1 aprilie vine cu scumpiri pentru români

1 aprilie vine cu scumpiri pentru români

La 1 aprilie intră în vigoare o serie de scumpiri care îi vor obliga pe mulți dintre români să scoată mai mulți bani din buzunar.

Noul val de scumpiri vine în contextul în care prețurile au crescut ușor în primele luni ale anului, dar au fost mult mai mari în comparație cu perioada similară din 2022.

RATE MAI MARI

Astfel, cei care au credite cu dobândă variabilă raportată la IRCC vor plăti rate mai mari.

Asta pentru că de la începutul lunii aprilie și până la finele lunii iunie se aplică valoarea IRCC de 5,98%, calculată pe baza datelor la tranzacțiile interbancare din perioada octombrie-decembrie 2022. Precedentul nivel al IRCC este de 5,71%.

rata-ircc-aprilie-1
Foto: Captură Digi24

Potrivit calculelor Digi24, pentru un credit de 300.000 de lei luat pe 30 de ani, rata va crește în următoarea perioadă cu aproape 60 de lei. Totuși, valoarea în acest caz este mai mare cu aproape 1.000 de lei față de cea de la începutul anului trecut.

ADVERTISING

Vestea bună este că acesta este cel mai mic avans al IRCC din ultima vreme, iar specialiștii susțin că indicele va intra pe o pantă descendentă în următoarele luni.

IRCC este luat în calculul dobânzii variabile pentru creditele accesate după mai 2019. În prezent, aproximativ 450.000 de români au credite cu rate legate de acest indice.

În schimb, ratele care depind de ROBOR au avut o scădere mai importantă în ultimele luni. Asta pentru că media ROBOR la 3 luni urca de la 7,69% în trimestrul al treilea de anul trecut la 7,93% în trimestrul al patrulea, pentru ca mai apoi să scadă la 7,1% în primul trimestru din 2023, arată Profit.ro.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

SE SCUMPESC GAZELE

De la 1 aprilie cresc și tarifele de transport şi distribuţie în energie, lucru ce va determina scumpiri, mai ales la gaze.

Asociaţia Energia Inteligentă estimează că va fi vorba de o creștere cu aproximativ 4 – 5% a valorii facturilor pentru consumatorii casnici.

În ceea ce priveşte costurile gazelor naturale pentru clienţii non-casnici, sursa citată previzionează o creştere cu până la 10%, în funcţie de consum.

ȘI ȚIGĂRILE SE SCUMPESC

Tot de la 1 aprilie intră în vigoare o majorare a accizei la țigări.

ADVERTISING

Aşadar, țigările se scumpesc cu 0,3-0,5 lei pe pachet, după majorarea accizei totale de la 81,78 euro/1.000 tigarete la 84,37 euro/1.000 țigarete.

Precedenta scumpire a țigărilor a fost făcută în septembrie.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇