Florin Cîțu, noul președinte al PNL: Vă mulțumesc că m-ați ales, nu mă suprinde! Mesajul transmis USR PLUS

Florin Cîțu, noul președinte al PNL: Vă mulțumesc că m-ați ales, nu mă suprinde! Mesajul transmis USR PLUS

La capătul unei campanii interne agresive și după un congres cu huiduieli și tensiuni, Florin Cîțu a devenit noul președinte al PNL. El a câștigat 2.878 de voturi, adică 60,2 % din numărul voturilor valabile (4.848 de voturi valabile au fost introduse în urnă). Florin Cîțu are cu circa 1.000 de voturi mai mult decât contracanditatul său, Ludovic Orban.

Imediat după anunțarea rezultatului, Florin Cîțu a declarat:

”Dragi colegi, am spus de mai multe ori, acest vot mă onorează şi mă responsabilizează. În acelaşi timp, trebuie să fiu sincer şi să vă spun că nu mă surprinde alegerea dummneavoastră, pentru că am spus din primul moment că echipa câştigătoare e singura soluţie pentru PNL.

În acelaşi timp, vă promit că voi fi preşedintele liberalilor, indiferent pentru cine aţi votat astăzi. De astăzi suntem un partid unit şi vom folosi toate resursele împotriva adversarului nostru politic, PSD.

ADVERTISING

Această nu a fost doar o campanie, a fost o mişcare care începe cu PNL şi care va schimba România în bine. Vă mulţumesc tuturor şi împreună construim România liberală. Mulţumesc”.

După care el şi-a invitat pe scenă echipa.

”Mai este o zi mâine, dar sunt încrezător. Aceasta e noua echipă a PNL. Aşa începe mişcarea liberală în România. Acum, bineînţeles, la treabă. Mai avem şi mâine o zi. Vă mulţumim tuturor”.

Ne dorim refacerea coaliției, dar USR PLUS trebuie să decidă: alături de noi sau alături de PSD și AUR!

Ulterior, invitat la Digi 24, imediat după congres, Florin Cîțu a declarat:

„Va fi un PNL diferit, modern. Va fi o forță motrice care va schimba România în bine. Ați văzut echipa mea, care a respectat pe fiecare membru PNL și o alta, care ați văzut și dumneavoastră cum s-a comportat. Așa va fi. Cu noi începem schimbarea”, a spus Cîțu.

Cu privire la guvernare, Cîțu a spus că vrea să colaboreze cu USR PLUS. Dar că nu-i va ruga să se întoarcă la guvernare.

ADVERTISING

„În acest moment ne gândim să refacem coaliția. Atât timp cât nu sunt alături de AUR și lucrează underground cu voturile PSD, pe sub masă. Atât cât timp va exista acea moțiune, va fi dificil. (...)

Moțiunea PSD nu are cum să treacă fără voturile USR. Trebuie să decidă dacă vor la guvernare sau vor alături de PSD și AUR (...) Acolo (la USR PLUS - n.red.) e un congres în derulare. Nu știu dacă se va putea discuta cu cei doi copreședinți. Cred că e bine să așteptăm rezultatul congresului.

Eu cred că opinia pe care au exprimat-o azi – adică «În niciun caz nu mergem cu Cîțu » – e poziția unor tabere, acolo”, a mai spus noul președinte al PNL.

Întrebat de moderator dacă îl va suna pe viitorul președinte al USR PLUS, premierul a răspuns:

„Bineînțeles, pot să-l sun să-l felicit!”.

Premierul a mai spus:

„Dacă nu merge cu USR PLUS (negocierea - n.red.), vom merge în Parlament cu miniștrii pe care îi schimbăm. Vor fi de la UDMR, PNL și poate chiar din afara sferei politice”.

ADVERTISING

Nu în ultimul rând, întrebat de ce, dintre toți miniștrii USR PLUS, doar pe Cristian Ghinea l-a invitat la ceremonia la care va participa președinta Comisiei Europene, Ursula vor der Leyen, Cîțu a spus:

„Am lucrat cu el zi de zi, 8 luni de zile. Am lucrat chiar personal. Și m-am gândit că așa e normal, să fie acolo. Nu e doar el demn de laudă. Și membrii Guvernului sunt. Actualii membri ai Guvernului (adică liberalii, nu membrii USR PLUS - n.red.)”.

Cîțu: Am nemulțumiri cu privire la unii miniștri. Dar las apele să se liniștească!

Premierul Florin Cîțu a spus că prioriățile sale țin de rezolvarea problemelor prețurilor la energie, dar și de gestionarea pandemiei. De asemenea, își dorește să mențină școlile deschise.

Cîțu a mai spus că vrea mai întâi să verifice situația voturilor din Camera Deputaților înainte să ia o decizie cu privire la interimarul care îi va lua locul lui Ludovic Orban, în funcția de președinte.

Întrebat dacă e nemulțumit chiar și de activitatea unor miniștri PNL, Cîțu a spus că da.

Mai sunt (nemulțumiri). Nu ministrul Muncii. Nu știu despre ce vorbiți! Eu când am nemulțumiri mi le exprim. Dar oricum deocamdată nu voi face schimbări. Apele trebuie să se liniștească!”, a mai spus Cîțu.

Cu privire la țelul politic pentru alegerile din 2024, premierul țintește sus:

„Obiectivul e câștigarea tuturor alegerilor din 2024! Tot! Să fim cel mai mare partid parlamentar din România!”, a mai spus Cîțu.

Orban: Îl felicit! Luni îmi prezint demisia

„Îl felicit pe Florin Cîțu pentru alegerea ca președinte al PNL. De-a lungul carierei mele am acționat constant pentru a pune în practică politicile liberale. Voi rămâne constant în apărarea democrației, a valorilor liberale și voi continua să acționez, așa cum am facut-o și până acum, alături de colegii mei”, a spus și Ludovic Orban.

Ludovic Orban a mai anunțat că își va da demisia din funcția de președinte al Camerei Deputaților și că din acest moment, ăntre el și președintele Klaus Iohannis nu va mai exista niciun parteneriat.

Astăzi, evenimentele au fost neașteptate la Congresul PNL, unde Cîțu a fost puternic huiduit și a avut un discurs cu voce gâtuită. Orban a ținut un discurs puternic, într-o atmosferă foarte favorabilă. El și-a încheiat discursul spunând că indiferent de rezultat, este evident că el a câștigat astăzi.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇