Ana Oros a fost atacată de câini de luptă? În ultimii 20 de ani, niciun câine agresiv nu a fost înregistrat oficial în România

Ana Oros a fost atacată de câini de luptă? În ultimii 20 de ani, niciun câine agresiv nu a fost înregistrat oficial în România
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Investigaţia în cazul femeii ucise în zona Lacul Morii din Capitală a ajuns în punctul în care au apărut indicii cum că cei care au atacat-o pe Ana Oros sunt, de fapt, câini agresivi, din categoria celor care sunt antrenați să lupte şi chiar să omoare.

Ce este un câine agresiv

Potrivit legii, un câine agresiv este cel care, fără să fie provocat, mușcă sau atacă persoane ori animale domestice. Iar cea care decide dacă un câine se încadrează în această definiţie este Asociația Chinologică din România. 

Este însă foarte ciudat că, în ultimii 20 de ani, asociaţia nu a fost autorizat nici măcar un câine agresiv în România.

Sau cel puţin asta a transmis asociaţia la solicitarea Digi24.ro: “În cei peste 20 de ani de aplicare a actului normativ (...), NU a fost solicitată și prin urmare NU a fost eliberată de către A.Ch.R. NICIO adeverință de câine agresiv în România…”. 

ADVERTISING

Ce este un câine periculos

În evidențele asociației au fost emise începând cu anul 2002 nu mai puțin de 3.017 de adeverințe pentru câini încadrați în categoria periculoși pentru zona București.

“Cu precizarea că în această cifră se regăsesc toate înregistrările de câini periculoși efectuate începând cu anul 2002, întrucât NU exista obligația înregistrării la A.Ch.R. a decesului câinilor periculoși anterior înregistraţi, ci doar la unitățile de poliție”, adaugă Asociația Chinologică pentru sursa citată. 

Tot legea stabilește și ce se înțelege prin câini periculoși:

  • categoria I: câinii de luptă și de atac, asimilați prin caracterele morfologice cu câini de tipul Pit Bull, Boerbull, Bandog si metișii lor;
  • categoria a II-a: câinii din rasele American Staffordshire Terrier, Tosa, Rottweiller, Dog Argentinian, Mastino Napolitano, Fila Brazileiro, Mastiff, Ciobanesc Caucazian, Cane Corso și metișii lor
ADVERTISING

În 2018, Poliţia spunea că în toată ţara erau înregistrați peste 1.000 de câini periculoși, mai exact 107 de luptă și de atac, respectiv 948 din categoria a doua. 

Purtătorul de cuvânt al Asociației Chinologice din România, Lucian Băgia, spune că sunt foarte multe cazuri în care persoane din România dețin în proprietate, fără să știe, câini care, dacă ar fi evaluați, s-ar încadra în categoria câinilor periculoși, ba chiar agresivi, aşa că nici nu îi înregistrează ca atare. 

Pare atacul unor câini de luptă. Un maidanez nu stă și te mănâncă

Marius Chirca, președintele unui ONG, Kola Kariola, care se ocupă cu salvarea și îngrijirea animalelor fără adapost, este convins că Ana Oros a fost atacată de câini antrenați să lupte şi spune că este aproape imposibil ca femeia să fi fost omorâtă de simpli maidanezi.

“O haită de câini maidanezi nu face asta. Un maidanez mușcă și fuge. Maidanezul nu stă lângă tine la pământ și te mănâncă. Știu cum atacă un câine antrenat și pot să fac diferența față de atacul unui câine maidanez. Pentru că și eu am fost mușcat.

ADVERTISING

Aveam 20 de ani. (Luptele de câini - n.red.) se întâmplau lângă Ciuperca - 1 mai, erau niște standuri en-gros ale unor arabi. Cu interlopi din București, nume sonore. Participam pentru a salva animalele, trebuia s-o fac pe muțește, ca să nu suport repercursiunile. Luam câinii, îi duceam la un cabinet veterinar pe Baba Novac, există și azi acel cabinet. Îi reparam, ce mai puteam repara și încercam prin intermediul prietenilor să le găsesc adopție. Da, am văzut. Știu cum atacă un câine antrenat și pot să fac diferența față de atacul unui câine maidanez”, a povestit Marius Chirca tot la Digi24.

În zonă erau şi câini de stână

De aceeaşi părere este şi Tudor Ionescu, fost consilier general şi expert în politici pentru protecția animalelor.

Acesta spune că mulți cetățeni care locuiesc în zona Lacul Morii i-au confirmat, unii și-au asumat și public, că nu câinii maidanezi au atacat-o pe Ana Oros.

„Îndrăznesc eu să adaug că nu doar câinii maidanezi au atacat-o pe Ana Oros, ci și câini antrenați pentru luptă și acesta este un element foarte important pentru că diferența de abordare din tipologia canină între un câine maidanez și un câine care este pregătit ca să atace și să intre în confruntări și a duce confruntări violente până la capăt cu alte animale sau cu oameni este radical diferită.

Dacă un câine fără stăpân se va speria dacă ești un pic mai impunător sau faci niște mișcări... El nu prea atacă, eventual vine din spate și te ciupește, dar și asta este foarte grav. Și plecăm de la premisa că niciun câine nu are ce să caute nesupravegheat.

Un câine pregătit pentru luptă se va lupta cu tine până la sfârșit, știe cum să facă asta, știe de unde să muște ca să facă rău, știe cum să muște, știe să adâncească mușcătura, știe să sfârtece, aplică presiune și toate aceste elemente duc, de cele mai multe ori, la pierderea unei confruntări între un câine și un om, nu mai vorbesc dacă sunt mai mulți câini.

Și dacă adăugăm faptul că în proximitatea locului unde Ana Oros a fost ucisă am văzut în depărtare o turmă de oi care implică prezența unor câini de stână, care sunt o specie aparte... nu vreți să vă întâlniți nici măcar dacă sunteți echipați cu elemente de apărare. Acești câini nu au sub nicio formă regulile unui câine de curte, câine de stradă... acești câini distrug, ucid. Este modul cum ei au fost genetic dezvoltați.

Dacă adăugăm toate aceste elemente, vedem că problema este mult mai complexă”, a mai spus Tudor Ionescu, pentru Mediafax.

De ce nu a testat Poliţia şi câinii din curţile oamenilor?

Fostul consilier se întreabă de ce în primele ore de când s-a aflat de tragedie Poliţia Naţională nu a dispus o recoltare de probe gastrice din stomac de la toți câinii din curțile caselor care erau în acea zonă, astfel încât să se poată vedea dacă există sau nu ADN uman în conținutul gastric al acelor câini.



În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇