Polonia a ajuns la un acord privind reluarea tranzitului cerealelor ucrainene pe teritoriul său, începând de vineri, a anunţat ministrul Agriculturii, Robert Telus (foto), după două zile de negocieri cu omologul său de la Kiev.
„Am reușit să creăm mecanisme care să asigure că nici o tonă de cereale nu va rămâne în Polonia”, a spus ministrul Telus jurnaliştilor după discuţiile de la Varşovia.
Transporturile urmează să fie sigilate la graniţă şi monitorizate pe tot parcursul lor pe teritoriul polonez, inclusiv prin GPS, a anunţat ministrul Telus.
Interdicţia asupra importurilor de cereale şi alte produse alimentare ucrainene în Polonia rămâne însă în vigoare, a precizat un alt ministru polonez, Waldemar Buda, de la Dezvoltare.
În acest timp, prim-vicepremierul ucrainean Iulia Sviridenko a asigurat că exportatorii ucraineni vor respecta acordul convenit cu Polonia asupra tranzitului cerealelor. Guvernul de la Kiev înţelege preocupările agricultorilor şi doreşte rezolvarea problemei.
Polonia, Ungaria şi Slovacia au dispus o serie de măsuri de limitare sau de stopare a exporturilor de cereale ucrainene, în contextul în care fermierii locali au fost afectaţi de facilitarea de către Uniunea Europeană a transporturilor din Ucraina. Fermierii susţin că importurile ieftine din Ucraina au scăzut prețurile și le-au redus vânzările.
Reuters aminteşte că în weekend Varșovia și Budapesta au anunțat brusc interdicţia. Apoi, şi Slovacia a decis luni că va opri şi ea temporar importurile de cereale și alte produse selectate din Ucraina, iar Bulgaria a spus că ia în considerare măsuri similare.
Cu România rămasă singurul vecin care mai permite importul de produse agro-alimentare din Ucraina, PSD anunţă marţi că va cere în coaliţie ca Guvernul să emită în regim de urgenţă un act normativ pentru suspendarea importurilor de produse agro-alimentare din Ucraina, la fel cum s-a întâmplat în celelalte state care au graniţă comună cu această ţară. Aceasta a fost de altfel tema moţiunii împotriva ministrului Petre Daea care s-a dezbătut azi cu circ în Parlament.
În Polonia, problema vine într-un an electoral pentru partidul naționalist de guvernământ Lege și Justiție (PiS), care se bazează pe zonele rurale.
Ucraina a subliniat că prioritatea sa este redeschiderea tranzitului cerealelor prin Polonia. Ministrul Agriculturii, Mykola Solsky, a declarat că vor avea loc discuții suplimentare în această săptămână în România, miercuri, și în Slovacia, joi.
Comisia Europeană a avertizat anterior că „politica comercială este o competenţă exclusivă a UE şi, prin urmare, acţiunile unilaterale sunt inacceptabile”.