Situație dificilă în Republica Moldova. Populația, îndemnată la economisire, de luni se intră pe deficit de energie

Situație dificilă în Republica Moldova. Populația, îndemnată la economisire, de luni se intră pe deficit de energie

Vicepremierul Republicii Moldova Andrei Spînu a făcut duminică un apel către populație și firme să economisească energia electrică.

„Începând cu ziua de mâine, din cauza atacurilor Rusiei asupra sistemului electroenergetic al Ucrainei și a reducerii volumelor de gaz de către Gazprom, țara noastră va avea un deficit de energie electrică. Contractele comerciale semnate de SA Energocom nu vor acoperi tot consumul între orele 07:00 și 23:00. Între aceste ore, în zilele următoare trebuie să facem tot posibilul să economisim cât mai mult. Fiecare dintre noi poate să ajute. Dacă vom acționa solidar și responsabil nu va fi nevoie să deconectăm pe nimeni”, a scris duminică pe Facebook Andrei Spînu.

ADVERTISING

Acesta cere antreprenorilor și mediului de afaceri să deconecteze iluminatul publicitar sau decorativ, să schimbe orele de producție și să utilizeze generatoarele individuale acolo unde este posibil.

El spune că pentru luni nu sunt planificate deconectări.

„Ce vom face la Guvern: În zilele următoare vom identifica și semna contracte de livrare a energiei electrice cu alți furnizori; MoldovaGaz a alocat mai mult gaz pentru MGRES pentru ziua de mâine și vom identifica resurse și pentru zilele următoare; Vom adopta măsuri de economisire a energiei electrice”, a mai transmis vicepremierul.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇