Te ajută sau nu ceaiul verde să arzi grăsimile și să slăbești? Verdictul specialistului

Te ajută sau nu ceaiul verde să arzi grăsimile și să slăbești? Verdictul specialistului
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Deja pe Tik Tok și nu numai, ceaiul verde e regele curelor de slăbire. Dar chiar așa să stea lucrurile? Bethan Crouse, nutriționist specializat în performanță sportivă la Universitatea Loughborough, a explicat ce efect are acesta asupra organismului.

Atunci când vorbim despre ”arderea grăsimilor”, ne referim, de fapt, la un proces metabolic numit oxidare a grăsimilor, adică descompunerea lipidelor în acizi grași, care sunt apoi folosiți de organism pe post de combustibil. Este un mecanism esențial pentru pierderea în greutate, scrie The Guardian.

Potrivit nutriționistului de la Universitatea Loughborough, exercițiile fizice regulate cresc rata de oxidare a grăsimilor. La intensitate mică sau moderată, corpul folosește în principal grăsimi pentru a alimenta mușchii activi. Pe măsură ce intensitatea crește, organismul începe să folosească mai mult carbohidrați.

Dar poate un aliment, oricare ar fi acesta, „să ardă grăsime”? Răspunsul, spune Crouse, este nu: „Pentru ca un aliment să oxideze grăsimea, ar trebui să reproducă efectele exercițiului fizic, ceea ce nu este posibil doar prin consum.”

De unde acest mit legat de ceaiul verde?

Ideea că ceaiul verde ajută la slăbit vine, cel mai probabil, din conținutul său de cofeină. Cofeina, în doze mai mari, a fost asociată în anumite situații cu o creștere a oxidării grăsimilor, deoarece activează răspunsul „luptă sau fugi” (fight or flee), crescând nivelul de hormoni precum adrenalina, care mobilizează rezervele de energie.

Totuși, efectul este minor, spune Crouse, iar studiile nu sunt concludente: „Este o diferență foarte mică și nu este ceva pe care să te bazezi dacă vrei să îți schimbi compoziția corporală.”

Chiar dacă facem mișcare și ardem grăsimi, dacă suntem într-un surplus caloric – adică mâncăm mai mult decât ardem, nu vom pierde în greutate.

„Poți arde acizi grași în loc de carbohidrați, dar masa corporală poate rămâne aceeași sau chiar crește”, mai explică Crouse.

Pentru cei care doresc să piardă din grăsime, specialistul recomandă să nu se lase păcăliți de reclamele la „superalimente” sau suplimente minune.

„Sunt multe promisiuni mari și false acolo”, spune ea. În schimb, soluția este simplă și dovedită: fă mai multă mișcare și scade treptat aportul caloric.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇