Peste 5.000 de mese calde și ore de educație remedială au fost donate de World Vision România pentru copiii de la sate, unde unul din zece ia cel mult 2 mese pe zi

Pentru 5.000 de mese calde şi ore de educaţie remedială vor fi donate de Fundaţia World Vision România copiilor din mediul rural, înscrişi în proiectul Pâine şi Mâine. Donaţiile au fost făcute în campania „Porţia de Bunătate” lansată de fundaţie în decembrie 2020 şi derulată pe parcursul a şase săptămâni, în lunile decembrie și ianuarie, timp în care donatorii au fost încurajaţi să susţină educaţia copiilor din mediul rural. 

Copiii-masa-calda-la-scoala-World-Vision-Romania
Foto: World Vision România

Conform ultimului Raport de Bunăstare a copiilor mediul rural, 1 din 10 copii se duce seara flămând la culcare, ia maximum 2 mese pe zi ori nu are suficientă mâncare, iar 27% dintre ei nu sunt ajutați niciodată de altcineva când nu știu să facă temele pentru acasă.

Cercul vicios al sărăciei în care trăiesc, dar și lacunele pe care le acumulează în timp, contribuie semnificativ la fenomenul de părăsire timpurie a școlii.

ADVERTISING

Soluția World Vision pentru a-i ajuta pe copii să continue școala este programul Pâine și Mâine, prin care copiii din sate vulnerabile primesc o masă caldă la prânz și lecţii remediale, precum și ajutor în efectuarea temelor, printr-un program de tip Școală după școală. 

Pe lângă mesele calde și ajutorul specializat pe care îl primesc în efectuarea temelor, copiii participă la activități de educație non-formală și ateliere tematice 

În ultimul an, foarte mulți copii nu au avut acces la educație, iar întoarcerea la școală este însoțită de lipsurile acumulate în această perioadă.

În același timp, problemele financiare ale familiilor lor s-au acutizat, ceea ce înseamnă și mai puține resurse pentru asigurarea hranei. Pentru copii, dar și pentru familiile lor, acest sprijin înseamnă șansa la un viitor mai bun.

Masa caldă este ceea ce-i motivează să meargă în continuare la școală, iar cele două ore zilnice de educație remedială îi ajută să țină pasul și să poată spera că într-o zi vor putea ieși din acest cerc vicios al sărăciei. 

ADVERTISING

Susținerea tuturor oamenilor care au donat Porții de Bunătate contează enorm pentru viitorul copiilor. A fost un an dificil, cu multe provocări, în care mai ales copiii din rural au avut de suferit.

Imposibilitatea de a se conecta la orele online, mai exact lipsa totală a educaţiei, va avea efecte negative pe termen lung dacă nu intervenim. Acești copii au nevoie mai mult ca oricând de sprijinul nostru, pentru a putea continua școala și pentru a recupera materia pierdută.

Dacă înainte de pandemie educația în satele vulnerabile se făcea în condiții grele, iar gradul de analfabetism funcțional era la cote alarmante, situația din ultimul an pune în pericol și mai mult șansele copiilor la un viitor mai bun. Prin programul Pâine și Mâine, dar și prin celelalte programe ale Fundației, ne dorim să ajutăm acolo unde este cea mai mare nevoie de noi.

Le mulțumim atât donatorilor, cât și partenerilor noștri, fără ajutorul cărora nu am putea ajunge la copiii care au atât de multă nevoie de noi.

Mihaela Nabăr, director executiv World Vision România
ADVERTISING

Programul poate fi susținut donând 2 euro printr-un SMS cu textul PAINE la 8844

Donațiile strânse în campania Porția de Bunătate, atât prin SMS, cât și online sau prin cadrul platformei de livrare Bolt Food vor fi transformate în perioada următoare în mese calde la prânz și ore de educație remedială pentru cei 1250 de copii din programul educațional Pâine și Mâine. 

Programul vizează reducerea ratei de abandon școlar în rândul copiilor din mediul rural și creșterea participării școlare în satele vulnerabile. Copiii au nevoie, în primul rând, de o alimentație corespunzătoare, pentru a putea avea energie și pentru a se putea concentra în procesul de învățare.

De la an la an, copiii susținuți de World Vision prin programul Pâine și Mâine obțin rezultate din ce în ce mai bune la învățătură. Chiar şi în pandemie, eficienţa acestui tip de programe a fost dovedită: în anul şcolar trecut, peste 88% dintre elevi din programele World Vision și-au îmbunătățit sau și-au menținut rezultatele școlare la același nivel. 

Despre World Vision România

World Vision România este o organizaţie neguvernamentală, care desfaşoară programe de intervenţie umanitară de urgenţă, dezvoltare şi advocacy, punând în centrul activității sale bunăstarea copilului.

Organizaţia se concentrează asupra muncii cu copiii, familiile şi comunităţile, în scopul depăşirii sărăciei şi nedreptăţii. Inspirată de valorile creştine, fundaţia lucrează cu persoanele cele mai vulnerabile din lume, indiferent de religie, rasă, etnie sau gen. 

World Vision România face parte din parteneriatul World Vision International prezent în aproape 100 de ţări din întreaga lume. În 30 de ani de prezenţă în România, am ajutat peste 500.000 de copii şi adulţi, în aproape 500 de comunităţi din 18 judeţe. 

World Vision România crede în dreptul la şanse egale pentru copiii de la sate şi de la oraş şi de aceea în comunităţile rurale unde este prezentă desfăşoară programe de dezvoltare comunitară pe termen lung cu focus pe educaţie şi reducera abandonului şcolar, sănătate şi protecţia copilului, agricultură şi dezvoltare rurală, angajament civic şi creştin.

Copiilor li se facilitează astfel accesul la condiţii de viaţă mai bune prin dezvoltarea durabilă a comunităţii în care trăiesc. Prin proiectele noastre, ne concentrăm pe transformarea comunităţilor şi membrilor acestora pentru a realiza o viaţa implinită pentru fiecare copil. 


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇