Fermierii români afectați de războiul din Ucraina primesc mai puțini bani de la UE decât bulgarii. Daea promite bani de la buget

Fermierii români afectați de războiul din Ucraina primesc mai puțini bani de la UE decât bulgarii. Daea promite bani de la buget
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

România va primi doar 10 milioane de euro din rezerva UE drept compensații pentru producătorii supuși șocului importurilor de cereale din Ucraina, spune europarlamentarul Dacian Cioloş.

Confirmarea, spune el, vine direct de la comisarul european pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski.

Potrivit lui Cioloș, primim mai puțini bani decât Bulgaria și Polonia, deși suntem principala rută de tranzit și depozitare a grânelor ucrainenilor.

”I-am cerut vineri președintelui PSD, Marcel Ciolacu , să-l retragă pe Petre Daea pentru această umilință provocată fermierilor români și României. De azi înainte, Marcel Ciolacu este responsabil pentru această umilință, pentru că ține încă în funcție oameni care nu pot apăra interesele cetățenilor români în negocieri la Bruxelles.

ADVERTISING

Se vor întoarce în țară și vor spune că UE e rea și nu vrea să ne ajute. Aceleași minciuni ca să ascundă incompetența miniștrilor PSD. UE trage de noi să ne dea bani și ai noștri nu înțeleg ce au de făcut, ăsta e adevărul dureros”, a scris Cioloș pe Facebook.

Explicațiile lui Daea

Ministrul Daea a spus că nu are niciun gând să demisioneze, că decizia aparține Comisiei Europene și că partea română solicită recalcularea ajutorului. El a adăugat că suma de la CE se va dubla cu suma care va fi alocată de la bugetul statului.

„Timpul meu este rezervat muncii şi acţiunii permanente. Sumele nu sunt stabilite. Ele vor fi validate în Comitetul din data de 30, unde România este prezentă. Voi vedea ce informaţii îmi dau colegii după întâlnirea care se desfăşoară la această oră. Indiferent de sumă, sprijinul nostru pentru fermieri este tot timpul constant. Suma pe care o vom primi se va dubla cu suma de la bugetul statului în aşa fel încât să dăm sprijin fermierilor care au cereale în magazii şi nu comercianţilor de cereale. Am fost primul ministru din Consiliul de miniştri care am ridicat problema la comisari privind intervenţia urgentă astfel încât fermierii să fie ajutaţi cu ajutoare financiare”, a mai precizat Daea, în conferinţa de presă de marţi.

ADVERTISING

Ministrul Agriculturii a mai spus că a putut consta că formula de calcul a Comisiei Europene pentru alocarea sumelor celor trei state deformează realitatea.

„Am putut să constant o serie întreagă de elemente care m-au determinat să spun foarte clar - că formula pe care a ales-o ascunde adevărul şi deformează realitatea. Această formulă prelucrată înainte de a ajunge la Bruxelles, pe care a dat-o Comisia Europeană, e pur şi simplu opera pe care au realizat-o pe documentele pe care le aveau la dispoziţie şi să reţineţi: România a dat toate datele la timp şi fără echivoc”, a explicat Daea.

Daea, pe făraș?

Surse politice citate de Antena 3 spun că Petre Daea ar putea fi schimbat de la Ministerul Agriculturii, după gestionarea proastă a crizei fermierilor români.

ADVERTISING

Acestuia i se reproşează că a trimis cu întârziere date Comisiei Europene despre situaţia creată de cerealele ieftine ucrainene ajunse pe teritoriul nostru.

Petre Daea este la Bruxelles, de unde încearcă să schimbe ceva din decizia Comisiei Europene. Sursele citate spun însă că este puțin probabil să reușească acest lucru.

Vineri, Dacian Cioloș i-a transmis comisarului european pentru Agricultură solicitarea de reevaluare a cuantumului ajutorului financiar alocat României pentru fermierii afectați de războiul din Ucraina.

”Am făcut acest lucru după ce am observat cu dezamăgire că și din incompetența ministrului Petre Daea pachetul de măsuri propus pentru România nu corespunde realității situației pe care o îndură fermierii români și este total insuficient pentru a compensa pierderile și impactul economic major pe care l-au suferit producătorii români de cereale.

Fermierii români sunt în pragul falimentului și au mare nevoie de sprijin financiar. Am sugerat nu doar reluarea dialogului cu autoritățile române pe această temă, ci și evaluarea situației cu date actualizate, inclusiv misiuni de informare la fața locului, deoarece unele dintre datele furnizate par să fie depășite”, a scris Cioloș pe Facebook.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇