România a primit încă 1,94 miliarde de euro din PNRR

România a primit încă 1,94 miliarde de euro din PNRR

Comisia Europeană a virat, joi, României 1,94 miliarde de euro, reprezentând o parte din împrumutul contractat de țara noastră prin PNRR.

Mai exact, e vorba de 1.942.479.890 de euro, reprezentând 13% din valoarea totală a împrumutului.

„Comisia Europeană a luat această decizie şi astăzi a fost creditat contul din Banca Naţională şi încă 1,9 miliarde de euro au intrat pe parte de împrumuturi în contul deschis la BNR în această dimineaţă.

Practic, în acest moment, putem spune că am tras din PNRR şi avansul din împrumuturi şi avansul din granturi şi urmează ca după finalizarea tuturor procedurilor pe care le mai avem de finalizat pentru a operaţionaliza toate circuitele din PNRR - şi aici mă refer la hotărârea de guvern privind normele de aplicare care este acum în lucru - să putem începe, practic, să facem şi demersuri pentru a trage aceşti bani", a declarat ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Dan Vîlceanu, citat de Agerpres.

ADVERTISING

Cum vor fi accesate fondurile

Banii au intrat, dar Guvernul are de îndeplinit mai multe obiective, pentru a-i scoate din cont.

"Prima cerere de plată pe care o vom face în PNRR va fi în trimestrul doi din acest an, aşa este calendarul în PNRR. Va fi o cerere de plată prin care, în urma jaloanelor şi ţintelor pe care le-am avut până la sfârşitul anului 2021, vom putea trage aproximativ 2 miliarde de euro din partea de granturi şi 900 de milioane de euro din partea de împrumuturi, urmând ca la fiecare cerere de plată să se storneze practic din împrumut o sumă, astfel încât, până la finalul PNRR, tot ce am primit bani cu împrumut să fie reţinut din celelalte tranşe pe care le tragem prin acest Mecanism de Redresare şi Rezilienţă", a explicat Vîlceanu.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Cum vin restul banilor

În decembrie am primit deja o primă tranșă, în valoare de 1,85 miliarde euro, deci „până la acest moment, o sumă totală de 3,79 miliarde euro a fost acordată României, de la momentul aprobării şi demarării implementării PNRR, la 3 noiembrie 2021”, precizează Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE).

Sumele împrumutului vor fi disponibilizate în zece tranşe, în baza îndeplinirii de partea română a jaloanelor şi ţintelor în cadrul reformelor şi investiţiilor asociate împrumutului.

Banii ar trebui folosiți pentru „reforme şi investiţii care contribuie la redresarea economică şi socială, precum şi la dezvoltarea pe termen lung a ţării”, notează ministerul de resort.

Suma totală aferentă implementării PNRR este de 29.181.842.750 de euro.

ADVERTISING

România a solicitat sprijin financiar nerambursabil în valoare de 14.239.689.750 de euro şi împrumuturi de 14.942.153.000 de euro în cadrul Mecanismului de redresare şi rezilienţă. Toate acestea reprezintă 13,09 % din PIB-ul raportat în 2019.

PNRR conţine 171 de măsuri, dintre care 64 de reforme şi 107 investiţii, structurate în jurul a şase piloni şi a 15 componente.

Principalele obiective ale planului sunt realizarea tranziţiei verzi şi a tranziţiei digitale, consolidând, în acelaşi timp, asistenţa medicală, educaţia, coeziunea socială şi incluziunea.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇