De ce este somnul atât de important când vine vorba de slăbire

Atunci când ne dorim să pierdem în greutate, dieta și exercițiile fizice sunt adesea principalii factori de care ținem cont. Totuși, somnul este, la rândul său, un factor important, după cum arată un studiu recent. Din păcate, un factor neglijat de către cei mai mulți dintre noi.

Durata recomandată de somn pentru adulți este între șapte și nouă ore pe noapte, însă mulți oameni dorm mult mai puțin de atât.

Un studiu amplu realizat în Coreea de Sud a arătat că mai puține ore de somn decât cele recomandate sunt asociate cu o grăsime corporală mai mare, chiar dacă se urmează o dietă bazată pe deficit de calorii, după cum relatează Science Alert.

ADVERTISING

În mod normal, scopul pierderii în greutate este de a reduce grăsimea corporală, în timp ce masa musculară să fie păstrată pe cât de mult posibil. Durata somnului poate determina cât de multă grăsime este pierdută, dar și cât din masa musculară este păstrată în timpul unei diete restrictive.

Studiul de față a concluzionat că în jur de 5,5 ore de somn în fiecare noapte, timp de două săptămâni, în timpul unei diete restrictive, au dus la mai puțină grăsime corporală pierdută în comparație cu 8,5 ore de somn în fiecare noapte. Însă, această durată de somn a rezultat și în pierderea mai mare de masă musculară.

ADVERTISING

Există mai multe motive pentru care somnul mai scurt este asociat cu o greutate mai mare a corpului, fiind afectată și pierderea kilogramelor. Somnul influențează doi hormoni importanți pentru corpul nostru și care au legătură cu apetitul, respectiv leptina și grelina.

Leptina este un hormon care reduce apetitul, așa că atunci când nivelul acesteia este ridicat ne simțim sătui. Pe de altă parte, grelina este hormonul care răspunde de senzația de foame.

Studii anterioare au arătat că limitarea somnului crește nivelul de grelină și îl reduce pe cel de leptină, ceea ce nu e de dorit dacă vrem să scădem în greutate.

ADVERTISING

Citește și Când e somnul de mai bună calitate - când dormi singur sau cu partenerul de viață? (Studiu)


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇