Fermierii polonezi amenință să "strice" prima vizită oficială a lui Zelenski alături de soție, de la începutul războiului

Fermierii polonezi amenință să "strice" prima vizită oficială a lui Zelenski alături de soție, de la începutul războiului

Volodimir Zelenski merge miercuri la Varşovia, în prima vizită o oficială pe care o face liderul de la Kiev, însoţit de prima-doamnă, de la începutul războiului.

Însă fermierii polonezi ameninţă să perturbe acest eveniment, pentru că sunt nemulţumiţi că cerealele ucrainene le inundă piaţa. Mişcarea lor de protest ar oferi Rusiei dovezi valoroase ale unei fisuri în solidaritatea occidentală, relatează The Guardian.

Preşedintele Ucrainei urmează să vină miercuri în capitala Poloniei pentru a-şi exprima recunoştinţa pentru solidaritatea ţării vecine în timpul războiului cu Rusia.

"Varşovia ar trebui să se gândească mai bine", a declarat Marcin Sobczuk, şeful Asociaţiei fermierilor din Zamość, într-un interviu acordat site-ului polonez de ştiri Interia. El a declarat că asociaţia sa este pregătită să "strice" vizita preşedintelui ucrainean. "Există o mulţime de idei, dar este prea devreme pentru a vorbi despre asta", a adăugat el.

ADVERTISING

Ca parte a unei iniţiative a UE, toate tarifele şi cotele au fost ridicate pentru exporturile de cereale ucrainene în cele 27 de state membre ale blocului, pentru a facilita tranzitul produselor în întreaga lume, inclusiv către Africa, unde blocada rusă asupra exporturilor ucrainene a avut efecte dureroase.

Cu toate acestea, cerealele nu au reuşit să iasă din unele ţări din estul UE, între care Polonia, Ungaria şi România, ceea ce a forţat scăderea preţurilor în aceste ţări şi a alimentat resentimentele comunităţilor agricole.

Premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, a declarat că va cere Comisiei Europene şi statelor membre să reimpună bariere pentru exporturile de cereale ucrainene, dar fermierii polonezi susţin că nu s-a făcut nimic. "Am crezut că ministrul ne-a luat în serios, dar s-a dovedit a fi altfel", a declarat Sobczuk.

Polonia a fost unul dintre cei mai mari susţinători ai Ucrainei de când Vladimir Putin şi-a trimis armata în ţară, în februarie 2022, şi a îndemnat UE să meargă mai departe şi mai repede cu regimul de sancţiuni economice. Morawiecki a fost unul dintre primii lideri europeni care au vizitat Kievul şi a fost un susţinător puternic al aderării rapide a Ucrainei la UE, ceea ce ar face ca exportatorii ucraineni să se bucure de un comerţ liber şi neîngrădit.

Cu toate acestea, politica internă a început să se zdruncine, guvernul reducând recent alocarea financiară pentru refugiaţii ucraineni şi semnalându-şi acum opoziţia faţă de acumularea în Polonia a grânelor din Ucraina devastată de război.

ADVERTISING

Cerealele rămân în aceste ţări est-europene şi din cauza lipsei unei capacităţi de transport adecvate. Există şi problemele specifice de infrastructură - de pildă, trenurile de marfă ucrainene folosesc un ecartament diferit de cel al căilor ferate din UE. De asemenea, după interzicerea importurilor energetice din Rusia, se acordă prioritate importului de cărbune în Polonia. Pe de altă parte, a existat şi o reducere a cererii din Africa din cauza recesiunii economice globale.

În contextul în care războiul continuă, fermierii locali s-au plâns din ce în ce mai vehement că sunt defavorizaţi de importurile de cereale ucrainene, care au crescut la 2,45 milioane de tone în 2022, de la puţin sub 100.000 de tone într-un an normal.

ADVERTISING

Statele membre ale UE au aprobat recent un sprijin de 56,3 milioane de euro pentru fermierii bulgari, polonezi şi români, iar Ministerul polonez al Agriculturii a anunţat compensaţii. Cu toate acestea, banii sunt consideraţi ca fiind doar o "picătură într-un ocean". La începutul acestei luni, ministrul polonez al Agriculturii, Henryk Kowalczyk, a fost lovit cu ouă în timpul unei discuţii cu comisarul european pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski, care este şi el polonez.

Şi în timp ce importurile de cereale ucrainene se acumulează în Europa de Est, exporturile ucrainene rămân în scădere cu aproape 18%, la 36,9 milioane de tone pe an, după invazia rusă şi blocarea unor porturi-cheie precum Odesa şi aplicarea inegală a acordului cu Moscova care permite liberul tranzit.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇