Polonia redeschide ușa pentru cerealele ucrainene

Polonia redeschide ușa pentru cerealele ucrainene

Polonia a ajuns la un acord privind reluarea tranzitului cerealelor ucrainene pe teritoriul său, începând de vineri, a anunţat ministrul Agriculturii, Robert Telus (foto), după două zile de negocieri cu omologul său de la Kiev.

„Am reușit să creăm mecanisme care să asigure că nici o tonă de cereale nu va rămâne în Polonia”, a spus ministrul Telus jurnaliştilor după discuţiile de la Varşovia.

Transporturile urmează să fie sigilate la graniţă şi monitorizate pe tot parcursul lor pe teritoriul polonez, inclusiv prin GPS, a anunţat ministrul Telus.

Interdicţia asupra importurilor de cereale şi alte produse alimentare ucrainene în Polonia rămâne însă în vigoare, a precizat un alt ministru polonez, Waldemar Buda, de la Dezvoltare.

În acest timp, prim-vicepremierul ucrainean Iulia Sviridenko a asigurat că exportatorii ucraineni vor respecta acordul convenit cu Polonia asupra tranzitului cerealelor. Guvernul de la Kiev înţelege preocupările agricultorilor şi doreşte rezolvarea problemei.

ADVERTISING

Polonia, Ungaria şi Slovacia au dispus o serie de măsuri de limitare sau de stopare a exporturilor de cereale ucrainene, în contextul în care fermierii locali au fost afectaţi de facilitarea de către Uniunea Europeană a transporturilor din Ucraina. Fermierii susţin că importurile ieftine din Ucraina au scăzut prețurile și le-au redus vânzările.

Reuters aminteşte că în weekend Varșovia și Budapesta au anunțat brusc interdicţia. Apoi, şi Slovacia a decis luni că va opri şi ea temporar importurile de cereale și alte produse selectate din Ucraina, iar Bulgaria a spus că ia în considerare măsuri similare.

ADVERTISING

Cu România rămasă singurul vecin care mai permite importul de produse agro-alimentare din Ucraina, PSD anunţă marţi că va cere în coaliţie ca Guvernul să emită în regim de urgenţă un act normativ pentru suspendarea importurilor de produse agro-alimentare din Ucraina, la fel cum s-a întâmplat în celelalte state care au graniţă comună cu această ţară. Aceasta a fost de altfel tema moţiunii împotriva ministrului Petre Daea care s-a dezbătut azi cu circ în Parlament.

În Polonia, problema vine într-un an electoral pentru partidul naționalist de guvernământ Lege și Justiție (PiS), care se bazează pe zonele rurale.

ADVERTISING

Ucraina a subliniat că prioritatea sa este redeschiderea tranzitului cerealelor prin Polonia. Ministrul Agriculturii, Mykola Solsky, a declarat că vor avea loc discuții suplimentare în această săptămână în România, miercuri, și în Slovacia, joi.

Comisia Europeană a avertizat anterior că „politica comercială este o competenţă exclusivă a UE şi, prin urmare, acţiunile unilaterale sunt inacceptabile”.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇