Comisia Europeană reanalizează dosarul ajutoarelor pentru fermieri. Ursula von der Leyen: Sunt recunoscătoare României

Comisia Europeană reanalizează dosarul ajutoarelor pentru fermieri. Ursula von der Leyen: Sunt recunoscătoare României

Comisia Europeană a reanalizat datele referitoare la pagubele suportate de fermierii români din cauza războiului din Ucraina și a decis să crească ajutorul acordat.

„Aș dori să subliniez marele succes al culoarelor de solidaritate care au permis Ucrainei să exporte cantități mari de cereale și alte produse agricole. Aceasta este pe lângă Inițiativa pentru cereale de la Marea Neagră, a doua mare inițiativă pentru a ajuta Ucraina să-și exporte cereale.

În acest context, este important să ajutăm – și am discutat despre asta – fermierii noștri din Uniunea Europeană care trebuie să facă față consecințelor pieței. Pentru că acum vin multe cereale pe piața europeană, iar asta are o influență asupra prețurilor. Și, prin urmare, acele țări din prima linie care ajută cel mai mult nu ar trebui să sufere și să fie dezavantajate.

ADVERTISING

Ca prim pas, am mobilizat peste 56 de milioane de euro din Rezerva Agricolă de Urgență. Dar acest lucru nu este suficient. Acest lucru a fost foarte clar în seara asta. Prin urmare, sunt recunoscătoare României care a făcut o moțiune și a cerut să analizam creșterea acestei sume pentru fermierii din statele din prima linie”, a declarat vineri Ursula von der Leyen.

Anunțul șefei CE vine după ce președintele Klaus Iohannis a prezentat în cadrul Consiliului European inechitatea produsă în cazul fermierilor români și a cerut reanalizarea dosarului.

ADVERTISING

Iohannis criticase în termeni duri decizia anterioară a CE, acuzând că totul e redus la birocrație și algoritm contabil și nu e luat în considerare sacrificiul României.

Decizia de la nivelul CE de a reveni asupra ajutoarelor pentru fermieri a fost pusă de liberali pe seama intervenției șefului statului, folosind, totodată, prilejul de a ataca voalat partenerii de coaliție de la PSD.

„E important ca anumiți miniștri să trateze mai serios problemele. Cum este cea a fermierilor din România. Fără intervenția Președintelui Klaus Iohannis la Consiliul European, fermierii români rămâneau dezavantajați. Deși au existat consecințe pentru ei în toată această perioadă de război la graniță.

ADVERTISING

Cum a spus și președinta Comisiei Europene: 'acele țări din prima linie, care ajută cel mai mult culoarele de solidaritate, nu ar trebui să sufere de dezavantaje'. Mă bucur că efortul și ajutorul acordat de România este recunoscut de toți partenerii noștri!", a scris pe Facebook Alina Gorghiu.

La nivel național, fermierii dăduseră un ultimatum Guvernului până pe 7 aprilie pentru a lua măsuri concrete, arătând că cele 10 milioane de la UE reprezintă o sumă derizorie. În caz contrar, Forumul Agricultorilor și Procesatorilor Profesioniști din România a amenințat că va organiza proteste în toată țara.

Cum s-a ajuns ca fermierii români să primească compensații atât de mici de la UE și cine a greșit puteți afla AICI, din interviul acordat Spotmedia de europarlamentarul Dacian Cioloș.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇