O femeie care alerga în zona Lacul Morii, omorâtă de câini. Fusese atacată și anul trecut, în aceeași zonă. Ce spun autoritățile

O femeie care alerga în zona Lacul Morii, omorâtă de câini. Fusese atacată și anul trecut, în aceeași zonă. Ce spun autoritățile

O femeie de 44 de ani care alerga în zona Lacului Morii din București (sectorul 6) ar fi fost omorâtă de câini. Ar fi vorba despre Ana Oroș Daraban, o femeie care a mai fost atacată în aceeași zonă de câini în aprilie 2022, când a ajuns la spital cu răni grave.

Tragedia s-a întâmplat sâmbătă dimineață. Un tânăr care trecea prin zonă i-a alertat pe locuitori asupra cadavrului femeii, iar aceștia au sunat la 112, informează Antena 3.

Polițiștii ajunși la fața locului au constatat decesul femeii.

„Astăzi, 21 ianuarie 2023, polițiștii Direcției Generale de Poliție a Municipiului București - Secția 20 Poliție au fost sesizați, prin 112, cu privire la faptul că o persoană care alerga în zona unui lac, din Sectorul 6, ar fi fost mușcată de câini. La fața locului s-au deplasat polițiștii care au identificat victima, iar un echipaj medical a constatat decesul. (...) Cercetările au fost preluate de Parchetul de pe lângă Tribunalul București și Serviciul Omoruri", se arată într-un comunicat al Poliţiei Capitalei.

Lacul-Morii-femeie-omorata-caini-ASPA
Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Vecinii din zonă care au ajuns primii lângă corpul femeii spun că prezenta răni la mâini, picioare, față și acuză o situație care durează de ani de zile. Ei spun că autoritățile au fost chemate de mai multe ori, dar au spus că suprafața este prea mare și nu au ce să facă.

Lacul-Morii-femeie-omorata-caini-politisti
Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Localnicii spun că în zonă sunt mulți câini, care umblă în haite de câte 20 și atacă oamenii. Ei susțin și că femeia care a murit ar mai fi fost atacată de câini anul trecut și ar fi ajuns cu răni grave la spital.

ADVERTISING

La locul tragediei au ajuns și cei de la Institutul de Medicină Legală, care au ridicat corpul neînsuflețit al femeii, cât și reprezentanți ai ASPA (Autoritatea pentru Supravegherea și Protecția Animalelor).

Mai multe echipaje ale ASPA încearcă să captureze câinii care au atacat femeia. Au fost identificați opt câini adulți, dar și pui, care au fost deja prinși. Câinii adulți sunt mai greu de capturat, echipajele ASPA folosind puști cu tranchilizant.

Purtătoarea de cuvânt a ASPA, Cătălina Trănescu, spune că terenul din zona Lacul Morii este atât de extins încât abia se vede digul unde femeia a alergat. Ea a adăugat că femeia nu a ales varianta digului de a se întoarce spre locuinţe, ci a ales să vină pe câmp, iar atacul a avut loc chiar în mijlocul câmpului.

Ce spune primăria Sectorului 6

Primăria Sectorului 6 a dat mai multe detalii într-un comunicat:

ADVERTISING

"Femeia a fost găsită de polițiști pe câmp, la 270 de metri distanță de cea mai apropiată locuință și la 300 de metri distanță de cel mai apropiat punct de digul Lacul Morii- zona neamenajată, aflată la granița cu Comuna Chiajna. 

Terenul a aparțiut CAP, iar împroprietăririle au fost făcute de autoritățile din Chiajna. În prezent, se află în posesia a trei persoane.

Primăriile de sector nu au atribuții pe partea de ecarisaj, singura instituție abilitată să monitorizeze și să strângă câinii maidanezi de pe raza administrativ-teritorială a Bucureștiului este Autoritatea pentru Supravegherea și Protecția Animalelor (ASPA), aflată în subordinea Primăriei Generale”.

În comunicat se mai spune că Poliția Locală Sector 6 nu a primit sesizări privind existența câinilor fără stăpân în zona unde s-a petrecut tragedia, însă aproape zilnic, polițiștii locali solicită intervenția celor de la ASPA pentru a captura câinii fără stăpân, în special în zone aflate la granița cu comunele limitrofe. 

ADVERTISING

Ce spune ASPA

Purtătoarea de cuvânt a Autorităţii pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA) Cătălina Trănescu a declarat că ASPA a ridicat peste 120 de câini din luna aprilie a anului 2022 (când victima făcuse sesizare după ce fusese atacată în aceeaşi zonă) şi până în prezent. Ea spune însă că nu capturarea rezolvă problema, ci trebuie luate măsuri de către poliția locală și națională, pentru a preveni astfel de tragedii.

„Această zonă, zona Lacul Morii, este una cunoscută de noi ca fiind o zonă cu câini fără stăpân, ştim foarte bine anul trecut în aprilie a avut loc un incident, de asemenea, se pare că este vorba de aceeaşi femeie care a fost muşcată atunci de câini.

De la momentul respectiv şi până în prezent ASPA a derulat zeci de acţiuni în această zonă, pe toate străzile adiacente acestui câmp. Am ridicat de pe aceste străzi peste 120 de câini până în prezent, din aprilie anul trecut, de la incidentul de atunci până acum.

Am făcut sesizări către alte autorităţi deoarece această problemă a câinilor fără stăpân nu e doar problema ASPA. Am spus-o şi o repetăm – capturarea nu rezolvă cauza, ci efectul.

Luăm câinii găsiţi pe străzi la acel moment, însă dacă nu acţionăm printr-un efort comun alături de alte instituţii să luăm măsuri pentru a prevenit astfel de incidente, din păcate, ne vom confrunta cu astfel de incidente în continuare”, a spus Cătălina Trănescu.

Ea a mai explicat că ASPA este responsabilă de gestionarea câinilor fără stăpân de pe domeniul public al municipiului Bucureşti, dar polițiile locale și poliția națională ar trebui să verifice proprietarii de câini, proprietarii de animale, dacă aceşti câini sunt microcipaţi, sterilizaţi, conform legii, dacă sunt ţinuţi pe proprietăţi private îngrădite corespunzător în aşa fel încât ei să nu aibă acces să iasă pe domeniul public.

Cătălina Trănescu a explicat că sunt foarte multe proprietăţi private în Bucureşti, de regulă, la periferie, care nu sunt îngrădite corespunzător, iar câinii intră şi ies pe domeniul public cum vor ei. Nefiind sterilizaţi, ei se înmulţesc, se retrag în astfel de zone şi formează grupuri, ies după hrană şi pot avea comportamente agresive.

O femeie de 43 de ani, mușcată anul trecut în aprilie, în aceeași zonă

În 2022, în aprilie, Poliția Capitalei a informat că o femeie de 43 de ani, care se afla pe câmpul de lângă digul Lacul Morii, a fost atacată de mai mulți câini. Polițiștii, un echipaj de prim ajutor și cei de la ASPA au ajuns și atunci la locul agresiunii.

Femeia a fost atunci transportată la spital, având mai multe răni cauzate de mușcături.

La acel moment, reprezentanții ASPA au spus că echipele care au mers în zona unde a fost atacată femeia au găsit 8 câini, dintre care unul a fost tranchilizat, iar restul au fugit pe proprietăți private. Iar pe proprietăți private, echipajele ASPA nu pot interveni.

Nu există până acum o confirmare oficială că ar fi vorba de aceeași femeie.

Însă mesajele de condoleanțe de pe Facebook confirmă că femeia care a murit astăzi este Ana Oroș Daraban, cea care a fost mușcată și în aprilie 2022 de câini.

O veste tragica, din pacate Ana Oros Daraban nu a mai reușit sa castige in fata destinul😪😪Prea crud destinul acestui om!Dumnezeu Sa te ierte

Publicată de Daniel Horhogea pe Sâmbătă, 21 ianuarie 2023

Pe 20 Aprilie 2022, Ana a fost atacată în aceeași zonă de peste 10 câini și a ajuns la spital cu răni la mâini, picioare și la cap. Ea a povestit atunci pentru Fanatik ce s-a întâmplat: „Eu cunoșteam câinii, dar erau două haite. Pe una o puteam struni, pe cealaltă, la fel, dar erau amândouă și nu am putut. Mă bucur că au fost acei oameni, acel biciclist, să mă salveze”.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇