Câciu admite că nu vom primi toți banii din cererea de plată nr 3 din PNRR: Acum nu am exact cifra, aștept scrisoarea oficială

Câciu admite că nu vom primi toți banii din cererea de plată nr 3 din PNRR: Acum nu am exact cifra, aștept scrisoarea oficială

După ce presa a aflat ieri că România pierde temporar 1,1 miliarde de euro din cererea de plată numărul 3 din PNRR, ministrul Adrian Câciu (de la Investiţii şi Proiecte Europene) a confirmat parţial informaţia şi a venit cu promisiuni că vom recupera banii.

El susţine că nu se pierde, de fapt, niciun ban şi că România va primi o plată parţială, aşa cum s-a întâmplat şi la cererea de plată numărul 2.

Adrian Câciu a fost întrebat la Digi24, despre cererea de plată numărul 3 din PNRR şi despre faptul că şase jaloane din cele 74 sunt neîndeplinite sau doar parţial îndeplinite. 

ADVERTISING

”Să ne înţelegem, nu se pierde niciun ban. Nu se plătesc în acelaşi timp. O plată parţială vom avea, cum am avut şi la cererea de plată numărul 2. Acum nu am exact cifra, aştept scrisoarea oficială.

Nu merg nici pe elementele de surse care au apărut astăzi în presă, dar pot să zic că totuşi evoluţia sumei este una, de la o săptămână la alta, a mai crescut pentru că s-a văzut această chestiune politică din România, care nu trebuia să existe din punctul meu de vedere”, a explicat ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene. 

ADVERTISING

El a fost întrebat dacă cei de la Comisia Europeană sunt îngrijoraţi de situaţia politică de la Bucureşti.

”Dumneavoastră ce aţi face? Dvs finanţaţi o ţară, care îşi asumă că face nişte lucruri. Başca că nu le-a făcut pe unele dintre ele, că de cele şase jaloane, despre care poate intrăm în detalii totuşi, discutăm de aproape un an de zile.

Singurul unde s-a lucrat a fost partea cu AMEPIP, cu reluarea procedurii la AMEPIP. Nu s-a terminat, că ai reluat procedura, n-ai închis-o şi se consideră parţial îndeplinit, trebuie să se închidă procedura, undeva în decembrie se va închide şi atunci acel jalon va fi îndeplinit.

ADVERTISING

Dar erau şi altele care puteau fi rezolvate”, a afirmat Adrian Câciu.

Ministrul se referă la un jalon cheie neîndeplinit - operaționalizarea Agenţiei pentru Monitorizarea şi Evaluarea Performanţelor Întreprinderilor Publice (AMEPIP), unde foștii șefi au demisionat.

Demisiile vin după ce presa a relatat că niciunul dintre cei trei șefi ai Agenției nu ar îndeplini cerințele de experiență necesare pentru a ocupa aceste posturi. Totodată, vicepreședintele agenției este suspectat de incompatibilitate și conflict de interese.

AMEPIP este agenția care va controla modul în care funcționează companiile cu capital de stat, adică firme cu cifre de afaceri de sute de milioane de euro.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇