Cioloș condamnă crimele de război de la Bucea și îi cere lui Ciucă să declare zi de doliu național. Ce spune premierul

Cioloș condamnă crimele de război de la Bucea și îi cere lui Ciucă să declare zi de doliu național. Ce spune premierul

Europarlamentarul Dacian Cioloș, fost lider al USR, a condamnat crimele de război de la Bucea, precizând că acestea „lasă lumea fără cuvinte”. În context, i-a cerut premierului Nicolae Ciucă să declare zi de doliu național. La rândul său, șeful executivului de la București a denunțat atrocitățile din jurul Kievului, dar nu a precizat încă dacă țara noastră va marca cumva această tragedie.

„Atrocitățile comise la Bucha lasă lumea fără cuvinte. Un moment de liniște și doliu e un minim de umanitate. În semn de solidaritate cu ucrainenii și pentru a arăta că regimul criminal de la Kremlin a trecut linia roșie a umanității, premierul ar trebui să declare imediat o zi de doliu național. Le cer liderilor partidelor de la guvernare să nu aștepte. Masacrul din localitățile din jurul Kievului trebuie condamnat urgent, iar apoi sunt necesare decizii pentru izolarea totală a Rusiei și a lui Putin”, a scris pe Facebook Dacian Cioloș.

ADVERTISING

La rândul său, premierul Nicolae Ciucă a declarat că agresiunile şi crimele comise în Ucraina de către armata rusă trebuie judecate şi pedepsite de justiţia internaţională.

„Crimele îngrozitoare comise în Ucraina de soldaţii ruşi trebuie judecate şi pedepsite de justiţia internaţională. Copiii, femeile, civilii abuzaţi şi ucişi cu sânge rece aşteaptă să li se facă dreptate”, a afirmat Nicolae Ciucă, potrivit unei postări de duminică pe pagina de Twitter a Guvernului României, citată de News.ro.

Totuși, șeful Guvernului nu a anunțat încă dacă România va impune o zi de doliu național. În schimb, Republica Moldova a anunțat că va marca astfel tristul eveniment.

ADVERTISING

Bogdan Aurescu: Condamn ferm atrocităţile comise în Bucea şi în alte oraşe ucrainene. România susţine pe deplin investigarea acestor fapte de către Curtea Internaţională de Justiţie

Ministrul român al Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a condamnat ferm atrocităţile comise de către Rusia în Bucea şi alte oraşe ucrainene şi a adăugat că România susţine pe deplin investigarea amănunţită a acestor fapte de către Curtea Internaţională de Justiţie.

„Condamn ferm atrocităţile comise în Bucea şi în alte oraşe ucrainene, ca urmare a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei. Toţi autorii unor astfel de crime internaţionale trebuie traşi la răspundere în justiţie. România susţine pe deplin investigarea amănunţită a acestor fapte de către Curtea Internaţională de Justiţie”, a scris Bogdan Aurescu, duminică pe Twitter.

ADVERTISING

Amintim că preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat Rusia că a comis genocid în Ucraina pentru a elimina o întreagă naţiune. Întrebat la CBS News dacă Rusia comite genocid în Ucraina, după apariţia imaginilor cu oamenii ucişi la Bucea, Zelenski a răspuns: „Da. Acesta este genocid”.

„Eliminarea unei întregi naţiuni şi a oamenilor. Noi suntem cetăţenii Ucrainei. Avem peste 100 de naţionalităţi. Este vorba de distrugerea şi exterminarea tuturor acestor naţionalităţi”, a adăugat preşedintele ucrainean.

Ziua 39 de război desfăşurarea evenimentelor


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇