Gazele se scumpesc din aprilie pentru consumatorii casnici

Gazele se scumpesc din aprilie pentru consumatorii casnici

Se preconizează o creştere a facturilor la gaze pentru consumatorii casnici, din cauza majorării tarifelor de transport şi distribuţie de la 1 aprilie 2023.

Asociaţia Energia Inteligentă estimează că va fi vorba de o scumpire cu aproximativ 4 – 5%.

În ceea ce priveşte costurile gazelor naturale pentru clienţii non-casnici, sursa citată previzionează o creştere cu până la 10%, în funcţie de consum.

"Cu cât se vor majora - în medie - facturile persoanelor fizice?

În ceea ce priveşte impactul acestor creşteri de tarif asupra costurilor consumatorului final se prezintă astfel:

ADVERTISING
  • energie electrică - nu există un impact direct asupra consumatorului casnic sau non casnic, creşterea tarifelor urmând a fi compensată de către stat;
  • gaze naturale - consumator casnic: o creştere cu circa 4-5% faţă de preţurile efectiv achitate în luna februarie 2023;
  • consumator non casnic cu un consum sub 50.000 MWh/an - o creştere cu circa 1-2% faţă de preţurile efectiv achitate în luna februarie 2023
  • consumator non casnic cu un consum peste 50.000 MWh/an - o creştere cu circa 5-10% faţă de preţurile efectiv achitate în luna februarie ", se arată în comunicatul semnat de preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă, Dumitru Chisăliţă.
ADVERTISING

Potrivit organizaţiei, Legea 357/2022, aprobată de Parlament şi promulgată de şeful statului, prevede că de la 1 aprilie 2023 se vor adăuga în tarif (de transport şi distribuţie gaze şi energie electrică - n.red.) toate costurile care au fost suportate de operatorii de transport în anul 2021 şi anul 2022 şi care, conform legii, se vor recupera prin majorarea tarifelor începând cu 1 aprilie 2023.

ANRE are obligaţia să verifice dacă tarifele solicitate de operatori sunt realizate în conformitate cu metodologiile de stabilire a tarifelor şi să le aprobe dacă aceste tarife respectă metodologia.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇