramstein, Lavrov vorbește despre finalul războiului (Video)

Ziua 418 de război: Sentință revoltătoare la Moscova, Zelenski se pregătește pentru noul Ramstein, Lavrov vorbește despre finalul războiului (Video)

Ziua 418 de lupte aduce o schimbare la vârful armatei Rusiei, care sugerează în ce sens merge războiul. Mai exact, comandantul forţelor aeriene şi-a recăpătat sarcinile în Ucraina, ceea ce arată că avioanele vor avea din nou un rol crucial în ofensiva Moscovei. Un avion de luptă rusesc a fost doborât chiar în weekend. Între timp, Slovacia a predat Ucrainei toate cele 13 avioane de luptă MiG-29 pe care le-a promis.

Pe front, la Sloviansk încă se numără morţii, iar imaginile sunt marcante. În timp ce la Bahmut ucrainenii abia mai rezistă printre ruine.

În Rusia a venit azi un verdict important: Este vorba despre procesul împotriva lui Vladimir Kara-Murza, un lider al Opoziţiei judecat pentru trădare din cauza criticilor la adresa ofensivei din Ucraina, care a primit 25 de ani de închisoare. Cum omul are şi cetăţenie britanică, Londra se arată revoltată, dar şi Berlinul.

În scandalul cerealelor, ministrul ucrainean al Agriculturii începe negocierile luni la Varşovia. Apoi, vine miercuri în România şi joi merge în Slovacia, care şi ea a decis să interzică importurile de grâne de la Kiev.

Informaţii relevante vin şi din alte colţuri ale lumii. În Iran, 10 membri ai forțelor armate au fost condamnaţi pentru doborârea unui avion ucrainean de linie. Iar autoritățile kazahe au deschis 10 dosare penale împotriva cetățenilor care au luptat în Ucraina.

Lupte grele pe front

  • Încă o școală bombardată - Un bărbat de 42 de ani a fost rănit în timp ce rușii au bombardat un cartier din Dnipro. O școală și un bloc au fost avariate.
  • În ultimele 24 de ore, „armata rusă a tras de 56 de ori în 16 zone populate din regiunea Zaporojie: 46 de lovituri de artilerie, patru lovituri aeriene, patru cu drone și două atacuri cu MLRS. Un bărbat a fost rănit în urma bombardamentelor”, transmite Statul Major de la Kiev.
  • Bătălia este extraordinar de sângeroasă în ruinele orașului Bahmut, dar forțele Kievului încă rezistă, a anunţat armata ucraineană. Rusia spune că unitățile de mercenari Wagner sprijinite de trupele aeriene au capturat încă două cartiere.
  • Statul Major al Ucrainei anunţă 5 lovituri asupra ruşilor, la un centru de comandă, sisteme de rachete antiaeriene, o concentrare de trupe și echipamente rusești și un depozit de muniții.
  • Rusia face schimbări la vârful Armatei. Comandamentul militar rus pare să transfere din ce în ce mai mult responsabilitatea operațiunilor ofensive din Ucraina către trupele aeriene ruse (VDV), arată Institutul pentru Studiul Războiului, în cea mai recentă actualizare a situaţiei frontului. Analiza are la bază informaţia că generalul VDV Mihail Teplinski a revenit la un rol „major”, dar nespecificat în Ucraina, după ce Ministerul Apărării din Rusia l-ar fi înlocuit în ianuarie, în urma unei dispute cu șeful Statului Major, Valeri Gerasimov. Numirea sa sugerează, de asemenea, că Ministerul Apărării din Rusia dorește să colaboreze mai strâns cu grupul de mercenari Wagner, pentru a finaliza capturarea orașului Bahmut, scrie ISW. Finanțatorul Evgheni Prigojin îl susținuse pe Teplinski la momentul demiterii sale în ianuarie.
  • Lavrov vorbește de finalul războiului - Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat luni, în timpul unei vizite în Brazilia, că Moscova doreşte încheierea conflictului din Ucraina cât mai curând posibil: „Trebuie să rezolvăm conflictul într-un mod durabil, nu imediat, dar nici ţările occidentale şi nici NATO nu contribuie la acest lucru. SUA şi Europa nu-şi îndeplinesc obligaţiile pe care şi le-au asumat cu ani în urmă”.
  • Ucigaşul din pământ. Ministerul Apărării de la Londra și-a publicat analiza zilnică de informații despre situația din Ucraina, care se concentrează asupra minelor. „De la începutul invaziei au fost raportate peste 750 de victime legate de mine în rândul civililor” și „va dura cel puțin un deceniu pentru a curăța Ucraina de mine”, arată britanicii.
  • Forţele Kievului au doborât un avion rusesc de luptă de tip Su-25 deasupra orașului Chervonopopivka, care este situat între Lîman și Kupiansk, potrivit unui purtător de cuvânt al armatei ucrainene. Zona a fost recucerită de forțele ucrainene în urmă cu șase luni și constituie porțiunea cea mai nordică a liniei frontului.
  • Aproape 500 de copii au fost uciși în Ucraina de la invazia Rusiei, potrivit unui raport al procurorului general ucrainean.
  • Peste graniţă, un incendiu a izbucnit la o centrală electrică din Belgorod şi sunt pene de curent în centrul orașului. Localnicii spun că au auzit o explozie cu puțin timp înainte de incendiu. Se pare că ar fi fost un atac cu dronă. Autoritățile ruse nu au comentat încă acest lucru.
  • Pierderi grele pentru forţele speciale ruse Spetsnaz, care au pierdut până la 90% dintre militarii de elită în Ucraina, potrivit documentelor clasificate americane divulgate pe reţele de socializare. Washington Post estimează că reconstituirea unităţilor pierdute de ruşi în Ucraina ar putea să dureze până la zece ani. Aceşti militari de elită - formaţi să desfăşoare misiuni clandestine - au suferit pierderi extrem de importante în spatele liniilor ucrainene, unde au fost trimişi.
  • 130 de prizonieri de război ucraineni au fost eliberați și s-au întors acasă într-un „mare schimb de Paște”, a declarat un înalt oficial prezidențial ucrainean. Nu e clar câți ruși au fost eliberaţi cu această ocazie.
  • Creşte numărul morților la Sloviansk, în urma atacului cu rachete rusești de vineri asupra unor blocuri de locuinţe. 15 oameni au murit şi alte 24 de persoane au fost rănite, a declarat Pavlo Kyrylenko, șeful administrației militare a regiunii Donețk. Iată consecințele bombardamentelor rusești din Sloviansk:

Un verdict important în Rusia

  • O instanță din Rusia a emis un verdict important. Este vorba despre dosarul împotriva lui Vladimir Kara-Murza, un lider al Opoziţiei care este judecat pentru trădare din cauza criticilor la adresa ofensivei din Ucraina. Un tribunal din Moscova l-a condamnat la 25 de ani de închisoare. Procesul este cel mai recent dintr-un șir de cazuri împotriva vocilor Opoziției din Rusia, într-o represiune care s-a intensificat de la începutul războiului din Ucraina.
  • Londra se revoltă. Kara-Murza, tată a trei copii, deține cetățenia rusă, dar și britanică. El a studiat la Universitatea din Cambridge şi a fost reținut în aprilie 2022 și acuzat de răspândirea de informații false despre armata rusă. Guvernul britanic l-a convocat luni pe ambasadorul Rusiei pentru a-și exprima opoziţia faţă de această condamnare „motivată politic”.
  • Adresându-se jurnaliştilor în faţa tribunalului de la Moscova, ambasadorul britanic în Rusia, Deborah Bronnert, a spus că verdictul a fost „şocant” şi a cerut eliberarea imediată a lui Kara-Murza.
  • Şi guvernul german a denunţat "'cu cea mai mare fermitate"' sentinţa pronunţată împotriva lui Vladimir Kara-Murza: "'Acest verdict, ca multe altele, vizează să descurajeze, să excludă şi să împiedice orice voce critică" în Rusia, a declarat o purtătoare de cuvânt a Ministerului de Externe, Andrea Sasse, cerând eliberarea imediată a opozantului.
  • Înaltul Comisar al ONU pentru drepturile omului, Volker Türk, a reacţionat la rândul său, reclamând eliberarea "fără întârziere" a lui Kara-Murza: "Nimeni nu ar trebui să fie privat de libertate pentru că şi-a exercitat drepturile omului, şi chem autorităţile ruse să îl elibereze fără întârziere. Atât timp cât se află în detenţie, trebuie tratat cu umanitate".
ADVERTISING

Scandalul cerealelor

  • O dispută a izbucnit în UE cu privire la decizia Poloniei și Ungariei de a interzice importurile de cereale din Ucraina pentru a-și proteja propriile sectoare agricole. Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a declarat că acțiunea unilaterală privind comerțul din partea statelor membre „nu este acceptabilă”. Detalii AICI
  • Şi Slovacia va opri temporar importurile de cereale și alte produse selectate din Ucraina, a declarat luni un purtător de cuvânt al Guvernului.
  • Iar Bulgaria ia în considerare o mișcare similară. Agenția locală de știri BTA a raportat că ministrul Agriculturii, Yavor Gechev, a declarat că țara se gândește la interzicerea importurilor de cereale din Ucraina. Detalii AICI
  • Ministrul Agriculturii al Ucrainei a declarat că Kievul va urmări să asigure redeschiderea tranzitului cerealelor prin Polonia, ca „prim pas”, la discuțiile de la Varșovia, de luni. Ministrul Mykola Solsky a mai spus că vor avea loc discuții suplimentare săptămâna aceasta în România, miercuri, și în Slovacia, joi. Detalii AICI
  • În orice caz, acordul pentru coridorul pentru exportul cerealelor din Ucraina pare să fie în pericol. Kievul a susţinut luni că iniţiativa mediată de ONU ce permite exportul în siguranţă de cereale ucrainene prin Marea Neagră riscă să fie „oprită" după ce Rusia a blocat inspecţiile navelor participante, în apele turceşti, în timp ce Kremlinul a transmis că perspectivele pentru o reînnoire a acordului nu sunt „atât de strălucite”.

Alte informaţii relevante

  • Un nou Ramstein - Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat, luni, într-un discurs, că se fac pregătiri pentru o nouă întâlnire în format Ramstein şi că se aşteaptă să se ia “decizii temeinice”. El a subliniat că “agresorul trebuie să piardă” şi a menţionat că fiecare întârziere în ceea ce priveşte aprovizionarea cu arme înseamnă pierderi de vieţi pentru armata ucraineană.
  • Iranul a condamnat la închisoare 10 membri ai forțelor armate, după ce i-a găsit vinovați de implicarea în doborârea unui avion ucrainean de linie. Forțele iraniene au doborât zborul Ukraine International Airlines PS752 la scurt timp după decolarea sa de la Teheran, pe 8 ianuarie 2020, ucigând toate cele 176 de persoane aflate la bord. Majoritatea erau iranieni și canadieni, inclusiv mulți cetățeni cu dublă cetățenie.
  • Autoritățile kazahe au deschis 10 dosare penale împotriva cetățenilor care au luptat în Ucraina. Deocamdată nu este clar de ce parte au luptat cetățenii kazahi și cine sunt inculpații. Codul penal al Kazahstanului prevede pedepse de la 5 la 9 ani de închisoare pentru participarea la conflicte armate străine.
  • Un avion rusesc Su-27 a tras o rachetă împotriva unui avion britanic de supraveghere care survola Marea Neagră, la 29 septembrie, dezvăluie New York Times, care citează documente confidenţiale americane publicate pe reţele de socializare. Detalii AICI
  • Slovacia a predat Ucrainei toate cele 13 avioane de luptă MiG-29 pe care le-a promis, a anunţat luni Ministerul Apărării. Slovacia s-a alăturat Poloniei în martie, când a promis să ajute Ucraina în lupta aeriană și a livrat primele patru avioane.
  • Preşedintele rus Vladimir Putin elogiază manevrele ruseşti de ”foarte înalt nivel” la Oceanul Pacific, la care iau parte zeci de nave şi avioane, pe fondul unei apropieri de China şi tensiuni cu Occidentul. ”Prima etapă a acestor exerciţii-surpriză s-a desfăşurat într-adevăr la un nivel foarte înalt”, s-a felicitat Vladimir Putin, într-o întâlnire cu ministrul său al Apărării, Serghei Şoigu.
  • 4 milioane au trecut pe la noi - Numărul ucrainenilor care au intrat în România pe fondul invaziei ruse a trecut de 4 milioane, relevă datele Poliţiei de Frontieră.
  • Ministrul de externe ucrainean, Dmitro Kuleba, va vizita luni Bagdadul, în prima sa călătorie în Irak de când Rusia a invadat Ucraina. Kuleba este așteptat să poarte discuții cu premierul irakian, Mohammed Shia al-Sudani, și cu ministrul de Externe, Fuad Hussein.
  • Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov efectuează începând un turneu în America Latină, începând de luni şi până vineri. ”Începând din 17 aprilie şi până la 21 aprilie, ministrul rus de Externe Serghei Lavrov va vizita mai multe ţări latino-americane, inclusiv Brazilia, Venezuela, Nicaragua şi Cuba”, a anunţat Moscova
  • Ministerul de Interne al Germaniei examinează toate componentele chineze care sunt deja instalate în reţeaua 5G a ţării, a declarat duminică ministrul Nancy Faeser, în timp ce Berlinul îşi reevaluează relaţia cu principalul partener comercial, China. ”Trebuie să ne protejăm reţelele de comunicaţii”, a spus Faeser, adăugând că cele trei priorităţi ale examinării au fost identificarea riscurilor, evitarea pericolelor şi evitarea dependenţelor.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇