Guvernul a decis ce se întâmplă cu tarifele RCA: Va fi o nouă plafonare, dar nu la același preț

Guvernul a decis ce se întâmplă cu tarifele RCA: Va fi o nouă plafonare, dar nu la același preț

Guvernul a decis ca plafonarea polițelor RCA să fie prelungită cu încă șase luni.

Executivul a adoptat, joi, hotărârea privind stabilirea tarifelor de primă maxime şi alte măsuri aplicabile de către societăţile de asigurare care practică asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terţilor prin accidente de vehicule şi tramvaie.

Actul normativ prevede îngheţarea temporară, pentru şase luni, a tarifelor de primă practicate de către asigurători pentru contractele RCA.

Tarifele de primă maxime adoptate prin această HG vor fi aplicate de către societăţile de asigurare care practică asigurarea RCA pe o perioadă de şase luni pentru contractele RCA încheiate după data intrării în vigoare a acesteia.

ADVERTISING

Tarifele pot fi ajustate cu maximum 6,8%, reprezentând prognoza ratei anuale a inflaţiei la sfârşitul trimestrului II 2024, publicată de către Banca Naţională a României, mai prevede comunicatul de presă al Executivului. 

Prin aplicarea acestei măsuri este combătută creşterea excesivă a preţurilor ce poate avea loc brusc, pe fondul dezechilibrelor anterior descrise şi stabilizarea graduală a pieţei de asigurări RCA în vederea evitării propagării efectelor negative în alte sectoare ale economiei naţionale.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Conform sursei citate, este instituit un mecanism transparent de stabilire a despăgubirilor acordate pentru acoperirea costurilor de înlocuire temporară a vehiculului avariat cu un vehicul din aceeaşi clasă sau o clasă inferioară în situaţia în care vehiculul avariat nu mai poate fi utilizat din punct de vedere tehnic.

În acest caz, Guvernul poate interveni pentru o perioadă de timp limitată prin stabilirea modului de determinare a primelor practicate de către asigurătorii RCA, astfel încât împrejurările care determină situaţia de criză să fie depăşită.

ADVERTISING

„Tot în şedinţa de astăzi vom decide şi prelungirea plafonării cu încă şase luni a poliţelor RCA la nivelul din februarie 2023, la care se va adăuga doar rata inflaţiei de maximum 6,8%.

Este o măsură necesară pentru a preveni o creştere excesivă a preţurilor cu impact semnificativ asupra economiei”, spunea Marcel Ciolacu, în debutul şedinţei de joi a Executivului.  

Pe 18 decembrie, Autoritatea de Supraveghere Financiară a publicat tarifele de referință valabile în următoarele luni pentru polițele obligatorii RCA.

Sunt din nou majorări, însă mai mici decât cele din februarie, când prețurile au urcat și cu 40%.

Important de menționat este că nu sunt prețurile pe care le vor plăti șoferii pentru polițe, ci sunt, așa cum le spune și numele, orientative, ca să ne dăm seama cât ar trebui să fie prețul unei polițe pentru fiecare categorie de vârstă și pentru fiecare tip de mașină.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇