Cazul femeii omorâte de câini: Prima reacție a primarului Ciucu. Explică de ce a ieșit așa de târziu

Cazul femeii omorâte de câini: Prima reacție a primarului Ciucu. Explică de ce a ieșit așa de târziu

Primarul Sectorului 6 Ciprian Ciucu a avut duminică dimineaţă prima reacţie în cazul femeii ucise de câini sâmbătă la Lacul Morii, zonă aflată în Sectorul 6. El a spus că a reacționat așa de târziu deoarece a așteptat să vadă ce zice primarul general, Nicușor Dan, dar spune că între timp, a fost declanșată o anchetă internă la Poliţia Locală Sector 6. După care, Ciucu critică dur Autoritatea pentru Supravegherea și Protecția Animalelor (ASPA) și pe primarul general.

Ciprian Ciucu mai spune că a cunoscut-o pe Ana Oroș Daraban, femeia ucisă sâmbătă de câini, chiar pe Lacul Morii și au participat împreună la mai multe acțiuni. „Vestea cumplită m-a dat peste cap, efectiv… nu am cuvinte”, spune primarul Sectorului 6 într-o postare pe Facebook.

ADVERTISING

După care spune că a lăsat să treacă atâta timp de la tragedie până să aibă o primă reacție deoarece a așteptat să vadă poziția primarului general, Nicușor Dan, pe care îl consideră ca fiind singurul care are instrumentele instituționale să rezolve problema câinilor.

”Recunosc, aveam această aşteptare. În septembrie 2013, atunci când Ionuţ Anghel şi-a găsit sfârşitul în aceleaşi condiţii înfiorătoare, Primarul General de atunci, Sorin Oprescu şi-a asumat, cum era normal, serviciul de ecarisaj, ASPA, etc. Primarul de Sector nu apare în nicio discuție publică. De aici aşteptarea mea. Nu mai am aşteptări de la PMB. Lipsa de leadership, neasumarea, aruncarea responsabilităților în curtea altora, sunt deja de notorietate”, spune Ciucu în postare.

ADVERTISING

Primarul Sectorului 6 critică și politicile ASPA și spune că ASPA ar trebui să prindă câinii de pe străzi, nu să facă campanii de conștientizare. De asemenea, Ciucu susține că din cauza politicii greșite a ASPA au reapărut câinii pe străzi.

”Adevărul este următorul. Politica ASPA este total greşită şi a dus la reapariţia câinilor pe străzi. În loc sa adune câinii de pe străzi, ASPA face campanii de "constientizare". Nu se mai eutanasiază de ani buni ceea ce face ca adăposturile să fie arhipline, condiţiile în care sunt ţinute animalele sunt proaste. Şi de aceea, resursele lor nu se duc la capturare ci pe condiţii de cazare şi campanii de "conștientizare" pe bani mulţi. Un fel de PR pe bani publici. Până la o analiză mai detaliată, se vede clar din bugetul lor că investesc în adaposturi şi alte servicii şi nu în capturare! De exemplu, au un singur colaborator care are abilitatea de a tranchiliza animalele. Despre ce vorbim? Despre incompenţă şi iresponsabilitate. Bucureştiul este enorm, resursele lor pentru capturare sunt inexistente!”, spune Ciprian Ciucu.

ADVERTISING

El mai susţine că problemele au apărut după ce ASPA şi-a modificat abordarea şi a distrus echipele şi capacităţile care în trecut au dat rezultate.

”Restul sunt adrese cu care îşi acoperă incompetenţa. Sunt singura instituţie înfiinţată pentru acest scop şi doar cu acest scop. Schimbul kafkian de adrese cu poliţiile locale, pentru ca poliția să amendeze proprietarii de câini necipaţi nu rezolvă problema. Asta poate face şi poliția animalelor şi poliția locală a municipiului Bucureşti. Problemele mari şi complexe se rezolvă prin acţiuni masive şi complexe! Cum, mai exact? PRIN PLANIFICAREA DE ACŢIUNI DE PRINDERE DE AMPLOARE, coordonate de un comandament”, consideră Ciprian Ciucu.

Chiar dacă dă vina pe ASPA, Ciucu spune că nu fuge de răspundere și a demarat o anchetă internă la Poliția Locală Sector 6. În același timp, cere o comisie care să evalueze activittaea ASPA.

”Noi am demarat deja propria anchetă internă la Poliţia Locală! Nu fuge nimeni de răspundere! Eu nu fug de răspundere, niciodată nu voi fugi de răspundere!! În paralel solicit Consiliului General să facă o comisie care să evalueze activitatea ASPA! Lucrurile nu vor rămâne așa, eu voi reveni pe acest subiect în cateva zile cu o dare de seamă”, conchide Ciucu.

O femeie de 44 de ani care alerga în zona Lacului Morii din București (sectorul 6) a fost omorâtă de câini, sâmbătă dimineața. Este vorba de Ana Oroș Daraban, o femeie care a mai fost atacată în aceeași zonă de câini în aprilie 2022, când a ajuns la spital cu răni grave.

Vecinii din zonă care au ajuns primii lângă corpul femeii spun că prezenta răni la mâini, picioare, față și acuză o situație care durează de ani de zile. Ei spun că autoritățile au fost chemate de mai multe ori, dar au spus că suprafața este prea mare și nu au ce să facă. Localnicii spun că în zonă sunt mulți câini, care umblă în haite de câte 20 și atacă oamenii.

Imediat după ce tragedia a devenit publică, ASPA și Poliția Locală Sector 6 au început să își paseze vina, în timp ce primarul general nu a avut nicio reacție până în acest moment. ASPA este în subordinea Primăriei Generale.

În schimb, asociații civice cer demisii și planuri pe termen lung, în timp ce oamenii cer PMB, ASPA să iasă și să își asume tragedia și un control strict al deținătorilor de câini.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇