Ciucu, o nouă ieșire după tragedia de la Lacul Morii: Cine are interesul să țină un număr mare de câini în adăposturi? Va fi interzisă hrănirea animalelor fără stăpân

Ciucu, o nouă ieșire după tragedia de la Lacul Morii: Cine are interesul să țină un număr mare de câini în adăposturi? Va fi interzisă hrănirea animalelor fără stăpân

Primarul Sectorului 6 Ciprian Ciucu a susţinut, miercuri, o conferinţă de presă în care a prezentat date istorice despre activitatea ASPA, autoritatea menită să aibă de-a face cu câinii maidanezi din Bucureşti.

Edilul acuză ASPA că nu şi-a îndeplinit obiectivele şi obligaţiile legale, pentru că nu a făcut măcar un recensământ cu privire la câinii maidanezi.

În plus, Ciucu a acuzat că a fost redusă şi subfinanţată activitatea de capturare de câini, în timp ce bugetul ASPA (10 milioane lei în 2021 şi 17 milioane de lei în 2022) a fost folosit în special pentru târguri de animale care să încurajeze adopţia.

ADVERTISING

„Acţiunea s-a mutat de pe partea de capturare pe partea de cazare, hrană, sterilizare şi s-a înhibat capturarea”, spune edilul.

În plus, Ciucu a acuzat condiţiile groaznice din adăposturile ASPA din cauza supraaglomerării cu câini.

El a vorbit şi despre o reducere drastică a numărului de angajaţi ai instituţiei.

„Întrebarea este cine are interesul ca ASPA să ţină un număr mare de câini în adăposturi? Cine face bani din această afacere?”, adaugă Ciprian Ciucu.

Iată şi alte declaraţii ale edilului:

  • De abia din 2013 a crescut capacitatea ASPA care funcţiona cu 90 de angajaţi dedicaţi prinderii animalelor de pe spaţiul public.
  • Aproximativ 54.000 de câini prinşi până în 2017, din care 30.000 au fost eutanasiaţi, iar 24.000 adoptaţi.
  • Apoi, a survenit o schimbare fundamentală de abordare la nivelul ASPA începând cu anii 2017-2018 când a fost redus efectivele de angajaţi la 15, azi mai fiind 13 angajaţi la ASPA.
  • A fost oprită eutanasierea, ceea ce a pus o presiune extraordinară pe bugetul ASPA, vorbim de perioada 2017-2018.
  • În 2019 au fost prinşi 2.500 de câini, în 2021 undeva la 3.200 de câini, în 2022 undeva la 1.500 de câini, foarte puţini.
  • Activitatea de capturare a fost mult destructurată, fiind înlăturat efectiv cel care se ocupa de capturarea câinilor de pe stradă, domnul Claudiu Ancuța, coordonatorul echipelor de prinzători, s-a încercat mai întâi o detașare la ALPAB, apoi a fost demis printr-o comisie de disciplină. Întrebarea este de ce a fost acest domn înlăturat care coordona efectiv echipele de prinzători
ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Va fi interzisă hrănirea animalelor fără stăpân

Pe de altă parte, Ciprian Ciucu susține că înainte de tragedie în zonă a fost fotografiată o haită cu 10 câini, iar informația a fost trimisă la ASPA: „Avem fotografii cu o haită, le vom pune la dispoziția procuraturii pentru a vedea dacă sunt aceiași câini.... ASPA a fost sesizată exact în acel loc pentru o haită de 10 câini”.

Primarul mai spune că ASPA a refuzat să facă o analiză a incidentului: „În loc să analizeze tot, așa cum am făcut noi, a ieșit repede ca să arate cu degetul către Poliția Locală”.

Primarul anunță o serie de măsuri.

Astfel, în Sectorul 6 ar putea crește impozitele pentru terenurile neîngrădite și va fi interzisă hrănirea animalelor fără stăpân în zonele publice.

ADVERTISING

De asemenea, Primăria își propune să sterilizeze toți câinii cu stăpân din sector și să monitorizeze adăposturile ilegale și „zonele cu risc de abandon”.

Tragedia de la Lacul Morii

O femeie de 44 de ani care alerga în zona Lacului Morii din București (Sectorul 6) a fost omorâtă de câini, sâmbătă dimineața. Este vorba de Ana Oroș Daraban, o femeie care a mai fost atacată în aceeași zonă tot de câini şi în aprilie 2022, când a ajuns la spital cu răni grave.

Iar acest caz a stârnit un adevărat război între autorităţi. Prima reacție a primarului Sectorului 6 Ciprian Ciucu a venit duminică dimineaţă. El a spus că a reacționat așa de târziu deoarece a așteptat să vadă ce zice primarul general, Nicușor Dan.

Duminică seara, a venit și prima reacție a primarului general al Capitalei, Nicușor Dan. Într-o scurtă postare pe Facebook el a spus că îi pare rău de modul tragic în care a murit Ana Oroș și își exprimă condoleanțe, după care a afirmat că refuză să intre în jocul incriminărilor și va reveni (nu spune când) cu un raport al Corpului de Control care va indica vinovații.

Între timp, s-a început capturarea maidanezilor din locul tragediei. De sâmbătă, Autoritatea pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA) a capturat 26 de câini.

Marți, Primăria Sectorului 6 anunţă că Poliţia Locală a fost dimineaţă la locul tragediei şi a văzut pe câmp că încă erau maidanezi.

În plus, aceeaşi sursă spune că doar în 2023 a făcut 83 de sesizări la ASPA pentru ridicarea câinilor identificaţi, iar prinzătorii au sosit doar la 7 dintre ele.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇