Ministrul Vîlceanu anunță că suma alocată României pentru PNRR scade cu 2 miliarde de euro

Ministrul Vîlceanu anunță că suma alocată României pentru PNRR scade cu 2 miliarde de euro

Suma inițială alocată României prin granturile nerambursabile din PNRR va scădea cu două miliarde de euro, spune ministrul Proiectelor Europene, Dan Vîlceanu.

Motivul, afirmă el, este că economia României a avut o performanță mai bună în 2021 decât cea prognozată.

”Există în PNRR acest mecanism de ajustare a granturilor luând în calcul variaţia reală a PIB din 2020 şi variaţia agregată 2020/2021. Şi în momentul în care înlocuieşti datele din prognoză pe care Comisia le-a considerat atunci când am calculat nivelul de granturi şi nivelul de împrumuturi cu datele reale, cu ce s-a întâmplat de fapt şi cu creşterea de 7% pe care România a avut-o, este posibil ca nivelul de granturi să se reducă. Din estimările noastre undeva aproape de 2 miliarde de euro”, a spus joi Dan Vîlceanu într-un briefing de presă.

ADVERTISING

El a subliniat că această scădere este prevăzută în Regulamentul UE care guvernează PNRR-urile din toate statele membre.

”Nu e vorba despre o regulă care se aplică doar României, ci tuturor statelor membre. Este o prevedere clară în acest Regulament că valoarea granturilor se calculează în funcție de performanța economică, tocmai pentru că PNRR are rolul de a ajuta la redresarea economiei post-Covid”, a declarat Vîlceanu pentru G4Media.

Potrivit acestuia, există posibilitatea ca guvernul să prevadă alocări bugetare pentru a susţine proiectele care ar fi fost finanţate din aceste granturi sau poate renunţa până în 2023 la unele proiecte.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Suma totală aferentă implementării PNRR este de 29.2 miliarde de euro. În decembrie am primit deja o primă tranșă, în valoare de 1,85 miliarde euro, iar în ianuarie Comisia Europeană a virat României alte 1,94 miliarde de euro.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇