Slăbitul întinerește țesutul adipos. Ce face cu celulele îmbătrânite: ”Ne așteptam la un efect, dar amploarea lui ne-a surprins”

Slăbitul întinerește țesutul adipos. Ce face cu celulele îmbătrânite: ”Ne așteptam la un efect, dar amploarea lui ne-a surprins”
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Se știe că slăbitul aduce imense beneficii asupra sănătății persoanelor obeze și nu numai, dar mecanismele celulare din spatele acestor îmbunătățiri nu erau până acum înțelese în totalitate.

Un nou studiu, publicat în revista Nature, și citat de Live Science, vine cu informații valoroase în acest sens: pierderea în greutate nu doar reduce numărul de kilograme, ci modifică profund țesutul adipos, afectând metabolismul celulelor grase și chiar ”întinerindu-le”.

Contrar opiniei populare, țesutul adipos nu este un depozit inert de energie. Este un ecosistem complex format din celule grase (adipocite), celule imune, celule vasculare și nervoase care interacționează și influențează metabolismul, apetitul și sănătatea generală.

Pentru a înțelege efectele slăbirii, cercetătorii coordonați de William Scott, specialist în obezitate la Imperial College London, au analizat mostre de grăsime subcutanată abdominală de la 25 de voluntari obezi, recoltate înainte și după o intervenție chirurgicală de slăbit.

După o pierdere medie de 25 kg, în decurs de 5 până la 18 luni, au fost comparate mostrele cu cele ale unui grup de control format din 24 de persoane cu greutate normală.

Cercetătorii au analizat activitatea genetică a peste 170.000 de celule folosind secvențierea ARN-ului nuclear – o metodă ce permite observarea comportamentului celular aproape în timp real.

În mod normal, țesutul adipos la persoanele obeze prezintă semne de senescență (un proces în care celulele devin ”bătrâne”, deteriorate și pro-inflamatorii). După slăbit, multe dintre aceste celule au fost eliminate, semn că organismul începuse deja să ”curețe” și să regenereze țesutul.

”Practic, corpul elimină celulele dăunătoare și, în esență, întinerește țesuturile,” a mai spus omul de știință. ”Ne așteptam la un efect, dar amploarea lui ne-a surprins”, a recunoscut acesta.

Slăbitul modifică și modul în care celulele grase procesează lipidele (moleculele de grăsime). În mod normal, excesul de lipide se acumulează în organe precum ficatul și pancreasul, contribuind la diabet și alte boli.

Noul studiu arată că, în procesul de slăbire, celulele grase nu doar descompun lipidele, ci le și reciclează, pentru a produce noi molecule, consumând astfel energie și reducând riscul acumulărilor dăunătoare în alte țesuturi.

Totuși, nu toate efectele negative ale obezității sunt reversibile. Cercetătorii au observat că unele celule imune pro-inflamatorii persistă în țesutul adipos și după pierderea în greutate.

”Obezitatea pare să creeze o memorie în celulele grase,” a explicat Scott. ”Unele procese rămân și nu se inversează complet”, a explicat acesta.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇