Fermierii au blocat cu tractoarele autostrada A1, mai multe vămi și drumuri (Video). Incident la protestul de la Târgu Mureș

Fermierii au blocat cu tractoarele autostrada A1, mai multe vămi și drumuri (Video). Incident la protestul de la Târgu Mureș
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Fermierii din întreaga ţară protestează, vineri, pentru că afacerile lor sunt în pericol din cauza produselor care vin din Ucraina.

Ei și-au dus utilajele în fața unor instituții, dar și la punctele de trecere a frontierei. Utilajele agricole au blocat parțial puncte vamale, drumuri și instituții.

Manifestarea se declară a fi împotriva preţurilor de dumping ale produselor agricole ucrainene şi împotriva preţurilor practicate la produsele lactate de către procesatori şi supermarketuri.

Potrivit organizatorilor, proteste au loc în București și în județele Alba, Arad, Argeş, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Botoşani, Brăila, Buzău, Cluj, Constanţa, Covasna, Galaţi, Iaşi, Mureş, Olt, Satu Mare, Timiş, Tulcea și Vrancea.

ADVERTISING

Sute de vehicule şi utilaje agricole se deplasează cu viteză redusă, în coloană, în mai multe zone ale ţării.

Iată lista cu zonele în care se va protesta.

În vestul ţării, sunt blocate ieşiri de pe autostrada A1 şi două puncte de frontieră, iar în Suceava - DN 29C.

La Târgu Mureş, un participant la protest a fost oprit când a încercat să intre cu tractorul pe contrasens, iar apoi protestatarii au vrut să forţeze cordonul forţelor de ordine.

Blocaje pe autostradă şi în vămi

În vestul ţării, fermierii au blocat drumurile de descărcare de pe autostrada A1 în zona localităţilor Giarmata, Remetea Mare şi Topolovăţu Mare (judeţul Timiş) şi punctele de trecere a frontierei Nădlac II din judeţul Arad şi Cenad din judeţul Timiş.

ADVERTISING

Potrivit Centrului Infotrafic, pe DN 29C, între localităţile Mihăileni şi Siret, este formată o coloană de vehicule care se întinde pe aproximativ 10 kilometri. În zonele unde traficul este blocat din cauza protestelor se află poliţişti rutieri.

Fermierii au încercat să rupă cordonul de securitate

Organizatorii protestului au dat asigurări că manifestarea va fi una paşnică. Totuşi, în judeţul Mureş a avut loc un incident.

”În timpul protestului care se desfăşura în Târgu Mureş, unul dintre participanţi a fost oprit de forţele de ordine în momentul în care a încercat să pătrundă cu tractorul pe contrasens.

ADVERTISING

În urma acestei acţiuni, protestatarii au încercat să rupă cordonul format de forţele de ordine.

Ca urmare a acestui incident, nu au fost înregistrate violenţe şi nicio persoană nu a fost rănită. Pentru desfăşurarea în condiţii de siguranţă a acţiunii de protest, facem apel la toţi cei care participă la manifestaţie să respecte recomandările organizatorilor şi ale forţelor de ordine şi să dea dovadă de înţelegere cu privire la măsurile luate”, au transmis jandarmii din Mureş.

Incidentul s-a produs în jurul orei 10:30, când fermierii au intrat cu tractoarele în sensul giratoriu din apropierea Sălii Polivalente, blocând circulaţia pe străzile Cuza Vodă, Piaţa Matei Corvin şi strada Tamas Erno.

Peste 200 de tractoare au blocat circulaţia în Târgu Mureş.

Protestul fermierilor în centru

Fermierii au afişat pancarte cu mesaje adresate Uniunii Europene, dar şi decidenţilor din România.

Manifestaţii similare sunt în Brăila, Bihor, Galaţi, Satu Mare, Constanţa.

Revendicările fermierilor

”Manifestul organizat in 7 aprilie se fundamentează pe nevoia de stabilitate şi predictibilitate a fiecărui fermier din România, pe dorinţa noastră comună de a continua să ne desfăşuram activitatea în condiţii de egalitate cu oricare fermier european, de a fi susţinuţi şi protejaţi în misiunea noastră de către decidenţii europeni şi naţionali.(…)

Reamintim că aceasta formă extremă de manifestare este consecinţa nemulţumirii şi dezamăgirii profunde a fermierilor români în legătură cu soluţia găsită de Comisia Europeană la problemele şi dezechilibrele grave cu care se confruntă sectorul agro-alimentar din ţara noastră, pe fondul distorsiunilor de piaţă cauzate de conflictul armat din Ucraina.

image-6
Foto: Facebook/Orban Laszlo

Eliminarea totală, începând cu mijlocul anului trecut, a taxelor vamale pentru toate mărfurile din Ucraina, a exportat, în plan comercial, efectele războiului în ţările limitrofe printr-un efect de dumping involuntar, deoarece a stimulat fermierii ucraineni să vânda sub cost odată cu forţarea ritmului fluxurilor de marfă. Această măsură nu a ajutat şi nu îi va ajuta pe fermierii ucrainieni să îşi reia ciclul de producţie în condiţiile unei escaladări puternice a cheltuielilor cu inputurile, în schimb a perturbat extrem de puternic piaţa din România”, au transmis reprezentanţii agricultorilor.

Protestul este organizat de reprezentanţii Alianţei pentru Agricultură şi Cooperare, formate din Federaţia Naţională a Producătorilor din Agricultură, Industria Alimentară şi Servicii Conexe din România PRO AGRO, Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România LAPAR, Uniunea de Ramură Naţională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal UNCSV, Forumul Agricultorilor şi Procesatorilor Profesionişti din România Forumul APPR.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇