Chiar te ajută cafeaua să arzi grăsimile? Da, dar într-un anumit moment al zilei!

Chiar te ajută cafeaua să arzi grăsimile? Da, dar într-un anumit moment al zilei!

O cafea tare consumată cu o jumătate de oră înainte de exercițiile aerobice accelerează arderea grăsimilor, arată un nou studiu.

Oamenii de știință de la Departamentul de Fiziologie al Universității din Granada (UGR) au arătat cum cofeina (aproximativ 3 mg/kg corp, echivalentul unei cafele tari), ingerată cu o jumătate de oră înainte de a face exerciții aerobice, crește semnificativ rata de ardere a grăsimilor.

Cercetătorii au mai descoperit că, dacă exercițiile sunt făcute după-amiaza, efectele cofeinei sunt mai semnificative decât dimineața.

ADVERTISING

În studiul lor, publicat în Journal of the International Society of Sports Nutrition, cercetătorii au urmărit să stabilească dacă substanșa activă, cofeina, una dintre cele mai frecvent consumate substanțe ergogene din lume pentru a îmbunătăți performanța sportivă, crește efectiv oxidarea sau „arderea” grăsimilor în timpul exercițiilor fizice.

În ciuda faptului că un consum sub formă de suplimente este foarte frecvent, dovezile științifice pentru pretinsele efecte benefice sunt rare.

„Recomandarea de a face mișcare pe stomacul gol dimineața pentru a crește oxidarea grăsimilor este ceva frecvent. Cu toate acestea, această recomandare poate fi lipsită de o bază științifică, deoarece nu se știe dacă această creștere se datorează exercițiilor fizice de dimineață sau a mersului pe nemâncate pentru o perioadă mai lungă de timp”, a explicat autorul principal al acestei cercetări, Francisco José Amaro-Gahete de la Departamentul de Fiziologie al UGR, citat de Scince Focus.

ADVERTISING

Citește și Cafeaua și sarcina. Ce-au descoperit oamenii de știință

La cercetarea de față au participat 15 bărbați, cu vârsta medie de 32 de ani, care au efectuat exerciții de patru ori, la intervale de șapte zile. Subiecții au ingerat 3 mg / kg corp de cofeină sau un placebo la 8 dimineața și 5 după-amiaza.

Fiecare subiect a finalizat testele în toate cele patru condiții (cu sau fără cafea, respectiv dimineața sau după-amiaza) într-o ordine aleatorie. Condițiile înainte de fiecare test de efort (orele care au trecut de la ultima masă, exercițiu fizic sau consumul de substanțe stimulante) au fost strict standardizate, iar rata de oxidare a acizilor grași în timpul efortului a fost calculată în consecință.

ADVERTISING

Cercetătorii au concluzionat că mai multe calorii au fost arse după-amiaza decât dimineața.

În concluzie, studiul sugerează că o combinație între o cafea tare și exerciții aerobice efectuate la intensitate moderată după-amiaza reprezintă un scenariu optim pentru persoanele care doresc să intensifice arderea grăsimilor în timpul exercițiului fizic.

Vezi și De ce este somnul atât de important când vine vorba de slăbire


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇