PNL, despre suprataxarea băncilor: E o contribuție de solidaritate la un anumit moment

PNL, despre suprataxarea băncilor: E o contribuție de solidaritate la un anumit moment

Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, afirmă că suprataxarea mediului bancar avută în vedere de Guvern este ”o contribuţie de solidaritate la un anumit moment”, dar care se bazează ”pe un profit excepţional pe care-l fac aceste bănci în anumite momente”.

El susţine că măsurile de reducere a deficitului bugetar trebuie făcute într-un mod responsabil şi că ele nu vor afecta foarte mult electoratul PNL.

”Vorbim de ceea ce în Europa se numeşte taxare pe veniturile provenite din anumite distorsiuni, anumite anomalii ale pieţei. Este o discuţie care se poartă nu numai în România. Există ţări care au adoptat o astfel de taxare suplimentară a băncilor, există altele care au în dezbatere şi există unele care deja au făcut acest pas. Nu este ceva inventat sau brevetat de noi (…).

ADVERTISING

Sistemul bancar şi zona energiei sunt domenii mari, sunt domenii cheie, unde din păcate această inflaţie, creşterea dobânzilor, a preţurilor, au condus la profituri mari, profituri uriaşe, atenţie, care vin dintr-o anume poziţie dominantă pe piaţă, de exemplu, a sistemului bancar, sunt foarte puţini operatori bancari, ei practic generează din aceste servicii pe care le oferă oamenilor profituri şi suntem oarecum nişte consumatori captivi pe această piaţă.

E, hai să zicem, o contribuţie de solidaritate la un anumit moment, dar care se bazează pe un profit excepţional pe care-l fac aceste bănci în anumite momente. Deocamdată, nu există o formă finalizată", a declarat Ionuţ Stroe, legat de viziunea PNL privind măsurile fiscale.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

El a completat, răspunzând unei alte întrebări, că nu este ceva ilegal.

”Nu a spus nimeni că este ilegal. Vorbeam de nişte venituri mult mai mari decât în mod normal, generate de aceste momente în care se înregistrează profituri excepţionale”, a explicat Stroe, al RFI România.

El a arătat că se poate compara profitul sistemului bancar dintr-o perioadă normală cu cel generat de anumite fluctuaţii pe pieţele internaţionale: ”Acuma, ştiţi foarte bine, sistemul bancar sau băncile au o poziţie dominantă în piaţă, există foarte puţine bănci şi de aceste servicii cu toţii ne folosim (…)”.

ADVERTISING

Întrebat dacă PNL nu riscă să piardă şi mai multe voturi susţinând pachetul fiscal care conţine şi prevederi care vor afecta mediul de afaceri, purtătorul de cuvânt al partidului a afirmat: ”Nu, cu siguranţă, nu putem vorbi în momentul de faţă, cum la fel, nu am acceptat niciun fel de variantă de impozitare progresivă, diferenţiată. Noi am apărat şi suntem ferm convinşi că vom menţine păstrarea cotei unice de impozitare.

Pe zona de întreprinzători, am încercat să susţinem cauza mediului de afaceri şi a zonei investiţiilor, de exemplu, sunt taxe care nu se modifică, mă refer la procentul de 8% pe impozitul pe dividende, la fel, TVA-ul, taxa pe consum, care practic ar afecta întreg comerţul şi bineînţeles pe cei care suportă preţurile nu va fi modificată, pragul de 500.000 de euro pentru micro-întreprinderi va fi menţinut, într-adevăr, se va face o diferenţiere până în 60.000 şi după 60.000 de euro, la nivel de taxare, 1% şi 3%”.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇