Zeci de oameni sunt mușcați de câini, zilnic, în Capitală. Peste 3.500 de persoane au ajuns anul trecut la spital

Zeci de oameni sunt mușcați de câini, zilnic, în Capitală. Peste 3.500 de persoane au ajuns anul trecut la spital

În fiecare zi, între 10 şi 15 oameni muşcaţi de câini ajung la Centrul antirabic de la Institutul „Matei Balş”, în Bucureşti.

Anul trecut, peste 3.500 de oameni muşcaţi de câini s-au prezentat la centru, dintre care 1.000 fuseseră atacaţi de maidanezi, potrivit TVR.

Cele mai multe persoane se prezintă la spital cu răni uşoare, de obicei cauzate de animale cu stăpân, dar nevaccinate şi nici deparazitate.

Sunt însă și multe cazuri grave. De exemplu, o femeie de peste 80 de ani dintr-un sat a ajuns la spital fără muşchi pe un picior.

ADVERTISING

”Câinele vecinului a scăpat, a atacat femeia. A fost doborâtă. Era sfâşiat cam tot ce înseamnă gamba stângă. S-a făcut chirurgie reparatorie. Am avut şi copii cu plăgi destul de profunde, vizual dramatice.

Avem constant, pe săptămână, câteva cazuri de copii muşcaţi de faţă rău. Dar de obicei sunt animale de companie”, a declarat dr. Gabriel Nistor, medic infecționist, Institutul Matei Balș București.

Cei care sunt muşcaţi sau zgâriaţi de animale sunt sfătuiți să spele bine rana cu apă şi săpun şi să meargă cât mai repede la cel mai apropiat centru antirabic.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Cei mai mulţi primesc şi vaccinul antitetanos şi li se recomandă şi un antibiotic, pentru a elimina riscul ca rana să se infecteze.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇