Un nou test de sânge poate detecta osteoartrita cu până la opt ani înainte ca boala să se vadă la radiografie

Un nou test de sânge poate detecta osteoartrita cu până la opt ani înainte ca boala să se vadă la radiografie

Un test de sânge poate detecta osteoartrita genunchiului cu cel puțin opt ani înainte ca semnele bolii să apară la radiografie.

Reușita aparține cercetătorilor de la spitalul american Duke Health și are la bază identificarea unor biomarkeri cheie ai osteoartritei.

În mod normal, boala nu este diagnosticată decât când aceasta a provocat daune structurale la nivelul articulației.

„În prezent, trebuie să avem o radiografie care să indice dovezi clare de osteoartrită a genunchiului, iar până în momentul în care aceasta apare pe radiografie, boala a progresat de ceva timp”, a declarat într-un comunicat autorul principal al studiului, Virginia Byers Kraus, doctor în medicină, profesor la departamentele de medicină, patologie și chirurgie ortopedică de la facultatea de medicină a Universității Duke.

ADVERTISING

„Testul nostru de sânge demonstrează că este posibil să detectăm această boală mult mai devreme decât permit diagnosticele noastre actuale”, a precizat el.

Osteoartrita este cea mai frecventă formă de artrită. Numai în SUA ea afectează aproximativ 35 de milioane de oameni.

Deși nu există în prezent niciun tratament care să vindece această afecțiune, succesul unor potențiale noi terapii ar putea depinde de identificarea timpurie a bolii și de încetinirea progresiei acesteia înainte de a deveni debilitantă.

ADVERTISING

În cadrul studiului, oamenii de știință americani s-au concentrat pe dezvoltarea unor biomarkeri moleculari care pot fi utilizați atât în scopuri de diagnostic clinic, cât și ca instrument de cercetare pentru a ajuta la dezvoltarea de noi medicamente.

În cadrul studiului întreprins, testul de sânge a reușit să distingă cu succes femeile cu osteoartrită la genunchi de cele fără, surprinzând semnalele moleculare ale acestei afecțiuni cu opt ani înainte ca multe dintre femei să fie diagnosticate cu boala prin radiografie, se arată într-un raport publicat de revista Science Advances.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇