Un pasaj rutier de pe Centura Capitalei va fi gata în 2022, dar celelalte două stau foarte prost (Foto&Video)

Un pasaj rutier de pe Centura Capitalei va fi gata în 2022, dar celelalte două stau foarte prost (Foto&Video)

Continuă lucrările la trei pasaje rutiere care să ajute la fluidizarea traficului pe Drumul Național de Centură a Bucureștiului (DNCB). Însă doar unul dintre ele are șanse reale să fie inaugurat, până la finele anului.

Bună parte din aglomerația de pe Centura Capitalei este cauzată de numărul mare de intersecții la sol cu drumurile care intră în București. Așa că Ministerul Transporturilor, prin Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), construiește mai multe pasaje rutiere denivalate. Cu alte cuvinte, „ridică” șoselele care intră în București peste Centură.

Drept urmare, cine vine spre București ar rămâne la sol doar dacă vrea să schimbe direcția de mers și să intre pe Centură. În caz contrar, poate urca pe pasajul rutier și poate intra în oraș fără să mai intersecteze Centura.

ADVERTISING

Pe 30 septembrie 2021, CNAIR a inaugurat Pasajul Mogoșoaia, din nord-vestul Capitalei. L-a construit Strabag (companie constrolată de austrici și ruși) și l-a terminat cu circa 6 luni înainte de termenul prevăzut în contract.

O filmare cu drona de la finele lunii februarie arată că traficul la intersecția cu DNCB era fluid.

Mai sunt, însă, încă trei pasaje în lucru. Iată în ce stadiu e fiecare și când s-ar putea inaugura.

La Domnești am putea circula pe pasaj, până la finele anului

Contractul pentru construcția pasajului Domnești s-a semnat în 2017. Inițial, lucrările au fost începute de Straco, o societate care a trecut prin dificultăți financiare majore și care a abandonat șantierul o bună bucată de vreme. Ulterior, șantierul a fost preluat de Tracon, care a lucrat în ritm susținut.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Pasajul Domnești este, de fapt, un giratoriu suspendat cu o lungime care depășește cu puțin 530 de metri și care le va permite șoferilor care circulă prin zonă să schimbe sensul de mers fără să mai piardă timp în intersecția DNCB cu Prelungirea Ghencea.

Deja tot tablierul metalic este instalat, iar antreprenorul continuă să lucreze. Potrivit estimărilor CNAIR, pasajul ar putea fi finalizat în a doua parte a acestui an (probabil la toamnă sau la începutul iernii viitoare).

Secretarul de stat Ionel Scrioșteanu prezintă periodic, pe pagina sa de Facebook, stadiul lucrărilor.

𝗣𝗮𝘀𝗮𝗷𝘂𝗹 𝗗𝗼𝗺𝗻𝗲𝘀𝘁𝗶, 𝘁𝗼𝘁 𝗺𝗮𝗶 𝗮𝗽𝗿𝗼𝗮𝗽𝗲 𝗱𝗲 𝗳𝗶𝗻𝗮𝗹𝗶𝘇𝗮𝗿𝗲✅ A avut loc și ultima deviere de trafic necesară construirii...

Publicată de Irinel Ionel Scriosteanu pe Joi, 14 aprilie 2022

Stadiul avansat al lucrărilor se poate vedea și din filmările cu drona pe care le postează pasionații de infrastructură.

Pasajul Domnesti - 5-Mar-2022

Cum merg lucrările la pasajele Olteniței și Berceni

În sud-estul Bucureștiului, Itinera Spa lucrează la lărgirea unei porțiuni din DNCB de la 2 benzi la 4 benzi și la construcția Pasajului Oltenița (după șoseaua omonimă - n.red.).

ADVERTISING

Potrivit CNAIR, ar trebui să fie gata în a doua parte a acestui an. Din păcate, termenul nu se va respecta, din cauză că până acum s-au realizat mai puțin de 20% din lucrări.

Iată cum arăta șantierul, în urmă cu o săptămână:

La vest de pasajul Olteniței se construiește altul. Este vorba despre un giratoriu suspendat la intersecția Șoselei Berceni cu DNCB și lărgire a Centurii de la 2 la 4 benzi.

Antreprenor ese Trameco, în asociere cu Vahostav și Construcții Erbașu SA. Potrivit CNAIR, și aceste lucrări s-ar putea finaliza în luna decembrie a acestui an. Dar e foarte puțin probabil. Compania de Drumuri apreciază că momentan lucrările ar fi realizate în proporție de peste 50%.

Pasionații de infrastructură care monitorizează șantierul apreciază, însă, că stadiul real de execuție a lucrărilor era acum o săptămână de doar 18%. Și din imaginile surprinse cu drona șantierul chiar nu arată ca și cum s-ar putea finaliza în acest an.

Centura București: Pasaj Berceni - 13 mai 2021


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇