Un preot se dezice de Kiril: Sunt şocat de liderii de la Moscova ai bisericii mele. Nu îl slujesc pe Dumnezeu, ci pe necuratul

Un preot se dezice de Kiril: Sunt şocat de liderii de la Moscova ai bisericii mele. Nu îl slujesc pe Dumnezeu, ci pe necuratul

Numeroşi preoţi şi enoriaşi din Ucraina le întorc spatele liderilor religioşi de la Moscova, după ce Biserica Ortodoxă Rusă şi-a manifestat susţinerea faţă de invazia comandată de Vladimir Putin în ţara lor, relatează BBC.

La fel ca majoritatea clericilor din regiunea din nord-estul Ucrainei de unde se trage, părintele Nicolai Pluzhnik, care slujea la o biserică din Ciuhuiv, regiunea Harkov, când a început războiul, aparţinea de Biserica Ortodoxă Rusă. Şocat de atitudinea conducerii religioase de la Moscova faţă de acţiunile Rusiei, preotul a cerut acum să se alăture Bisericii Ortodoxe Ucrainene, care şi-a câştigat independența față de Moscova în 2019, deşi acest lucru nu a fost recunoscut niciodată de Rusia.

ADVERTISING

„Nu voi uita niciodată momentul în care m-am trezit devreme pentru a merge la slujbă, când am auzit dintr-o dată sunetele şocante ale bombardamentelor. Femeia minunată care gătea la biserica noastră şi fiul ei, care se afla într-un scaun cu rotile, au fost ucişi amândoi când un obuz le-a lovit apartamentul. Ştiu acum că şi alţi enoriaşi de-ai noştri au murit”, povesteşte părintele Pluzhnik pentru jurnaliştii străini.

Între timp, preotul şi familia sa şi-au găsit adăpost temporar în Cernăuţi.

Când a început războiul a aşteptat o reacţie din partea patriarhului Kiril, însă la început nu a fost niciuna. Când reacţia a venit în cele din urmă, “a fost şi mai rău”.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

„Patriarhul Kirill a binecuvântat armata rusă şi războiul. Nu doar el, ci majoritatea preoţilor din Patriarhia Moscovei, printre care şi preoţi cu origini ucrainene. Am fost şocat”, spune preotul.

Ziua 52 de război în Ucraina – desfăşurarea evenimentelor

Șeful Bisericii Ortodoxe Ruse, patriarhul Kiril, un aliat de încredere al lui Vladimir Putin, a refuzat să condamne decizia Kremlinului de a invada vecinul său, referindu-se la oponenții Rusiei din Ucraina drept „forțe malefice”. 

„Când îi aud spunând că ne protejează pe noi sau că duc nu ştiu ce ‚război sfânt’ mă gândesc că fie sunt orbi, fie nu îl slujesc pe Dumnezeu, ci pe necuratul. Trăiam în pace până când au venit ei. Însă departe de a ne proteja, ei ne-au bombardat, ne-au torturat şi ne-au ucis", mai spune părintele.

ADVERTISING

Se observă în ultimul timp o tendinţă foarte răspândită printre parohiile din Ucraina de a renunţa la loialitatea față de Moscova, spune Serhi Bortnik, profesor la Academia Teologică din Kiev și consilier al Bisericii Ortodoxe Ruse din Ucraina.

“Cred că jumătate dintre cele 12.000 de parohii ale Patriarhiei Moscovei din Ucraina au spus că vor să se despartă acum”, estimeazză Bortnik.

C.S.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇