Dacian Cioloș vine cu o veste proastă: Fermierii români nu primesc deocamdată mai mulți bani de la UE. Dar se mai face un pachet

Dacian Cioloș vine cu o veste proastă: Fermierii români nu primesc deocamdată mai mulți bani de la UE. Dar se mai face un pachet

În ciuda intervenţiei lui Klaus Iohannis pe lângă şefa Comisiei Europene, iată că fermierii români nu primesc deocamdată mai mulţi bani de la UE decât li s-a alocat iniţial, adică o sumă mai mică decât capătă agricultorii din Polonia sau Ungaria, toţi afectaţi de invadarea pieţei de cerealele din Ucraina.

„Ajutorul deja decis, mult mai mic decât ce primesc Polonia și Bulgaria, nu se mai modifică. Comisia a început să lucreze la un al doilea pachet de ajutor”, susţine europarlamentarul Dacian Cioloș, fost comisar pe Agricultură, care a avut o discuție cu Janusz Wojciechowski, actualul comisar.

„Am discutat aseară (marți seară - n.red.) cu comisarul european pentru Agricultură și dezvoltare rurală Janusz Wojciechowski despre problema despăgubirilor ridicole primite de fermierii români afectați de importurile de cereale din Ucraina.

ADVERTISING

Pe scurt, am câteva concluzii, care sper să îi ajute și pe guvernanți măcar de azi înainte:

Ajutorul deja decis, de 10 milioane de euro pentru fermierii români, mult mai mic decât ce primesc Polonia și Bulgaria, nu se mai modifică.

Din păcate, ministrul Agriculturii, Petre Daea, a acționat prea târziu și prea neconvingător, abia după ce eu și alți europarlamentari am atras atenția asupra acestei probleme”, a precizat Cioloş într-un comunicat remis SpotMedia.ro.

Totuşi, după intervenția președintelui Klaus Iohannis de la Consiliul European, Comisia a început să lucreze la un al doilea pachet de ajutor pentru compensarea pierderilor suferite de fermierii din cinci state membre, inclusiv România.

ADVERTISING

„Am insistat, pe de o parte, ca metodologia de calcul să fie modificată, cu mai mult focus pe nivelul importurilor de cereale din Ucraina, astfel încât aceste despăgubiri să se bazeze pe o estimare corectă a situației reale din fiecare stat membru.

Dacă acest element este luat în calcul, compensațiile pentru fermierii români ar trebui să fie semnificativ mai importante.

Având în vedere cele discutate cu comisarul Wojciechowski, le atrag atenția premierului Ciucă și președintelui PSD, Marcel Ciolacu, lideri ai coaliției de guvernare, să găsească rapid o soluție prin care negocierile pentru următorul pachet de sprijin să nu mai fie conduse de ministrul Petre Daea, astfel încât interesele fermierilor români să fie eficient și corect reprezentate", opinează Cioloş.

ADVERTISING

Criza cerealelor şi banii de la UE

Odată cu începutul războiului, la nivelul UE s-a decis sprijinirea economiei și agriculturii Ucrainei și s-a dat liber la intrarea de cereale. Până la război, Ucraina putea să exporte în UE cantități de cereale sub anumite cote, tocmai pentru a prezerva echilibrul pieței.

Astfel, cantități mari de cereale ucrainene au intrat în România și, până să fie exportate mai departe prin Portul Constanța, pentru că are capacitate limitată, s-au oprit în diferite silozuri și au crescut cantitățile de stocuri de pe teritoriul României, fapt ce a dus la scăderea prețului și i-a afectat pe fermierii români.

UE a promis compensații, dar în cazul României suma rezultată după ce au fost analizate datele trimise de la București a fost de doar 10 milioane de euro, o sumă mai mică decât Polonia sau Bulgaria.

Președintele Klaus Iohannis a prezentat în cadrul Consiliului European de săptămâna trecută inechitatea produsă în cazul fermierilor români și a cerut reanalizarea dosarului.

Iohannis criticase în termeni duri decizia anterioară a CE, acuzând că totul e redus la birocrație și algoritm contabil și nu e luat în considerare sacrificiul României.

Cum s-a ajuns ca fermierii români să primească compensații atât de mici de la UE și cine a greșit puteți afla AICI, din interviul acordat Spotmedia de europarlamentarul Dacian Cioloș.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇