Locul în care toamna arată mai bine ca-n filme: Mii de oameni vin pentru o poză (Galerie foto)

Locul în care toamna arată mai bine ca-n filme: Mii de oameni vin pentru o poză (Galerie foto)

„Hoarde” de fotografi năvălesc în fiecare an într-o mică comunitate rurală pentru a surprinde culorile unice ale toamnei din acest loc pitoresc. Însă oamenii care trăiesc aici au o mare problemă.

S-a dus vestea în toată America cum că niciunde nu-i toamna mai frumoasă ca în Pomfret și dintr-o dată lumea a început să se înghesuie în acest sătuc pitoresc din statul american Vermont.

Mii de oameni sunt fermecați de frumusețea acestui colțișor de rai, iar în fiecare septembrie începe aici o frenezie care de ceva timp îi deranjează pe localnici. Totuși, ei nu se opun turismului, așa cum se întâmplă în alte destinații copleșite de vizitatori. Aici e altă poveste.

Howe Hill Road, un drum de țară, șerpuiește la vale, dinspre nord, într-o serie de curbe blânde, iar la fiecare rotire a volanului zărești terenuri de fermă înverzite pe care pasc animalele sau fâșii de pădure parcă pictate în roșu și portocaliu. Se vede la tot pasul că toamna chiar e specială în aceste locuri.

Cel mai fotografiat loc din tot statul

De la primele zile de septembrie mai bine de jumătate din mașinile din Pomfret, care are doar 900 de locuitori, au numere de înmatriculare din afara statului.

ADVERTISING

Străinii dau năvală aici, coboară în trombă pe drumul cu limită de viteză de 70 km/h, apoi trag brusc pe dreapta și blochează una din cele două benzi. Motivul? Să facă o poză cu o fermă înconjurată de pădurea înveșmântată în culorile pastelate.

Cu câteva afaceri mărunte - un mic magazin general, un centru de artă cu o galerie, o sală de spectacole și ferme care cultivă mere sau dovleci - Pomfret este în general un loc modest, liniștit. Dar toamna, cum încep să cadă frunzele, oameni din toată lumea coboară prin văile din zonă în căutarea cătunelor pitorești de aici, notează BBC.

În urmă cu câțiva ani, numărul vizitatorilor care veneau în Pomfret nu era atât de mare. Dar de când imaginile cu Sleepy Hollow Farm, o proprietate de 46 de hectare așezată lângă un drum rustic, au devenit virale pe rețelele de socializare, localnicii spun că lucrurile au scăpat de sub control.

Pe Instagram sunt mii de imagini cu ferma pe lângă care șerpuiește drumul străjuit de arțari colorați în roșu și portocaliu, deja celebrul Cloudland Road. Nu-i de mirare că această fermă a devenit cel mai fotografiat loc din tot statul Vermont.

"Este un loc frumos. Păcat că a fost distrus pentru toată lumea. În ultimii ani (situația) a scăpat de sub control. Autocarele tot aduceau oameni aici", spune Deborah Goodwin, coordonatoare de expoziții la Centrul de Artă din Pomfret.

ADVERTISING

În loc să-și umple sufletul cu culorile splendide și să respire în tihnă aerul curat, vizitatorii se înghesuie să prindă cel mai bun loc ca să facă repede niște poze. Până la urmă, oricât de reușite ar fi, tot niște poze rămân, dar străinii care se bulucesc pe Cloudland Road nu înțeleg asta.

Așa nu se mai poate

Goodwin povestește că influencerii se cățărau pe o poartă plină de mesaje "Accesul interzis", își amenajau cabine improvizate pentru a-și schimba ținutele, își lăsau mașinile de oraș în drumul plin de noroi și aruncau "deșeuri corporale" pe marginea drumului. "A fost rău. Localnicii s-au dus la autorități și le-au spus: nu se mai poate așa", spune ea.

În toamna lui 2022, autoritățile au transformat temporar drumul care duce la ferma Sleepy Hollow într-o arteră cu sens unic. Nu a fost suficient pentru a-i descuraja pe turiști să renunțe la obiceiurile proaste. Anul trecut, localnicii au încercat o abordare diferită: finanțarea prin donații.

"Am experimentat o creștere fără precedent de turiști alimentată de influencerii Instagram și TikTok… care au distrus drumurile, au făcut accidente, au trebuit remorcați din șanțuri, au călcat în picioare grădini, și-au făcut nevoile pe proprietatea privată și i-au agresat verbal pe localnici", se arată în mesajul postat de unul dintre organizatori pe platforma de donații online GoFundMe.

ADVERTISING

Până acum, pagina a strâns peste 22.058 de dolari din 125 de donații. Banii vor fi folosiți în folosul comunității.

Cei mai mulți oameni din Pomfret subliniază că n-au nimic cu turiștii - vor doar ca lumea să-i trateze cu respect la ei acasă. Mai îngrijorătoare decât problemele proprietății private sunt preocupările pentru siguranța celor din Cloudland Road și pentru cea a turiștilor.

"Acesta nu este un drum conceput pentru a fi tranzitat de mai multe mașini", a spus șeriful din Windsor County, Ryan Palmer. Infrastructura locală a fost copleșită în 2021 și 2022, când s-au produs ambuteiaje pe drum, iar mașinile de pompieri și ambulanțele nu aveau loc să treacă, a menționat el.

Autoritățile au votat închiderea drumurilor care duc spre fermă pentru mașinile din afara localității în timpul sezonului de vârf (23 septembrie - 15 octombrie), stârnind furia celor care călătoreau în zonă pentru a surprinde imaginile perfecte ale toamnei.

"Este un hotel și un parc de distracții. Aduceți-vă toți prietenii și rulotele", a scris ironic pe Instagram un influencer cu 153.000 de urmăritori.

"Vă rugăm să veniți, dar fiți respectuoși"

Lucrurile stau cu totul altfel în Woodstock, un orășel învecinat, unde se termină Cloudland Road. Aici șiruri de vizitatori forfotesc prin buticurile drăguțe, cu vitrinele decorate cu ghivece cu crizanteme și dovleci. Se vede de la o poștă că acest loc înflorește de pe urma turismului, fiind mai pregătit să primească vizitatori.

Însă ceea ce este bun pentru Woodstock nu e neapărat potrivit pentru Pomfret. Într-o perioadă în care destinațiile copleșite de turiști, Veneția de pildă, impun taxe turiștilor, iar multe restaurante interzic accesul influencerilor și folosirea telefoanelor la masă, Pomfret este doar unul dintre locurile care încearcă să potolească turismul de masă și luptă cum poate împotriva "hashtagiștilor", dar asta implică un cost, notează BBC.

Șeriful Palmer spune că închiderea drumurilor din Pomfret nu înseamnă doar timp alocat de forțele de ordine pentru supraveghere, ci și un cost mai mare.

Locuitorii din Cloudland Road au plătit 10.000 de dolari pentru montarea indicatoarelor de închidere a drumurilor și organizarea de patrule. Mai rău, aceste măsuri au avut efectul nedorit de a atrage atenția asupra localității când vestea s-a rostogolit în presă.

Palmer speră că moda înghesuielii pentru o poză toamna va trece.

Deocamdată, localnicii au propus crearea unui sistem de rezervare cu bilete pentru accesul la ferma Sleepy Hollow, încercând să tempereze cumva goana turiștilor, dar din câte știe el ideea nu e luată în serios de autorități. În schimb, reacțiile localnicilor la închiderea drumurilor pentru non-rezidenți au fost pozitive, astfel că se vor lua măsuri similare și în această toamnă.

"Ne bucurăm să avem turiști aici, e o parte însemnată din economia Vermontului și vrem ca oamenii să se bucure de frumusețea naturii, să viziteze producătorii locali și magazinele și să se plimbe în zonă. Marea problemă este să aibă respect pentru casele oamenilor și proprietățile lor. Vă rugăm să veniți, dar fiți respectuoși", este mesajul șerifului.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇