Recomandările populare pentru o dietă sănătoasă spun că mâncatul târziu nu este benefic. Totuși, puține studii au investigat în mod cuprinzător efectele mâncatului târziu asupra celor trei actori principali în reglarea greutății corporale: reglarea aportului de calorii, numărul de calorii arse și modificările moleculare din țesutul adipos.
”Am vrut să testăm mecanismele care ar putea explica de ce mâncatul târziu crește riscul de obezitate. Cercetările anterioare efectuate de noi și de alții au arătat că mâncatul la ore târzii este asociat cu un risc crescut de obezitate, cu creșterea grăsimii corporale și cu o scădere în greutate fără succes. Am vrut să înțelegem de ce”, a explicat dr. Frank A. J. L. Scheer, implicat în noul studiu.
”În acest studiu, ne-am întrebat: Contează ora la care mâncăm dacă toate celelalte condiții sunt menținute constante? Și am descoperit că mâncatul cu patru ore mai târziu decât ar trebui aduce o diferență semnificativă pentru nivelul nostru de foame, pentru modul în care ardem caloriile după ce mâncăm și pentru modul în care depozităm grăsimile”, a spus și dr. Nina Vujović, de asemenea implicată în studiu.
Într-adevăr, cercetarea a dus la concluzia că momentul în care mâncăm are un impact semnificativ asupra cheltuielilor noastre energetice, a apetitului și a căilor moleculare din țesutul adipos, după cum se arată într-un raport publicat de revista Cell Metabolism, citată de Medical Xpress.
Cei doi oameni de știință și echipa lor au studiat 16 pacienți supraponderali sau chiar obezi. Aceștia au fost împărțiți în două grupe, unii care au mâncat mai devreme, după un program strict, și alții cu același număr de mese, dar luate cu patru ore mai târziu.
Participanții la studiu și-au documentat în mod regulat foamea și apetitul, au furnizat frecvent mostre mici de sânge pe parcursul zilei și le-au fost măsurate temperatura corpului și consumul de energie.
Rezultatele au arătat că mâncatul mai târziu a avut efecte profunde asupra foamei și a hormonilor care reglează apetitul, leptina și grelina, care ne influențează dorința de a mânca. Concret, nivelurile de leptină, care semnalează sațietatea, au fost scăzute pe parcursul celor 24 de ore atunci când s-a mâncat târziu.
Când participanții au mâncat mai târziu, au ars calorii într-un ritm mai lent, favorizând vizibil creșterea grăsimilor.