Maia Sandu spune că Republica Moldova se confruntă cu cea mai gravă criză energetică din istoria sa

Maia Sandu spune că Republica Moldova se confruntă cu cea mai gravă criză energetică din istoria sa

Republica Moldova se confruntă cu cea mai gravă criză energetică din istoria sa şi felul în care vom trece de iarna care vine depinde de noi toţi, a declarat preşedintele Maia Sandu în reuniunea Consiliului Suprem de Securitate (CSS).

Membrii CSS au analizat situaţia creată în sectorul energetic al Republicii Moldova, în condiţiile în care din 24 octombrie se înregistrează un deficit de energie electrică, după sistarea vânzării de curent electric de către Ucraina, în urma distrugerilor semnificative ale sistemului electroenergetic al acestei ţări de către Rusia, relatează Publica.md.

ADVERTISING

Reprezentanţii instituţiilor responsabile de domeniul energetic, dar şi cele de securitate au prezentat informaţii despre situaţia de pe piaţa de energie şi au descris diverse scenarii de evoluţie a lucrurilor, inclusiv riscul ca gigantul rus Gazprom să reducă şi mai mult sau să stopeze definitiv livrarea de gaze naturale către Republica Moldova.

De asemenea au fost analizate căile alternative de asigurare cu electricitate a populaţiei şi a sectoarelor economice, dar şi măsurile ce se impun pentru a reduce impactul crizei energetice. Deficitul de energie electrică ar putea fi compensat prin achiziţii de pe alte pieţe, dar la preţuri mai mari.

ADVERTISING

Maia Sandu a cerut guvernului să vină cu un set de acţiuni, obligatorii pentru toate instituţiile publice, de monitorizare continuă şi de reducere a consumului de energie electrică.

La rândul său, executivul va estima impactul creşterii preţului la energia electrică asupra populaţiei şi a mediului de afaceri, urmând să propună măsuri de diminuare a acestuia.

Sectorul energetic al Republicii Moldova este afectat puternic de războiul declanşat de Rusia în Ucraina.

Gazprom a redus unilateral livrările de gaze către R. Moldova cu 30%, iar aşa-zisa administraţie de la Tiraspol a anunţat că centrala de la Cuciurgan nu va mai putea asigura 70% din necesarul de energie electrică pe malul drept al Nistrului, notează Ziarul Naţional din Chişinău.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇