Aţi auzit de agrivoltaice? Francezii fac un experiment: Să producă hrană și energie, în același timp, pe acelaşi teren (Foto&Video)

Aţi auzit de agrivoltaice? Francezii fac un experiment: Să producă hrană și energie, în același timp, pe acelaşi teren (Foto&Video)

Noul concept care îmbină agricultura cu producția de energie solară atrage tot mai mult interes în Europa.

În Haute-Saône, o regiune din nord-estul Franței, compania TSE face un experiment pentru a afla dacă energia solară poate fi obținută fără a împiedica cultivarea cerealelor.

Testele anterioare s-au desfășurat la scară redusă, dar pentru a vedea rezultatele la nivel industrial, 5.500 de panouri solare sunt întinse deasupra terenurilor agricole din Amance, o comună din regiunea Meurthe-et-Moselle. Dacă experimentul va reuși, proiectul ar putea revoluționa atât agricultura, cât și sectorul energiei solare, notează Euronews.

Panourile solare testate în acest experiment produc 2,5 megawați în perioadele de vârf, energie care poate fi folosită de 1.350 de persoane.

ADVERTISING

"Câmpul" de sticlă va fi conectat la sistemul energetic național la începutul lunii decembrie.

Avantajele sistemului agrivoltaic:

  • Panourile solare sunt montate deasupra culturilor agricole, la o înălțime care permite accesul utilajelor.
  • Ele sunt capabile să urmărească automat direcția soarelui și se pot întoarce în poziție verticală pentru a lăsa ploaia să treacă.
  • Când sunt așezate la orizontală, acestea pot limita daunele provocate de intemperii, precum grindina.
  • În funcție de gradul de înclinare, panourile pot crește sau scădea temperatura solului, reducând efectele secetei sau înghețului.

"Scopul este să putem satisface nevoile Franței în ceea ce privește dezvoltarea energiei regenerabile fără a goli terenurile agricole. Acest lucru ar permite dezvoltarea continuă a activităților agronomice și agricole, în acest caz, atât în ​​culturile de câmp, cât și în creșterea animalelor", a spus Xavier Guillot, șeful departamentului de cercetare și dezvoltare de la TSE, unul dintre principalii producători de energie solară din Franța.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇