Ciucă a evitat să răspundă dacă-l demite pe Daea, ba chiar a lăudat măsurile „concrete, reale pentru fermieri”

Ciucă a evitat să răspundă dacă-l demite pe Daea, ba chiar a lăudat măsurile „concrete, reale pentru fermieri”

Premierul Nicolae Ciucă a fost întrebat joi dacă îl menține în funcție pe ministrul social-democrat al Agriculturii Petre Daea, având în vedere eșecul obținerii de fonduri europene pentru fermierii români.

Întrebarea a fost pusă mai ales în contextul în care ministrul polonez al Agriculturii, Henryk Kowalczyk, şi-a prezentat miercuri demisia chiar înainte de vizita președintelui Volodimir Zelenski la Varșovia, după ce Comisia Europeană a decis să prelungească stimulentele pentru importurile de cereale ucrainene, deşi Polonia a cerut măsuri de limitare.

ADVERTISING

Inițial, premierul Ciucă a încercat să evite un răspuns la întrebare, pe motiv că jurnalistul mai pusese alte două întrebări incomode despre tensiunile din interiorul PNL. Apoi, a ales totuși să dea un răspuns în care a lăudat măsurile luate pentru agricultori și cei din industria alimentară.

„În acest moment am discutat cu toți cei care își desfășoară activitatea în domeniul agricol. Acest guvern a venit cu măsuri concrete, reale pentru fermieri și cei care își desfășoară activitatea în industria alimentară. Înțelegem foarte bine care sunt consecințele tranzitului de cereale din Ucraina către alte destinații, de aceea, îi rog pe fermieri ca în continuare să existe această colaborare și linie de identificare a soluțiilor prin care să determinăm ca aceste consecințe să aibă un impact cât mai mic asupra fermierilor din România.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Am fost personal la mai multe ferme, am stat de vorbă cu mai mulți fermieri. Într-adevăr, sunt efecte pe care le resimt, dar i-am asigurat că prin măsurile pe care le luăm la nivelul Guvernului și împreună cu CE vom identifica acele mecanisme în vederea reducerii efectelor pe care tranzitul și exportul de cereale din Ucraina le produc”, a răspuns premierul Nicolae Ciucă.

USR a cerut joi demisia ministrului Petre Daea, după ce s-a confirmat că România primeşte doar 10,5 milioane de euro de la Comisia Europeană pentru despăgubirea fermierilor.

ADVERTISING

„Ministrul polonez al Agriculturii şi-a dat demisia, după ce Polonia a primit ajutoare de 29,5 milioane euro. Nici vorbă ca Daea să-şi dea demisia, deşi suma de 10,5 milioane de euro înseamnă mai nimic pentru România. Atât a putut ministrul PSD al Agriculturii să facă pentru fermierii români. Daea nu a negociat nimic la Bruxelles", a spus senatorul USR Sebastian Cernic, membru în Comisia de Agricultură, acuzând coaliția că-l ține în brațe pe social-democrat.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇