Cel puțin în cazul unei boli, grăsimile saturate par să protejeze organismul

Cel puțin în cazul unei boli, grăsimile saturate par să protejeze organismul

O echipă de cercetători de la Centrul Medical Mayo Clinic, Școala de Medicină a Universității din Saint Louis și Școala de Medicină a Universității din Washington a descoperit dovezi care sugerează că oamenii care consumă alimente care conțin grăsimi saturate au mai puține simptome în cazul în care suferă de pancreatită.

Timp de mulți ani, cercetătorii s-au confruntat cu paradoxul obezității, în care unii pacienți obezi par să facă față mai bine unor anumite afecțiuni medicale față de pacienții fără probleme cu greutatea.

ADVERTISING

În cadrul noului studiu, oamenii de știință au încercat să înțeleagă mai bine mecanismul din spatele acestui aparent paradox, concentrându-se pe pancreatită.

Pancreatita este o afecțiune care constă în inflamarea pancreasului. Studiile anterioare au arătat că poate fi declanșată de o varietate de factori, precum consumul excesiv de alcool sau intervenții chirurgicale abdominale. De asemenea, studiile au mai arătat că oamenii obezi sunt mai predispuși la a suferi de această boală, deși nu se știe de ce.

ADVERTISING

În noul studiu, cercetătorii au analizat legătura dintre pancreatită și consumul de grăsimi, fie ele saturate sau nesaturate.

Grăsimile saturate sunt tipurile de grăsimi găsite în carne, unt, brânză și alimente procesate. Grăsimile nesaturate se găsesc, printre altele, în legume și pește.

Cercetările anterioare au sugerat că oamenii ar fi mai sănătoși dacă ar reduce consumul de grăsimi saturate și ar consuma mai multe grăsimi nesaturate. Mai mult, grăsimile saturate au fost asociate cu bolile cardiace și obezitate. Totuși, cercetătorii au semnalat excepții de la această regulă, arată MedicalXpress.

ADVERTISING

Studiul, care a monitorizat dieta subiecților, a ajuns la concluzia că pacienții care aveau diete bogate în grăsimi saturate și care erau diagnosticați cu pancreatită au avut parte de simptome mai puțin severe decât cei cu diete bogate în grăsimi nesaturate.

Te-ar putea interesa și 30% dintre copiii lumii sunt intoxicați cu plumb, potrivit unei analize de ultimă oră

A fost derulat inclusiv un experiment pe șoareci îmbolnăviți de pancreatită și s-a observat că rozătoarele cu o dietă bogată în grăsimi saturate au avut parte de mai puține simptome decât cele care au avut o alimentație în care erau prezente grăsimile nesaturate.

Vezi și 13% dintre decesele din UE sunt legate de poluare. 1 din 5 români moare din cauza poluării


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇