Papa Francisc a vorbit cu patriarhul Rusiei și vrea să meargă la Moscova: Fac ce pot. Dacă Putin ar deschide ușa…

Papa Francisc a vorbit cu patriarhul Rusiei și vrea să meargă la Moscova: Fac ce pot. Dacă Putin ar deschide ușa…

Papa Francisc a vorbit cu patriarhul Kiril al Rusiei și ar vrea să vorbească și cu Putin, la Moscova, înainte să meargă și la Kiev.

„Am vorbit cu Kiril timp de 40 de minute prin Zoom. În primele 20 de minute, cu un cartonaș în mână, mi-a citit toate justificările războiului. L-am ascultat și i-am spus: nu înțeleg nimic. Frate, noi nu suntem politicieni, nu putem folosi limbajul politicii, ci pe cel al lui Iisus”, spune Suveranul Pontif, într-un interviu pentru Corriere della Sera.

El i-a trimis lui Putin un mesaj, la începutul războiului, dar nu a primit niciun răspuns. Papa ar vrea să meargă întâi la Moscova, pentru a încerca să obțină încetarea focului, înainte să ajungă și la Kiev.

ADVERTISING

„Deocamdată nu merg la Kiev. I-am trimis pe cardinalul Michael Czerny și pe cardinalul Konrad Krajewski. Dar simt că nu trebuie să plec. Mai întâi trebuie să merg la Moscova, mai întâi trebuie să mă întâlnesc cu Putin. Dar și eu sunt preot, ce pot face? Fac ce pot. Dacă Putin ar deschide ușa…”, spune papa Francisc, citat de The Guardian.

Suveranul Pontif a comparat războiul din Ucraina cu genocidul din Rwanda.

„În prima zi de război l-am sunat la telefon pe președintele ucrainean Zelenski. Pe Putin nu l-am sunat. Am vrut să fac un gest clar, ca să vadă lumea întreagă.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Și apoi i-am cerut cardinalului Parolin, după 20 de zile de război, să-i transmită lui Putin mesajul că sunt dispus să merg la Moscova. Nu am primit încă un răspuns. Mă tem că Putin nu poate și nu vrea să aibă această întâlnire chiar acum. Dar atâta brutalitate, cum să nu o oprești? În urmă cu douăzeci și cinci de ani, am experimentat același lucru cu Rwanda”, mai spune papa Francisc.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇