Daea confirmă că fermierii români rămân cu cei mai puțini bani, dar nu-și asumă nicio vină: UE nu ne dă deocamdată mai multe fonduri, dar statul va dubla suma

Daea confirmă că fermierii români rămân cu cei mai puțini bani, dar nu-și asumă nicio vină: UE nu ne dă deocamdată mai multe fonduri, dar statul va dubla suma

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a confirmat că fermierii români vor rămâne cu sprijinul anunţat inițial de Comisia Europeană, de 10 milioane de euro, mai puţin decât primeşte Polonia sau chiar Bulgaria.

Însă suma va fi dublată cu bani de la bugetul de stat, iar reprezentanții Comisiei Europene lucrează la un nou pachet de sprijin, aşa cum a explicat încă de ieri europarlamentarul Dacian Cioloş.

„În Comitetul de cereale s-a aprobat cu 22 de voturi pentru, patru voturi împotrivă și o abținere acel sprijin inițial pentru cele trei state, cunoscând în ordine Polonia, Bulgaria și România, pe sumele inițiale.

ADVERTISING

Acum, la Comisia Europeană, se lucrează la un nou pachet de sprijin, folosindu-se noi interpretări, că România a făcut observații la modul de calcul, iar președintele României a intervenit la structurile europene. Acum, la această dată, am primit această sumă pe care o dublăm cu suma din bugetul statului”, a declarat Petre Daea, joi, la Antena3.

Decizia trebuie mai întâi să fie publicată în Jurnalul Oficial, pentru a continua demersurile pe plan național.

„Așteptăm să apară regulamentul în Jurnalul Oficial, în așa fel încât să dăm rădăcină juridică actelor noastre. Se lucrează la un pachet nou de sprijin, având în vedere nevoiele noastre”, adaugă Daea, citat de Mediafax.

ADVERTISING

Ministrul a negat că ar avea vreo vină pentru sumele mici care i-au revenit României din pachetul de ajutor pentru agricultură.

„Am văzut niște interpretări atât de răutăcioase și în necunoștință de cauză că nici nu vreau să le discut. Realitatea a demonstrat că am făcut tot ce a trebuit și facem în continuare”, a spus Daea, la Digi24.

Polonia cere ajutor

Pe de altă parte, Polonia şi alte ţări central şi est-europene cer Comisiei Europene mecanisme pentru transportul cerealelor ucrainene în afara spaţiului UE şi denunţă destabilizarea pieţei locale.

"Noi putem susţine transporturile cerealelor spre state africane, dar trebuie să urmărim atent situaţia de pe piaţa poloneză", a declarat Piotr Müller, purtătorul de cuvânt al Guvernului de la Varşovia, citat de site-ul Tagesschau.de.

ADVERTISING

Miercuri, premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, a cerut Comisiei Europene să limiteze exporturile de cereale ucrainene, argumentând că este destabilizată piaţa poloneză. "Cerem Comisiei Europene să recurgă la toate reglementările posibile - cote şi taxe vamale - pentru a limita sau a bloca intrarea de grâu ucrainean în Polonia ca destinaţie finală", a declarat Mateusz Morawiecki. Premierul polonez a argumentat că cerealele transferate de Ucraina printr-un mecanism instituit de Uniunea Europeană în contextul invaziei militare ruse "destabilizează" piaţa poloneză, transmite Mediafax.

Criza cerealelor şi banii de la UE

Odată cu începutul războiului, la nivelul UE s-a decis sprijinirea economiei și agriculturii Ucrainei și s-a dat liber la intrarea de cereale. Până la război, Ucraina putea să exporte în UE cantități de cereale sub anumite cote, tocmai pentru a prezerva echilibrul pieței.

Astfel, cantități mari de cereale ucrainene au intrat în România și, până să fie exportate mai departe prin Portul Constanța, pentru că are capacitate limitată, s-au oprit în diferite silozuri și au crescut cantitățile de stocuri de pe teritoriul României, fapt ce a dus la scăderea prețului și i-a afectat pe fermierii români.

UE a promis compensații, dar în cazul României suma rezultată după ce au fost analizate datele trimise de la București a fost de doar 10 milioane de euro, o sumă mai mică decât Polonia sau Bulgaria.

Președintele Klaus Iohannis a prezentat în cadrul Consiliului European de săptămâna trecută inechitatea produsă în cazul fermierilor români și a cerut reanalizarea dosarului.

Iohannis criticase în termeni duri decizia anterioară a CE, acuzând că totul e redus la birocrație și algoritm contabil și nu e luat în considerare sacrificiul României.

Cum s-a ajuns ca fermierii români să primească compensații atât de mici de la UE și cine a greșit puteți afla AICI, din interviul acordat Spotmedia de europarlamentarul Dacian Cioloș.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇