Circ în Parlament la moțiunea antiDaea. "Nea Petrică, lăsați cormoranii și opriți importurile din Ucraina!" / "USR știe că vaca nu e vacă și boul nu e bou" (Foto)

Circ în Parlament la moțiunea antiDaea. "Nea Petrică, lăsați cormoranii și opriți importurile din Ucraina!" / "USR știe că vaca nu e vacă și boul nu e bou" (Foto)

Azi a fost dezbatere cu circ în plenul Camerei Deputaţilor, când s-a discutat moţiunea USR şi Forţa Dreptei împotriva ministrului Petre Daea.

Şeful pesedist de la Agricultură a venit cu un jurnal despre care a zis că este agenda în care a „consemnat zilnic” activitatea sa la minister. Deputaţii AUR au făcut demonstraţie cu pancarte, iar un social democrat a declarat că reprezentanţii USR ştiu „că vaca nu e vacă şi boul nu e bou, sunt gen neutru”.

"Un măscărici, un bufon al agriculturii româneşti"

Deputatul USR Daniel Blaga a fost cel care a citit moţiunea în plenul de marţi al Camerei.

„Fermierii spun despre Daea că este, citez, «un măscărici, un bufon al agriculturii româneşti». Fermierii vă cer ce v-am cerut şi noi, nu vă mai bateţi joc de agricultorii români. (...) Preţurile au luat-o razna, scumpiri peste scumpiri.

Ştiţi de ce au luat-o preţurile razna? Daea.

El este ministrul orb al Agriculturii. Nu vede scumpirile.

Ştiţi cine nu mai vede scumpirile? Toţi cei din Guvern”, a afirmat Blaga.

Cum se apără Daea

La rândul său, ministrul Daea spune că „misiunea încredinţată şi conştiinţa" l-au obligat să consemneze zilnic într-un jurnal activitatea desfăşurată şi rezultatele obţinute. "Acesta este jurnalul, este un răspuns al moţiunii conştiinţei mele”, a dăugat el, susţinând că pot studia acest jurnal contestatarii săi, dacă îşi doresc asta.

ADVERTISING

Ministrul PSD a mai spus că USR face afirmaţii neadevărate despre ratarea Planului Naţional Strategic.


„În Camera Deputaţilor, astăzi în spiritul democraţiei sunt chemat să dau răspuns moţiunii simple pe care cei 56 de semnatari au înaintat-o Biroului Permanent. Este un demers democratic, iar misiunea încredinţată mă determină să răspund de fiecare dată când situaţia o impune.

Ca parlamentar, în decursul celor trei mandate, am putut să mă familiarizez cu normele juridice şi cu procedurile parlamentare. Tot timpul am socotit că este corect, necesar şi obligatoriu să prezint în faţa Parlamentului României activitatea pe care o desfăşor în calitatea mea de ministru.

Am satisfacţia că mi s-a dat să prezint pe scurt realizările celor 9 luni de mandat care au început în data de 8 iulie 2022", iar apoi a vorbit despre câteva dintre ajutoarele oferite de Guvern agricultorilor.

Despre criza cerealelor din Ucraina, ministrul a precizat că este analizată altă sumă de sprijin suplimentar pentru fermieri şi aşteaptă decizia COREPER, cât şi răspunsul la scrisoarea adresată şefei CE, Ursula von der Leyen.

ADVERTISING

„Cu privire la criza cerealelor din Ucraina, trebuie să îi informez pe cei care nu ştiu că între UE şi Ucraina s-a încheiat un acord de asociere prin ratificare de către parlamentele tuturor statelor membre şi al nostru. În baza acordului s-a elaborat şi Regulamentul privind măsurile de liberalizare temporară a comerţului. În prezent se află în analiză o altă sumă pentru un sprijin suplimentar. Aşteptăm decizia COREPER şi răspunsul la scrisoarea adresată preşedintei Comisiei Europene”, a completat Daea, citat de News.ro.

AUR, circ cu pancarte

În timp ce ministrul Daea şi-a ţinut discursul, parlamentarii AUR au protestat cu pancarte în care au cerut oprirea importurilor din Ucraina.

"Mesajul nostru este clar, domnule ministru, dacă nu vreţi să votăm împotriva dumneavoastră: Opriţi astăzi importurile din Ucraina. Nu păcăliţi opinia publică că le opriţi. Opriţi-le!", a afirmat deputatul AUR George Simion.

BUCURESTI - CAMERA DEPUTATILOR - MOTIUNE SIMPLA -
Foto: Inquam Photos / George Călin

De asemenea, deputaţii AUR Mihai Albişteanu, Dumitrina Mitrea, Ilie Alin Coleşa, Ciprian Titi Stoica, Adrian Axinia, Antonio Andrusceac au cerut, pe rând, acelaşi lucru.

"Cu respect, vă solicităm să opriţi de urgenţă importurile de produse agricole din Ucraina, mă refer la cereale, lapte, miere şi orice alt produs agricol.(...) România nu are nevoie de importuri de cereale. Luaţi exemplul Poloniei şi opriţi imediat importurile din Ucraina. (...) Domnule ministru Daea, nu mâine opriţi importurile agricole din Ucraina, astăzi opriţi importurile agricole din Ucraina. (...) Agricultura merită să aibă prioritate în România, aşa că astăzi opriţi importurile din Ucraina, domnule ministru. (...)

ADVERTISING

Nea Petrică, lăsaţi cormoranii şi acum opriţi importurile din Ucraina. Fermierii români merită să fie protejaţi", au transmis aceştia ministrului Petre Daea.

Vicepreşedintele Camerei Daniel Suciu, care prezidează şedinţa, le-a amintit colegilor de la AUR că regulamentul a fost modificat şi este interzisă prezentarea unor bannere sau însemne de protest în plen şi i-a rugat să treacă în bănci.

"Domnule Simion, nu insistaţi. E săptămâna luminată. Sunt foarte bine intenţionat şi nu voi permite să se continue până nu mergeţi în băncile dvs”, a afirmat Suciu, citat de Agepres.

Când vaca nu e vacă şi boul nu e bou

La rândul său, vorbind în apărarea lui Daea, deputatul PSD Florin Barbu a declarat că reprezentanţii USR ştiu "că vaca nu e vacă şi boul nu e bou, sunt gen neutru" şi a adăugat că pentru aceştia România rurală "era pesedistă şi trebuia distrusă".

"Cei de la USR ştiu că vaca nu e vacă şi boul nu e bou. Sunt gen neutru. De la asta or fi început discuţiile cu fermierii, atunci când s-au gândit să le apere ei, tocmai ei, drepturile, şi spun tocmai ei pentru că niciodată până azi nu au fost interesaţi de fermierii români.

Şi nu uităm că pentru ei România rurală era pesedistă şi trebuia distrusă. Să nu uităm că au uitat-o atunci când au dus fiţuica PNRR la Bruxelles.

Îi întreb pe cei care astăzi aruncă cu mizerii în Petre Daea, ministrul Agriculturii: Au văzut vreodată vreo staţie de irigaţii, un canal de apă? Au coborât de pe trotinetă să vadă cum arată un tractor sau o combină? Au fost vreodată pe câmp să vadă cum este solul, cum este floarea de rapiţă, bobul de grâu sau seminţele de floarea soarelui?

Da, ştiu, au fost pentru selfie de sezon. Dragi colegi de la USR, agricultura este mult mai mult de atât. Vorbiţi de România, grânarul Europei. Tocmai generaţia pe care o huliţi, din care face parte şi Petre Daea, a făcut din România grânarul Europei", a spus Barbu.

El a adăugat că autorităţile vor remedia şi vor veni cu soluţii la problemele fermierilor cu privire la cerealele care vin din Ucraina şi care îi afectează pe toţi fermierii din regiune.

"Voi ce faceţi? Veniţi cu fiţuici electorale şi ne faceţi să pierdem timpul discutând despre nişte texte copiate, lozinci pentru agricultura românească, despre care voi habar nu aveţi. Şi până studiaţi şi vă lămuriţi că vaca e chiar vacă şi boul e bou, până veţi şti ce gust are o roşie românească şi când se cultivă grâul, lăsaţi-l pe nea Petrică să îşi facă treaba.

Dacă a învăţat el şi acum social media vă face praf pe un live pe Facebook din orice lan de grâu, porumb, rapiţă şi vă dă exact producţia la hectar, pentru că aceasta înseamnă să fii profesionist, să iubeşti pământul care ne dă roade şi ţara ta", a menţionat Barbu, citat de Agerpres.

Moţiunea de azi se intitulează „De la grânarul Europei la ruşinea Europei. Ministrul Daea distruge cu bună ştiinţă agricultura românească”, iar votul va fi dat în plenul de miercuri al Camerei Deputaţilor. 

Şefa interimară a Senatului, Alina Gorghiu (PNL), a declarat că Ministerul Agriculturii trebuie să se poziţioneze mult mai clar, să vină cu soluţii în cazul fermierilor afectaţi de războiul din Ucraina. Ea a mai anunţat că liberalii vor vota la Camera Deputaţilor împotriva moţiunii care îl vizează pe Petre Daea.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇