Am auzit cu toții că ar trebui să renunțăm întâi la carbohidrați dacă dorim să slăbim. Dar chiar așa să stea lucrurile? Ce spun specialiștii, ce spune știința? Și dacă chiar așa stau lucrurile, care este explicația?
Scăderea în greutate înseamnă să consumi mai puține calorii decât arzi, iar reducerea aportului de carbohidrați rafinați poate contribui la acest proces.
”Este o zonă destul de gri”, spune Bethan Crouse, nutriționist la Universitatea Loughborough, Marea Britanie. Pentru că lucrează cu sportivi, nu le-a recomandat acestora să elimine complet carbohidrații – alimente precum pâinea, cerealele, cartofii sau dulciurile. ”Totuși”, spune ea, ”reducerea aportului de carbohidrați poate fi benefică pentru pierderea în greutate, dacă putem modera aportul total de energie”.
Pierderea în greutate se rezumă la balanța energetică: consumul unui număr mai mic de calorii decât ardem. Există multe modalități de a face asta: mai mult exercițiu fizic, reducerea cantității de alimente, alegerea unor produse cu densitate calorică mai mică.
Reducerea carbohidraților poate fi una dintre aceste strategii, explică aceasta pentru The Guardian. Nu pentru că acești carbohidrați ar îngrășa în mod special, ci pentru că alți macronutrienți, precum fibrele, proteinele și grăsimile, tind să ofere o sațietate mai mare.
”Dacă ne cheltuim mai mult din bugetul de calorii pe aceste alimente, ne vom simți sătui pentru mai mult timp”, explică specialistul.
”Te vei simți mult mai bine dacă vei mânca o masă echilibrată, bogată în proteine, cu legume și grăsimi sănătoase. Este o investiție mult mai bună din punct de vedere caloric”, mai spune specialistul.
Acest lucru este cu atât mai important în cazul carbohidraților rafinați, precum pâinea albă și dulciurile, care se digeră rapid. Ei pot fi utili ca gustare înainte de antrenament, dar sunt mai puțin potriviți ca sursă principală de carbohidrați.
În schimb, Crouse recomandă variante mai bogate în fibre pentru mesele de zi cu zi, precum orezul brun și pâinea integrală, care eliberează energia treptat.
Totuși, nutriționistul recomandă consumul unei cantități mai mari de carbohidrați în zilele cu antrenamente: ”Reduc riscul de îmbolnăvire și accidentare și susțin adaptarea la exercițiu”.
În zilele de odihnă sau mai puțin active, reducerea carbohidraților poate contribui la scăderea aportului total de energie, atât timp cât includem proteine pentru repararea musculară, precum și suficiente fructe și legume pentru vitamine, fibre și antioxidanți.