Jaloanele lui Ciucă pentru miliardele de euro de la UE: PNRR nu va putea fi îngrășat mereu între Crăciun și Revelion - raport

Jaloanele lui Ciucă pentru miliardele de euro de la UE: PNRR nu va putea fi îngrășat mereu între Crăciun și Revelion - raport
Susține democrația
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

România a avut de „bifat” până la sfârșitul anului trecut 21 de jaloane din PNRR, Planul Național de Redresare și Reziliență, adică să rezolve o primă serie de probleme și să implementeze un set de reforme agreate la nivelul Comisiei Europene, care corespund acordării primelor tranșe din fondurile europene alocate țării noastre, bani care au început deja să vină pe parcursul lunii decembrie.

Deși PSD a încercat să inducă ideea că totul este un dezastru, pentru a marca electoral și pentru a justifica tentativele de renegociere a planului, obiectivele au fost în cele din urmă atinse, dar asta și pentru că erau unele ușor de bifat, conform unui document asumat de grupul Renew Europe din Parlamentul European, din care face parte USR, sub titlul „Buletin de sănătate PNRR”.

Luni a fost lansat și un website dedicat monitorizării implementării PNRR, unde găsiți toate informațiile actualizate, grafice și bugetul alocat țării noastre, pe capitole: monitorpnrr.eu.

ADVERTISING

Acum mai trebuie să fie verificate și acceptate și de Comisia Europeană, dar Guvernul României poate spune că și-a făcut treaba, așa cum era stabilit cu partenerii europeni.

În același timp, raportul recunoaște „eforturile făcute de anumiți oameni: premierul Ciucă a dedicat ședințe de guvern întregi doar PNRR, echipa de la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a lucrat și a tras de întreg aparatul și din celelalte ministere”.

Toate cele 21 de jaloane din 31 decembrie 2021 au fost ușor de făcut. Cu condiția, evident, ca cineva să se ocupe de ele.

În continuare, Cabinetul Ciucă trebuie să se țină de treabă, cu sprijinul largii majorități de care se bucură în Parlament.

„Jaloanele de acum sunt cele care pun bazele atingerii jaloanelor și țintelor ulterioare, mai complicate și mai aplicate în practică, adică se va trece de la adoptarea de HG-uri și ordine de miniștri la rezultate reale, în teren”, se arată în buletinul de monitorizare a PNRR transmis de Renew Europe redacţiei SpotMedia.ro.

ADVERTISING

Renegocierea cerută de PSD, un exercițiu de PR

Cât despre renegociere, dorința PSD de a umbla la PNRR, pentru că nu era la guvernare când s-a depus proiectul și nu s-a putut implica, a rămas până la urmă doar un exercițiu de PR.

„Președintele PSD și miniștrii PSD au oferit 5 motive diferite de renegociere a PNRR.

Nu a fost trimis niciun mesaj oficial (potrivit Regulamentului trebuie argumentat) către Comisia Europeană pentru o discuție oficială de renegociere. Nu a avut loc nicio vizită la Bruxelles a cuiva din PSD însărcinat cu problema. Doar mesaje publice și întrebări generale, fără substanță, care au dus imediat la o poziționare fermă a Comisiei de susținere a PNRR-ului în forma trimisă și adoptată. Marele exercițiu național de schimbare a PNRR a fost doar PR”, se arată în documentul transmis de Renew Europe.

Blocarea PNRR ar fi un dezastru pentru România

Cu toate acestea, dincolo de renegocierea visată și eșuată a PSD, în document se atrage atenția că o eventuală blocare a PNRR, din cauza neimplementării următoarelor jaloane sau a eventualelor observații făcute de Comisia Europeană în privința celor din prima tranșă, poate afecta grav bugetul de stat.

ADVERTISING

Atenție! Jaloanele considerate de guvern ca îndeplinite, nu sunt automat îndeplinite. Ele trebuie recunoscute ca atare de către Comisia Europeană.

„PNRR blocat ar putea avea un efect catastrofal asupra bugetului. Nu e vorba că nu vom avea bani pentru o anume investiție sau alta, e mai rău. PNRR înseamnă investiții enorme care, odată începute, trebuie plătite, banii fiind puși în bugetele de investiții ale instituțiilor. Dacă se blochează sursa bugetară (PNRR), investițiile vor fi continuate oricum din buget”, se arată în documentul consultat de SpotMedia.ro.

Pe lângă scurta analiză a cascadoriilor politice autohtone din jurul Planului, raportul de monitorizare urmărește și explică stadiul implementării jaloanelor asumate de România pentru a beneficia de miliardele de euro din PNRR.

Pentru cei interesați de aspectele tehnice, analiza realizată de experții grupului Renew Europe poate fi consultată în documentul pe care îl redăm integral în continuare:

Ce se întâmplă în continuare

„Jaloanele/țintele vor fi închise complet când Comisia va accepta următoarea cerere de plată făcută de România. Acest deadline de 31 decembrie 2021 a fost unul automat care decurge din Regulament. Țările au tranșe de jaloane/ținte stabilite o dată la 3 luni. Și pot trimite cereri de plată de două ori pe an, atunci când consideră că au îndeplinit jaloanele și țintele de până atunci.

România primește o sumă enormă din prefinanțare (3,9 miliarde de euro, pe care îi primim doar pentru că am făcut un PNRR acceptat de către Comisie și Consiliu). Următoarea cerere de plată poate fi cerută în primăvară, când România consideră că va fi îndeplinit și jaloanele din primul trimestru 2022. Nu este obligatoriu însă să o trimitem, este un drept.

După ce România consideră că a îndeplinit cele două tranșe de jaloane/ținte, face cererea de plată, iar Comisia are două luni pentru evaluare”, se mai arată în buletinul PNRR transmis de Renew Europe, un raport care ar fi putut să vină din partea Guvernului României.

Concluzie: Stăm rezonabil. Etapa de organizare de șantier e pe final. Șantierul în sine va trebui să duduie. Și atunci lucrurile nu se vor putea face pe ultima sută de metri doar prin ședințe repetate. PNRR-ul nu va putea fi îngrășat mereu între Crăciun și Revelion.

Mai multe detalii găsiți pe site-ul dedicat monitorizării implementării PNRR: monitorpnrr.eu.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇