O rusoaică și o ucraineană au dus împreună crucea la Colosseum. Papa a renunțat la un text considerat jignitor de Kiev și s-a rugat ca dușmanii să-și dea mâna (Video)

O rusoaică și o ucraineană au dus împreună crucea la Colosseum. Papa a renunțat la un text considerat jignitor de Kiev și s-a rugat ca dușmanii să-și dea mâna (Video)

Tradiţionala Via Crucis (Drumul Crucii), de Paştele Catolic, a revenit în seara de Vinerea Mare la Colosseum din Roma pentru prima dată din 2019, o pauză de aproape trei ani cauzată de pandemia de Covid-19.

Papa Francisc a prezidat evenimentul, conducând cei peste 10.000 de credincioşi prezenţi în rugăciunile Căilor Crucii, care urmăresc evenimentele Patimilor şi morţii lui Isus.

Deşi rădăcinile Via Crucis de la Colosseum datează de multe secole, tradiţia modernă a început în 1964, când Sf. Papa Paul al VI-lea a prezidat evenimentul. El şi papii ulteriori au continuat practica în fiecare an până când a lovit pandemia în 2020.

ADVERTISING

Calea Crucii a început cu imnul Adoramus Te ("Te adorăm"). Papa Francisc a spus apoi o rugăciune de deschidere care a amintit de puterea ascunsă în suferinţa şi Crucea lui Hristos, precum şi multele aspecte ale vieţii de familie şi speranţa găsită în mijlocul încercărilor.

Iisus Înviat, a spus Papa, a oferit omenirii darul mântuirii şi a promis că va usca fiecare lacrimă şi va transforma pe toţi oamenii într-o "familie mare în casa iubirii şi a păcii”.

La fiecare dintre cele 14 opriri, o familie diferită a purtat crucea.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

La oprirea a 13-a, două femei, Albina din Rusia şi Irina din Ucraina, au purtat Crucea.

Russian and Ukrainian women carry the cross in the #StationsoftheCross at the Colosseum

"Cele două femei - prietene şi ambele asistente din Roma - ţineau crucea şi s-au privit în ochi iar privirea lor părea să arate toată durerea fraţilor în război şi speranţa nemuritoare a păcii şi reconcilierii", a scris agnția de presă a Vaticanului, motivând, astfel, absența celei de-a 14-a rugăciuni.

Textul fusese scris de cele două femei, dorindu-se să fie un simbol al unității și păcii, însă oficialii ucraineni au protestat, considerând jignitor acest gest, în timp ce cetățenii Ucrainei sunt sfârtecați de bombele și gloanțele rușilor. Astfel, Vaticanul a decis să se renunțe la acest text.

ADVERTISING

În rugăciunea sa finală pentru eveniment, Papa s-a rugat ca lumina Evangheliei să rămână aprinsă în inimile tuturor familiilor, în mijlocul bucuriilor şi tristeţilor, încercărilor şi speranţelor.

Şi i-a cerut lui Dumnezeu să lase iertarea şi pacea să învingă "inimile noastre răzvrătite", care caută să ne îndepărteze de Dumnezeu.

"Doamne, întoarce inimile noastre răzvrătite către inima ta, ca să învăţăm să urmăm planuri de pace. Inspiră duşmanii să-și dea mâna şi să guste iertarea reciprocă. Dezarmează mâna fratelui ridicată împotriva fratelui, pentru ca acolo unde este ură să înflorească iertarea. Dă-ne putere să nu acţionăm niciodată ca vrăjmaşi ai crucii lui Hristos, ca să putem împărtăşi slava învierii Lui. Amin!".

Ziua 52 de război în Ucraina – desfăşurarea evenimentelor


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇